Vesayet Organlarının Sorumluluğu Nedir?
Özen yükümü
TÜRK MEDENİ YASASI MADDE 466.- Vesayet organları ve vesayet işleriyle görevlendirilmiş olan diğer kişiler, bu görevlerini yerine getirirlerken iyi bir yönetimin gerektirdiği özeni göstermekle yükümlüdürler.
Vasinin sorumluluğu
MADDE 467.- Vasi, görevini yerine getirirken kusurlu davranışıyla vesayet altındaki kişiye verdiği zarardan sorumludur.
Kayyım ve yasal danışmanlar hakkında da aynı hüküm uygulanır.
Devletin sorumluluğu
MADDE 468.- Devlet, vesayet dairelerinde görevli olanların hukuka aykırı olarak sebebiyet verdikleri zararlardan doğrudan doğruya sorumlu olduğu gibi; vasi, kayyım ve yasal danışmanlara tazmin ettirilemeyen zararlardan da sorumludur.
Zararı tazmin eden Devlet, zararın meydana gelmesinde kusurlu olanlara rücu eder. Zararın doğmasına kusurları ile sebep olanlar, rücu hakkını kullanan Devlete karşı müteselsilen sorumludurlar.
Görev ve yetki
MADDE 469- Devletin vesayet dairelerinde görevli kişilere karşı rücu davasına bakmaya, vesayet dairelerinin bulunduğu yere en yakın Asliye Mahkemesi yetkilidir.
Vesayetle ilgili tazminat ve diğer rücu davaları vesayet dairelerinin bulunduğu yer Asliye Mahkemesinde görülür.
Açıklama
Vesayet organları olan vesayet makamı Sulh Hukuk Mahkemesi ile denetim makamı olan Asliye Hukuk Mahkemesi ve vesayetle görevlendirilmiş diğer görevliler (örneğin: Vasi) görevlerini yaparken gerekli özen ve ihtimamı göstermek zorundadırlar.
Vasi, yaptığı işlerde vesayet altındaki kişinin yararlarını korumak zorundadır. Aksi halde verdiği zararları vesayet altındaki kişiye ödeyecektir.
Kayyım ve yasal danışmanlar (kanuni müşavirler) de yukarıda açıklanan kurallara tabidirler.
Devlel, vesayet daireleri ile vasi ve kayyımın ve yasal danışmanın hukuka aykırı davranışları nedeniyle vermiş oldukları zararlardan sorumlu bulunmaktadır. Ancak zararı meydana getirenlere rücu edecek, yani vesayet altmdakine ödediği bedeli onlardan talep edecektir. Kusurları ile zararın doğmasına neden olan bu kişiler Devlete karşı böylece zincirleme sorumlu olacaklardır. Yeni Türk Medeni Yasasının 468. maddesi bu yolda hüküm öngörmektedir.
Vesayet Dairelerinde yani Sulh Hukuk ve Asliye Hukuk Mahkemesinde görev yapan kişilere karşı açılacak rücu davalarına bakmakla görevli mahkeme bu vesayet dairelerinin bulunduğu yere en yakın yer Asliye Hukuk Mahkemesidir. Bunların dışındaki vesayetle ilgili tazminat ve rücu davaları vesayet dairelerinin bulunduğu yer Asliye Hukuk Mahkemesinde görülecektir Yeni Yasada bu husus 469. maddede açıklanmaktadır.
Devletin açacağı rücu tazminat davalarında, zararın miktarı, zararın doğmasında, bunu doğuranın kusur durumu göz önünde tutulacaktır. Dava genel kurallara göre çözümlenir.