İdari Para Cezasının Tebliği Ve Tahakkuku
Tahakkuk genel anlamıyla, tarh ve tebliğ edilen bir kamu alacağının ödenecek duruma gelmesidir. Kamu alacaklarının ödenebilir duruma gelmesi için ya tebliğden itibaren belirli bir sürenin itirazsız geçmesi ya da muhatabın açtığı davanın yargı organlarınca bir karara bağlanması ve bu kararın mükellefe tebliğ edilmesi gerekir.
5510 Sayılı Kanun uygulamasına göre idari para cezalan ilgiliye tebliğ ile tahakkuk eder. Tebliğ tarihinden itibaren onbeş gün içinde Kuruma ya da Kurumun ilgili hesaplarına yatırılır veya aynı süre içinde Kuruma itiraz edilebilir. îtiraz takibi durdurur. Kurumca itirazı reddedilenler, kararın kendilerine tebliğ tarihinden itibaren otuz gün içinde yetkili idare mahkemesine başvurabilirler. Bu süre içinde başvurunun yapılmamış olması halinde, idari para cezası kesinleşir.
5510 Sayılı Kanun’un 99. maddesinin ikinci fıkrası hükmüne göre; bu Kanun gereğince yapılacak bildirimler hakkında, 11/2/1959 tarihli ve 7201 sayılı Tebligat Kanunu hükümleri uygulanacaktır. Dolayısıyla ilgililer hakkında uygulanacak olan idari para cezaları ile ilgili olarak da 7201 Sayılı Tebligat Kanunu’nun uygulanması gerekmektedir.