Overbooking Hakkında Önemli Bilgiler

TCK m 218 Ortak Hüküm

TCK m 218 Ortak Hüküm

MADDE 218.- (1) (Değişik: 29.06.2005-5377/25.md.) Yukarıdaki maddelerde ta­nımlanan suçların basın ve yayın yoluyla işlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranına artırılır. Ancak, haber verme sınırlarını aşmayan ve eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları suç oluşturmaz.

765 sayılı ETCK’nun 331/2.madde ve fıkrasının karşılığı olan YTCK’nun 218. maddesinde “kamu Barışına Karşı Suçlar” m (213-217 Md.) basın ve yayın yoluyla işlenmesi, bu suçlar açısından daha ağır cezayı gerektiren ortak nitelikli hal olarak kabul edilmiştir. Bu durumlarda verilecek ceza yarı oranına kadar artırılacaktır.

YTCK’nun 6/1-g bendi uyarınca, ceza kanunlarının uygulamasında “basın ve yayın yolu ile” deyiminden; “her türlü yazılı, görsel, işitsel ve elektronik kitle ileti­şim aracıyla yapılan yayınlar” anlaşılır. 218.maddenin 1.fıkrasının son cümlesi hükmüne göre, haber verme sınırlarını aşmayan ve eleştiri amacıyla yapılan düşün­ce açıklamaları suç oluşturmaz.

Basının kamusal görevlerinin başında gelen “haber verme” hakkı, basının hiçbir engelle karşılaşmaksızın ve tüm kapsamı ile haberleri nakledilebilmesi özgürlüğü ifade eder. Haber verme hakkı, zorunlu olarak eleştiri ve inceleme, yorum yapma hak ve görevini de kapsamaktadır.Bir hak ve yetkinin kullanılması dolayısıyla işlenen fiillerin suç oluşturmasının nedeni, hukuk düzeltinin kendi kendisiyle çeliş­kiye düşmemesi esasına dayanır. Bir hakkın kullanılmasının hukuka uygunluk arz edebilmesi için sübjektif bir hakkın varlığı, bu hakkın ilgili tarafından doğrudan doğruya kullanılmasının mümkün olması, hakkın belirli sınırlar içinde kullanılması ve hakkın kullanılması ile işlenen fiil arasında düşünsel bir nedensellik bağı ara­nır. Bilindiği üzere; haber verme hakkının kullanılması hukuka uygunluk sebe­binin unsurları; görüntüde gerçeklik, güncellik, olayın açıklanmasında kamu ya­rarı bulunması olay ile olayın aktarımı arasında düşünsel açıdan bir bağ ve ölçü- lük bulunması koşullarıdır. Salt eleştiri amaçlı ifadeler de basının haber verme hakkının kapsamındadır. Düşünce açıklamasının eleştiri sınırını aşıp aşmadığı, açıklamanın tümü üzerinde yapılacak bir inceleme ile belirlenebilir. “Düşünce” kavramı içinde kabul edilemeyecek açıklamalar, eleştiri hakkı konusu dışında kalmaktadır.