Uzlaşmada Anlaşmanın sağlanması nasıl olur?
Taraflar belli bir edim üzerinde anlaştıkları takdirde, uzlaştırma başarı ile tamamlanmıştır. Bu aşama anlaşmanın ön basamağıdır. Uzlaştırıcı bu sözleşmenin temelini çizer. Tarafların anlaştıkları noktaları belirler ve sözleşme biçiminde bir metin hazırlar. Metin taraflarca imzalanır. Bu aşamaya varılmasına rağmen uzlaştırmacı tarafından taslak oluşturulamıyorsa, geri dönüşler yapılarak uzlaştırmaya varılmaya çalışılmalıdır. Uzlaştırma olmazsa, önceki evrelere dönülebilir.
Sözleşme imzalandıktan sonra dönme olmaz.
Olumsuz sonuçlanan bir uzlaştırma müzakeresi ise tekrarlanamaz.
Ancak, taraflar iddianame düzenleninceye kadar, kendi aralarında uzlaşırlar ve bunu bir tutanakla Cumhuriyet savcısına bildirirlerse, yine uzlaştırma sağlanmış olur.
Tarafların bir edim üzerinde anlaşmaları halinde uzlaştırma tamamlanmış olur. Uzlaşma sonucunda şüphelinin edimini def‟aten yerine getirmesi halinde, hakkında kovuşturmaya yer olmadığı kararı verilir. Edimin yerine getirilmesinin ileri tarihe bırakılması, takside bağlanması veya süreklilik arzetmesi halinde, 171‟nci maddedeki şartlar aranmaksızın, şüpheli hakkında kamu davasının açılmasının ertelenmesi kararı verilir. Erteleme süresince zamanaşımı işlemez. Kamu davasının açılmasının ertelenmesi kararından sonra, uzlaşmanın gereklerinin yerine getirilmemesi halinde, 171‟nci maddenin dördüncü fıkrasındaki şart aranmaksızın, kamu davası açılır. Uzlaşmanın sağlanması halinde, soruşturma konusu suç nedeniyle tazminat davası açılamaz; açılmış olan davadan feragat edilmiş sayılır. Şüphelinin edimini yerine getirmemesi halinde, uzlaşma raporu veya belgesi, İcra ve İflas Kanunu‟nun 38‟inci maddesinde yazılı ilam mahiyetini haiz belgelerden sayılır (CMK 253/19).
Uzlaşma sonucunda verilecek kararlarla ilgili olarak CMK‟da öngörülen kanun yollarına başvurulabilir.