Vasinin Görevleri Nelerdir?
VASİNİN GÖREVLERİ
Göreve başlama
Defter tutma
TÜRK MEDENİ YASASI MADDE 438.- Vasiliğe atanma kararının kesinleşmesi üzerine vasi ile vesayet makamının görevlendireceği bir kişi tarafından, vakit geçirilmeksizin, yönetilecek mal varlığının defteri tutulur.
Vesayet altındaki kişi ayırt etme gücüne sahipse, olanak bulunduğu takdirde defter tutulurken hazır bulundurulur.
Koşullar gerektirdiği takdirde denetim makamı, vasi ve vesayet makamı-nın isteği üzerine vesayet altındaki kişinin mal varlığının resmi defterinin tutulmasına karar verebilir. Bu defter, mirastaki resmi defterin alacaklılara karşı doğurduğu sonuçları doğurur ve oradaki usul uyarınca tutulur.
Değerli şeylerin saklanması
MADDE 439.- Kıymetli evrak, değerli eşya, önemli belge ve benzerleri, malvarlığının yönetimi bakımından bir sakınca yoksa, vesayet makamının gözetimi altında güvenli bir yere konulur.
Taşınırların satılması
MADDE 440.- Vesayet altındaki kişinin menfaati gerektirirse değerli şeylerin dışındaki taşınırlar, vesayet makamının vereceği talimat uyarınca, açık artırma ile satılır. Hakim, özel durumları, taşınırın niteliğini veya değerinin azlığını göz önüne alarak pazarlıkla satışa da karar verebilir.
Vesayet altındaki kişinin kendisi veya ailesi için özel bir değer taşıyan şeyler, zorunluluk olmadıkça satılamaz.
Paraların yatırılması
Yatırma zorunluluğu
MADDE 441.- Vesayet altındaki kişinin kendisi veya mal varlığının yönetimi için gerekli olmayan paralar, faiz getirmek üzere, vesayet makamı tarafından belirlenen milli bir bankaya yatırılır veya Hazine tarafından çıkarılan menkul kıymetlere çevrilir.
Paranın yatırılmasını bir aydan fazla geciktiren vasi, faiz kaybını ödemekle yükümlüdür.
Yatırımların dönüştürülmesi
MADDE 442.- Yeteri kadar güven verici olmayan yatırımlar, güvenli yatırımlara dönüştürülür.
Dönüştürme işleminin uygun zamanda ve vesayet altındaki kişinin menfaati gözetilerek yapılması gerekir.
Ticari ve sınai işletmeler
MADDE 443.- Vesayet altındaki kişinin mal varlığı içinde ticari, sınai veya benzeri bir işletme varsa; vesayet makamı, bunların işletilmesinin devamı veya tasfiyesi için gerekli talimatı verir.
Taşınmazların satılması
MADDE 444.- Taşınmazların satışı, vesayet makamının talimatı uyarınca ve ancak vesayet altındaki kişinin menfaati gerekli kıldığı hallerde mümkündür.
Satış, vesayet makamının bu iş için görevlendireceği bir kişi tarafından vasi de hazır olduğu halde açık artırmayla yapılır ve ihale vesayet makamının onan m asıyla tamam olur; onanmaya ilişkin kararın ihale gününden başlayarak on gün içinde verilmesi gerekir.
Ancak denetim makamı, istisnai olarak özel durumların, taşınmazın niteliğini veya değerinin azlığını göz önüne alarak pazarlıkla satışa da karar verebilir.
Özen ve temsil
Kişiye özen
Küçüklerde
Genel olarak
MADDE 445.- Vesayet altındaki kişi küçük ise, vasi onun bakımı ve eğitimi için gereken önlemleri almakla yükümlüdür.
Vesayet dairelerinin yetkilerine ilişkin hükümler saklı kalmak kaydıyla, vasi bu konuda ana ve babanın yetkilerine sahiptir.
Koruma amacıyla özgürlüğün kısıtlanması
MADDE 446.- Küçüklerin koruma amacıyla bir kuruma yerleştirilmesine vasinin başvurusu üzerine vesayet makamı veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde bizzat vasi karar verir ve durumu derhal vesayet makamına bildirir.
Bunun dışında usul ve yetkiyle ilgili konularda kısıtlı olsun veya olmasın erginlerin korunması amacıyla özgürlüklerinin kısıtlanmasına ilişkin hükümler uygulanır.
On altı yaşım doldurmamış çocuk bu konuda mahkemeye bizzat başvuranı az.
Kısıtlılarda
MADDE 447.- Vasi, kısıtlıyı korumak ve bütün kişisel işlerinde ona yardım etmekle yükümlüdür.
Gecikmesinde sakınca bulunan hallerde vasi, koruma amacıyla özgürlüğün kısıtlanmasına ilişkin hükümlere göre kısıtlıyı bir kuruma yerleştirebilir veya orada alıkoyabilir ve durumu derhal vesayet makamına bildirir.
Temsil
Genel olarak
MADDE 448.- Vesayet dairelerinin yetkilerine ilişkin hükümler saklı kalmak kaydıyla vasi, vesayet altındaki kişiyi bütün hukuki işlemlerinde temsil eder.
Yasak işlemler
MADDE 449.- Vesayet altındaki kişi adına kefil olmak, vakfı kurmak ve önemli bağışlarda bulunmak yasaktır.
Vesayet altındaki kişinin görüşünün alınması
MADDE 450.- Vesayet altındaki kişi görüşlerini oluşturma ve açıklama yeteneğine sahipse, vasi önemli işlerde karar vermeden önce olanak ölçüsünde, onun görüşün almakla yükümlüdür.
Vesayet altındaki kişinin işi uygun bulmuş olması vasiyi sorumluluktan kurtarmaz.
Vesayet altındaki kişinin yapabileceği işler
Vasinin rızası
MADDE 451.- Ayırt etme gücüne sahip olan vesayet altındaki kişi, vasinin açık veya örtülü izni veya sonraki onamasıyla yükümlülük altına girebilir veya bir haktan vazgeçebilir.
Yapılan işlem diğer tarafın belirlediği veya başvurusu üzerine hâkimin belirleyeceği uygun bir süre içinde otlanmazsa, diğer taraf bununla bağlı olmaktan kurtulur.
Onanmamanın sonucu
MADDE 452.- Vasinin onamadığı işlemlerde taraflardan her biri verdiğini geri isteyebilir. Ancak, vesayet altındaki kişi, sadece kendi menfaatine harcanan veya geri isteme zamanında mal varlığında mevcut olan zenginleşme tutarıyla ya da iyi niyetli olmaksızın elden çıkarmış olduğu miktarla sorumludur.
Vesayet altındaki kişi, fiil ehliyetine sahip olduğu hususunda diğer taraf yanıltmış ise, onun bu yüzden uğradığı zarardan sorumlu olur.
Meslek veya sanat
MADDE 453.- Vesayet altındaki kişiye vesayet makamı tarafından bir meslek veya sanatın yürütülmesi için izin verilmiş ise, o kişi bununla ilgili her türlü olağan işlemleri yapmaya yetkilidir ve bu tür işlemlerden dolayı bütün mal varlığı ile sorumludur.
Mal varlığının yönetilmesi
Yönetim ve hesap tutma yükümlülüğü
MADDE 454.- Vasi, vesayet altındaki kişinin mal varlığını iyi bir yönetici gibi özenle yönetmek zorundadır.
Vasi, yönetimle ilgili hesap tutmak ve vesayet makamının belirlediği tarihlerde ve her halde yılda bir defa hesabı onun incelemesine sunmakla yükümlüdür.
Vesayet altındaki kişi görüşlerini oluşturma ve açıklama yeteneğine sahip ise, hesabın hakim tarafından incelenmesi sırasında olanak ölçüsünde hazır bulundurulur.
Serbest mallar
MADDE 455.- Vesayet altındaki kişi, kendi tasarrufuna bırakılmış olan mallar ile vasinin izniyle çalışarak kazandığı malları serbestçe yönetir ve kullanır.
Görevin süresi
MADDE 456.- Vasi, kural olarak iki yıl için atanır.
Vesayet makamı, bu süreyi her defasında ikişer yıl uzatabilir.
Dört yıl dolunca vasi, vasilikten kaçınma hakkını kullanabilir.
Vasinin ücreti
MADDE 457.- Vasi, vesayet altındaki kişinin mal varlığından, olanak bulmadığı takdirde Hazineden karşılanmak üzere kendisine bir ücret verilmesini isteyebilir. Ödenecek ücret, yönetimin gerektirdiği emek ve yönetilen mal varlığının geliri göz önünde tutulmak suretiyle her hesap dönemi için vesayet makamı tarafından belirlenir.
Açıklama
Vasinin görevleri yürürlükten kaldırılan eski Medeni Yasanın 382. maddesinden 400. maddesine kadar olan bölümünde kurallara bağlanmıştı. Yeni kabul edilen Türk Medeni Yasasında ise, bu kurallar 438. maddesinden itibaren 457. maddeye kadar olan kısımda öngörülmüştür. Eski Yasadaki hükümlerle, yeni yasadaki hükümler hemen hemen aynıdır. Yeni Yasada maddeler daha sadeleştirilmiş ve anlaşılır halde düzenlenmiştir. Yeni Yasayla yapılan en önemli değişiklikleri vasinin görevleri bölümünde şu şekilde sıralayabiliriz:
Eski Yasanın 388. maddesi, Yeni Yasada 444. madde olarak düzenlenmiş ve eski yasanın bu maddesine Yeni Yasayla 444. maddesine “Satış, vesayet makamının bu iş için görevlendireceği bir kişi tarafından vasi de hazır olduğu halde açık artırmayla yapılır ve ihale vesayet makamının onamasıyla tamam olur. Onamaya ilişkin kararın ihale gününden başlayarak 10 gün içinde verilmesi gerekir. Ancak denetim makamı, istisnai olarak özel durumları, taşınmazın niteliğini veya değerinin azlığını göz önüne alarak pazarlıkla satışa da karar verebilir.” hükmü konulmuştur. Konulan bu kural yenidir. Taşınmaz satışında, vesayet makamı olan Sulh Hukuk Mahkemesi sırf bu iş için bir kişi görevlendirecek, bu kişi ile vasi önünde açık artırma yapılacak, en yüksek bedel verene ihale edilecektir, bu ihale de yine vesayet makamı olan Sulh Hukuk Mahkemesince onanmış olacak ve satış böylece tamamlanmış bulunacaktır. Eski Yasada, vesayet makamı olan Sulh Hukuk Mahkemesinin gecikmeksizin onama hususunda bir karar vermesi belirtildiği halde, yeni yasada yukarıda açıklanan maddede, “gecikmeksizin kelimesi, 10 gün içinde” olarak düzenlenmiş, böylece iş belli süreyle sınırlı tutulmuştur. Yasa koyucu işe çabukluk getirmiştir. Ayrıca, vesayet altındaki kişinin yaran göz önünde tutularak taşınmaz satışının vesayet makamının denetiminde yapılması ve vasinin keyfi hareketinin önlenmesi böylece önemsenmiştir. Eski yasada, vesayet makamının görevlendireceği kişi öngörülmemişti. Bu hüküm yenidir ve vesayet altına almanın yararınadır.
Bundan başka; Eski Yasada 393. maddedeki “Temyiz kudretini haiz olup da en aşağı 16 yaşında bulunan vesayet altındaki kimsenin mallarım idareye müteallik mühim tasarruflarda, mümkün oldukça reyi alınır” hükmü, Yeni Yasada 450. madde olarak yeniden düzenlenmiş ve “Vesayet altındaki kişi görüşlerini oluşturma ve açıklama yeteneğine sahipse, vasi önemli işlerde karar vermeden önce olanak ölçüsünde, onun görüşünü almakla yükümlüdür.” biçiminde düzenlenmiş, 16 yaş sınırı kaldırılmıştır. Böylece, görüşlerini oluşturma ve açıklama yeteneğine sahip kısıtlanan yani vesayet altına alınan olmak, görüşünü almak için yeterli görülecektir.
Ayrıca, Eski Medeni Yasada 399. madde ile vesayetin 4 yıl için tevcih olunacağı kuralı. Yeni kabul edilen Medeni Yasanın 456. maddesinde değişikliğe uğramış, kabul edilen hükme göre “Vasi kural olarak iki yıl için atanacaktır. Vesayet makamı yani Sulh Hukuk Mahkemesi bu süreyi her defasında ikişer yıl uzatabilecek, 4 yıl dolunca da vasi, vasilikten kaçınma (çekilme) hakkını kullanabilecektir. Böylece Yasa koyucu, 4 yıl olan vasinin görev süresini 2 yıla indirmekle, hem vesayet altına alınanın hem de vasinin yararlarını korumak istemiştir. Değişiklik kanımızca yerinde ve olumludur.
Vasinin görevleriyle ilgili diğer kurallarda eski yasa ile yeni yasada başkaca belirgin bir fark görülmemekte, ancak yeni yasa ile maddelerde anlaşılır dil kullanılmış ve kurallar sadeleştirilmiştir.
Vasinin görevleri Nelerdir?
- Vasi atama kararı kesinleşince, vasi ile vesayet makamı olan Sulh Hukuk Mahkemesince görevlendirilecek bir kişi tarafından hemen vesayet altına alınanın yöneltilecek mal varlığının defteri tutulacaktır.
- Sulh Hukuk Mahkemesi, vesayet altındaki kişinin mal varlığının resmi defterinin tutulmasını da isteyebilir.
- Defter tutulurken, ayırt etme gücüne sahip vesayet altındaki kişi de hazır bulundurulacaktır.
- Defterde vesayet altına alınanın alacaklarını ve borçlarını göstermek,
- Yılda en az bir defa vesayet dairesi Sulh Hukuk Mahkemesine hesap vermek,
- Vesayet altındaki kişinin kıymetli evrak, değerli eşya ve benzeri mal varlığının yönetimi yönünden sakınca bulunmadığı takdirde, mahkemenin gözetimi altında güvenli bir yere koymak,
- Değerli şeylerin dışındaki taşınırları mahkemenin talimatı uyarınca açık artırma ile satmak, Mahkemece pazarlıkla satış karan verildiği takdirde pazarlıkla satışı yerine getirmek,
- Vesayet altındaki kişinin kendisi veya mal varlığının yönetimi için gerekli olmayan paralan, mahkemenin belirleyeceği bankaya faiz getirmesi için yatırmak,
- Güven vermeyen yatırımlan güvenli yatmmlara dönüştürmek,
- Vesayet altındaki kişinin ticari, sınai veya benzeri işletmeleri bulunuyorsa, bunlann işletilmesi için mahkemeden talimat almak, devamlılığını ve tasfiyesini sağlamak,
- Vesayet altındakinin taşınmaz mallarım, mahkemenin talimatı doğrultusunda satmak, mahkemece, vesayet altındaki kişinin yaran yoksa, satışa karar verilemeyecektir.
- Taşınmazlann satışı, vesayet makamı olan Sulh Hukuk Mahkemesinin satış için görevlendireceği bir kişi tarafından vasinin huzuru ile açık artırmayla yapılır ve yapılan ihale, bu mahkemenin onamasıyla tamamlanır. Onamanın ihale gününden itibaren 10 gün içinde olması zorunludur. Ancak, denetim makamı olan Asliye Hukuk Mahkemesi istisnai olarak taşınmazın değeri düşükse ve nitelikçe pek iyi değilse, pazarlık usulü ile de satışına karar verebilir.
- Vasi, vesayet altındaki kişi küçükse, onun bakım eğitimi için gereken önlemleri alacaktır. Burada vasi, ana ve babanın yetkilerine sahiptir.
- Küçüklerin koruma amacıyla bir kuruma yerleştirilmesini vesayet makamı Sulh Hukuk Mahkemesinden istemek vasinin görevleri içindedir.