Konkordato Komiserliği Nedir? Konkordato Komiseri Nasıl Olunur?
Konkordato Nedir?
Konkordato, borç ilişkisindeki alacaklıların fiyat indirimi ya da vade seçeneği sunmasıyla iflasa tabi borçluların mali durumlarının düzeltilmesini amaçlayan mahkeme onaylı bir anlaşmadır. Alacaklı taraf bir dilekçeyle borçlu tarafın konkordato işlemlerinin başlatılmasını talep edebilir.
Konkordato Komiserliği Nedir?
Son zamanlarda birçok şirketin konkordato ilan etmesi üzerine konkordato komiserliği dikkat çeken bir meslek haline geldi. Konkordato komiserlerinin sorumluluğu ticaret mahkemelerindeki konkordato işlemlerinin yürütülmesi ve konkordato anlaşmasının sağlanması üzerinedir ve bu kurum bünyesinde çalışır. Söz konusu işlemlerle alakalı avukatların tayini ve gerekli şartların incelenmesi de konkordato komiserlerin görevlerindendir. Ayrıca konkordatosu istenen şirkete talep edilen süreyi vermeye gerek olup olmadığı da konkordato sorumluluğundadır.
Konkordato Komiseri Nasıl Olunur?
2 Haziran tarihinde Adalet Bakanlığı tarafından Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmeliğe göre belirli şartlara sahip kişiler konkordato komiseri olmaya uygun görülmüştür. Konkordato Komiserinin Niteliklerine ve Alacaklılar Kurulunun Zorunlu Olarak Oluşturulmasına Yönelik Yönetmelik’e göre dört yıllık lisans bölümlerinden mezun ve en az beş yıllık tecrübeye sahip, tam ehliyetli Türk vatandaşları bu iş için uygun görülmüştür. Kamu hizmetinden yasaklanmamış olmak, son üç yıl içerisinde konkordato komiserliği görevinden atılmamış olmak, iflas etmemiş olmak ve terör örgütüyle irtibatının ya da iltisakının olmaması diğer şartlardır. Bu görev için öncelik verilecek kişiler ise görevler alakalarından ötürü yeminli mali müşavir ve hukukçulardır.
Şartları sağladığını düşünen ve konkordato komiseri olmak isteyen kişilerin sertifika alması gerekir. Şu an için az sayıda ama Türkiye’nin farklı şehirlerinde yer alan üniversiteler bu sertifika ve sertifika için gerekli eğitimi ücreti karşılığında vermektedir. İşte konkordato komiserliği sertifikası veren üniversiteler:
Başkent Üniversitesi: İlgili konudaki mevzuatın eğitimi 24 saatlik bir programla öğretilmektedir. Programa kayıt ücreti 1450 TL’dir.
İstanbul Aydın Üniversitesi: İstanbul başta olmak üzere İzmir, Adana ve Mersin şehirlerinde eğitim vermektedir. Eğitim ücreti 1250 TL’dir.
İstanbul Gedik Üniversitesi: 8 saatlik bir eğitim planlaması vardır. Eğitim ücreti 800 TL’dir.
Sakarya Üniversitesi: Uzaktan eğitim sistemiyle bir aylık bir sürede 24 saatlik eğitim vermektedir. Eğitim ücreti 800 TL’dir.
Uludağ Üniversitesi: 1550 TL’lik bir ücretle 24 saatlik bir eğitim vermektedir.
Gaziantep Üniversitesi: Belirli şartlara uyan kişilere 24 saatlik eğitim vermektedir. Programa katılım ücreti 1500 TL’dir.