Overbooking Hakkında Önemli Bilgiler

İstirdat Davası Nasıl Açılır?

İstirdat Davası Nasıl Açılır?

İcra ve İflas Kanunu, m. 72/VII:

“Takibe itiraz etmemiş veya itirazının kaldırılmış olması yüzünden borçlu olmadığı bir parayı tamamen ödemek mecburiyetinde kalan şahıs, ödediği tarihten itibaren bir sene içinde, umumi hükümler dairesinde mahkemeye başvurarak paranın geriye alınmasını istiyebilir.”

Aslında borçlu olmamana rağmen, ödeme emrine 7 gün içerisinde itiraz etmemiş ya da itirazın icra mahkemesince kaldırılmış olabilir. Bu her iki durumda da hakkındaki icra takibi kesinleşmiş demektir.

Bu durumda borçlu sıfatındaki sen, bir menfi tespit davası açmamışsan ya da menfi tespit davası açıp, icra veznesinde bulunan paranın alacaklıya ödenmemesi için ihtiyati tedbir kararı aldıramamış isen, artık takibin konusu olun borcu ödemen gerekir.

İşte istirdat davası, borçlu sıfatında olanın aslında borçlu olmadığı halde, icra takibi sebebiyle ödemiş olduğu paranın kendisine geri verilmesi için başvurduğu hukuk yoludur.

İstirdat davası, bir eda davasıdır. Geri verilmesi istenen alacak miktarına göre Sulh ya da Asliye Hukuk mahkemesinde açılır (Görev ayrımı yönünden)

İstirdat davasında taraflar şu şekildedir ; icra takibinin borçlusu istirdat davasında davacı, icra takibinin alacaklısı istirdat davasında davalıdır.

İstirdat davasının temelde iki şartı mevcuttur;

1) Geri verilmesi istenen para, geçerli bir icra takibi sırasında ödenmiş olmalıdır.

2)Borçlu (yani istirdat davasının davacısı) aslında borçlu olmadığı bir parayı, icra kuvvetinin tehdidi ve baskısı altında ödemiş olmalıdır. (Yani kesinleşen bir takip nedeniyle ödeme yapılmış olmalıdır.)

İcra takibine konu olan paranın ödenmesinden itibaren 1 sene içerisinde istirdat davası açılmalıdır. Bu süre hak düşürücüdür.

İstirdat davasını davacının kazanması durumunda, borçlunun alacaklıya ödediği para ile birlikte icra harç ve giderleri de davalıdan alınır ve davacıya (borçluya) ödenmesine hükmedilir.

Haciz tehdidi altında kalınarak ödenen paranın geri alınması için konulan “istirdat müessesinde” ise %20 tazminat kanunen mümkünmüdür değildir. Çünkü kanun size takip devam ederken “menfi tespit” müessesini sunmuş ve siz bunu ozaman kullanın diyor.

En önemlisi istirdat davası sonunda verilen karar, taraflar arası maddi anlamda kesin hüküm teşkil eder. İstirdat davası dediğimiz davada budur.