Eşya Hukuku Ne Demektir?
Eşya kavramı
Eşya; Şey, mal, mal varlığı veya mamelek gibi kelimelerle ifade edilen ve bir ekonomik değeri olan varlıklara verilen isimdir. Öğretide Eşyanın değişik tanımları yapılmıştır.
Hukuki anlamda eşya, üzerinde ferdi hâkimiyet sağlanabilecek, iktisadi bir değer taşıyan kişi dışı cismani varlıklardır.
Şahısların eşya üzerindeki hâkimiyeti yalnız fiili tasarruf veya hukuki tasarruf şekilde olabileceği gibi, hem fiili ve hem de hukuki tasarruf şeklinde birlikte de olabilir.
Kişilerin eşya üzerindeki egemenliklerini düzenleyen hukuk dalına “Eşya hukuku” diyoruz. İşte eşya üzerindeki egemenliğin ortaya çıkardığı bütün bu görünümleri, “Eşya hukuku kuralları “düzenlemektedir.
Eşya hukuku, Medeni Kanunumuzun dördüncü kitabında “Ayni Haklar”, “Zilyetlik” ve “Tapu sicili” olarak üç başlıkta düzenlenmiş bulunmaktadır
Kitap, kalem, at, araba, bina birer eşya örneği olduğu gibi, poliçe, bono çek, kıymetli evraklar ve paralarda eşyadan sayılır.
Fiziki varlığı olan her şey hukuki anlamda eşya sayılmaz. Örneğin insan vücudu ve cesedi eşya sayılmaz. Ancak insan vücudundan çıkarılan bazı parçalar; örneğin kesilen saç ya da verilen kan veya sökülen takma diş gibi parçaları eşya saymak mümkündür. Velayet, vesayet, gibi haklar ile insan gücünün henüz ulaşıp tasarruf edemediği hâkimiyet sağlayamadığı hava, açık deniz, akarsu, güneş, yıldız vs gibi varlıklar da eşya kabul edilemez. Bundan başka Fikir ve sanat eserleri keza eşya kapsamının dışında kalmaktadır.