Mal Ortaklığı Rejimi Nedir?
MAL ORTAKLIĞI REJİMİNDE MALLAR
Mal Ortaklığı rejiminde iki çeşit mal grubu bulunur:
- Ortaklık Malları,
- Kişisel Mallar.
Eşler arasındaki mal ortaklığı rejimi sona erdiğinde kural olarak “ortaklık malları” yarı yarıya paylaşılacağından; öncelikle bilinmesi gereken bu kavramların hangi malları kapsadığıdır. Burada hiç unutulmaması gereken nokta: mal ortaklığı türlerine göre bu kavramların ifade ettiği malların farklılık gösterebileceğidir. Örneğin edinilmiş mallara katılma rejiminin tasfiyesi davasında edinilmiş mallar ile kişisel mallar ayrılırken ilk yanıtlanması gereken soru: “Kanuna göre kişisel mal” sayılanlar dışında eşler “sözleşmeye göre” kişisel mal kabul etmişler midir ? (md. 221) olacaktır. Mal ortaklığı rejiminin tasfiyesinde de de eşlerin “kişisel malları” ile “ortaklık malları” ayrılırken ilk sorulması gereken soru: Eşler hangi mal ortaklığı rejimini seçmişler? olmak dır.
ORTAKLIK MALLARI
Genel Mal ortaklığı rejiminde ortaklık malları:
- Eşlerin ” kanun gereğince kişisel mal sayılanlar” (md. 260/2) dışındaki malları,
- Bu malların gelirlerinden oluşur, (md. 257)
Sınırlı mal ortaklığında; eşler edinilmiş mallardan oluşan bir ortaklığı kabul etmişlerse: Ortaklık malları, edinilmiş mallardan oluşacaktır. (md.258) Burada kişisel malların gelirleri de «ortaklık malı» sayılacaktır.
KİŞİSEL MALLAR
Eşler, hangi malları kişisel mal olarak kabul ettiklerini mal rejimi sözleşmesi ile kararlaştırabilirler. Kişisel mal, üçüncü kişinin karşılıksız kazandırması veya kanunla da belirlenir.
Mal ortaklığı rejiminde kanundan dolayı kişisel mal:
- Eşlerden her birinin sadece kişisel kullanımına ayrılmış olan eşyası,
- Manevi tazminat alacaklarından oluşur, (md. 260/2) Buradaki “kanundan dolayı kişisel malın” edinilmiş mallara katılma rejimindeki “kanuna göre kişisel mal” (md. 220) kavramından kısmen farklı olduğu gözönünde bulundurulmalıdır.