Overbooking Hakkında Önemli Bilgiler

Kanun Kapsamına Giren İdari Para Cezaları

Kanun Kapsamına Giren İdari Para Cezaları

5326 sayılı Kabahatler Kanununun 2 nci maddesi ile Kabahat; kanunun, karşılı­ğında idari yaptırım uygulanmasını öngördüğü haksızlık olarak tanımlanmış, 16 ncı maddesi ile de kabahatler karşılığında uygulanacak idari yaptırımlar; idari para cezası ve idari tedbirler olarak tasnif edilmiştir. Anılan madde idari tedbirleri mülkiyetin ka­muya geçirilmesi ve ilgili kanunlarda yer alan diğer tedbirler olarak tanımlamıştır. Kanunun 3 üncü maddesi ile bu Kanunun genel kanun niteliğinde olduğu belirtilerek, Kanunun genel hükümlerinin diğer kanunlardaki kabahatler hakkında da uygulanacağı hükme bağlanmıştır.

Buna göre, 1.6.2005 tarihinden önce yürürlüğe girmiş olan tüm Kanunlarda yer alan idari para cezaları hakkında Kabahatler Kanununun genel hükümleri uygulana­caktır.

Örneğin, idari yaptırım kararlarında bulunması gereken hususlar, kararların ilgi­lilere tebliğ usulü, yasal başvuru süreleri ve başvuru yolları, ödeme usulü, zamanaşı­mı, idari para cezalarının Devlet geliri sayılması yönündeki düzenlemeler genel hü­kümler olup, ilgili Kanunlarda aksine hüküm bulunsa dahi Kabahatler Kanunu hü­kümleri uygulanacaktır.

  • tarihinden önce işlenen kabahatler ile ilgili olarak bu tarihten sonra alı­nan idari yaptırım kararları sonucunda verilen idari para cezaları bu Kanun hükümle­rine tabi olacaktır.
  • tarihinden önce idari yaptırım kararı alınmış kabahatler hakkında 5326 sayılı Kanun hükümleri uygulanmayacak, ilgili mevzuatı çerçevesinde işlemler sürdü­rülecektir.

5326 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği 1.6.2005 tarihinden sonra yürürlüğe giren Kanunlarda, anılan Kanunun genel hükümlerinden farklı düzenleme içeren hükümle­rin bulunması halinde, bu hükümler Kabahatler Kanunundan sonra düzenleme getir­miş olduğundan, özel hüküm olarak dikkate alınarak uygulanacaktır.