Ticari İşlerde Zamanaşımı Süreleri Nasıl Hesaplanır?
TTK m.6 hükmüne göre, “Ticari hükümler koyan kanunlarda öngörülen zaman aşımı süreleri, Kanun’da aksine düzenleme yoksa sözleşme ile değiştirilemez”.
En Yüksek Sınırı Aşan İşlemlerin Hukuki Durumu
Kısmi butlanı düzenleyen TBK m.27/2 hükmüne göre, sözleşmenin içerdiği hükümlerden bir kısmının hükümsüz olması, diğerlerinin geçerliliğini etkilemez; dolayısıyla sözleşmenin bir kısmı geçersiz ise, geri kalan kısmı geçerli olur. Ancak, geçersiz olan hükümler olmaksızın sözleşmenin yapılmayacağı açıkça anlaşılabi- liyorsa sözleşmenin tamamı kesin hükümsüz olur; yani geçersizlik, sözleşmenin tamamına yayılır.
TTK m.1530/1’de, TBK m.27/2’nin bu düzenlemesine bir istisna getirilmiştir. TTK’nın anılan hükmüne göre, bir sözleşme uyarınca yerine getirilmesi gereken edimler hakkında kanun veya yetkili makamların kabul etmiş olduğu en yüksek sınırı aşan sözleşmeler, en yüksek sınır üzerinden yapılmış sayılır ve sınırı aşan kısım, hataen yapılmış olmasa bile geri alınır. Bu hâllerde TBK m.27/2’nin son cümlesi hükmü uygulanmaz; yani, taraflar, bu sonucu bilselerdi sözleşmeyi yapmayacakları iddiasında bulunamazlar. TTK m.1530/1, ekonomik açıdan zayıf tarafı korumayı amaçlayan, kamu düzenine ilişkin bir hüküm olup özellikle savaş, ekonomik kriz, ayaklanma, deprem gibi olağanüstü hâller ile fiyatı resmi olarak saptanan mal ve hizmetler açısından büyük önem taşır.
1 thoughts on “Ticari İşlerde Zamanaşımı Süreleri Nasıl Hesaplanır?”