Destekten Yoksun Kalma Tazminatı Davaları
Araştırılması Gereken Hususlar ve İspat Araçları
Sübuta ilişkin araştırma
Davacının destekten yoksun kalıp kalmadıgğı ayrıntılı incelenmeli, davacı ve destek (oülen) arasında bakım ilişkisinin bulunup bulunmadıgğı tespit edilmelidir. Destek ilişkisi ve bakım guücuü var ise bunun eylemli ve duüzenli olup olmadıgğı ayrıca incelenmelidir. Bu konular incelenirken oüzellikle nuüfus kaydı (belli destek gurupları için, anne/çocuk vb. gereklidir, bunlarda başka araştırmaya luüzum yoktur, destek ilişkisi karine olarak vardır.) tanık, dekont, sagğlık kayıtları (oüzuürluü kardeş ve çocuklar için) gibi deliller kullanılmalıdır.
Destegğin oüluümuüne davalının neden olup olmadıgğı zarar ile davalı eylemi arasında illiyet bagğının bulunup bulunmadıgğı ceza dosyası, ikrar, tanık ve bilirkişi gibi delillerle ispatlanmalıdır. Hususiyle ceza dosyasında davalının sanık olup olmadıgğına dikkat edilmelidir.
- Kapsama ilişkin araştırma
Destegğin geliri, davacının aldıgğı destek payı, destek ve davacının yaşları ve muhtemel oümuür suüreleri (pmf yaşam tablosu) araştırılmalıdır.
Destek olan digğer kişiler ve payları, destegğin oülmesi ile tasarruf ettikleri giderler, SGK’ dan bagğlanan ve ruücuâa tabi olan gelirler, araç sigortasından bagğlanan ve ruücuâa tabi olan oüdemeler, davalı tarafından destekten yoksun kalma tazminatına karşılık oüdenen ve indirilmesi gereken bedeller, davalının kusur oranı, davacı eşinden destek alacaksa evlenme ihtimali, davacı çocuk ise muhtemel evlenme-okuyorsa oügğrenim suüresi tazminat miktarı belirlenirken goüz oünuünde bulundurulmalıdır.
Uygulamada Sıkça Hataya Düşülen Ve Bozma Nedeni Yapılan Konular
Bu davalarda;
Destegğin gelirinin yeterince araştırılmaması, oda vb. bagğlı çalışanlardan sorulmaması veya gelire ilişkin çelişik verilerin hangisinin esas alınacagğını belirlemeden dosyayı bilirkişiye goündererek gereksiz rapor aldırılması,
Gereksiz yere ceza davasının kesinleşmesinin beklenip yargılamanın uzaması, (davalının destegği oülduürduügğuü sabit, usuâlıâ bozma vb. ile ceza davası uzuyorsa beklenmeden karar verilmeli)
Nuüfus kaydının (destek ve davacı) getirilmemesi, (Destek suüresi ve evlenme ihtimali, davacı yeniden evlenmiş mi? Başka destek olacak kişiler varsa destek payı degğişecegğinden mutlaka getirilmelidir.) gelir vb. belirlemede ilgili iş yeri, kurum, oda ile yazışma yapılmaması, yapılan yazışmalarda ise olay tarihinden hesap yapılacak (ya da muüzekkere) yazılan tarihe kadarki emsal uücret araştırması yapılmaması, (Genelde olay tarihindeki destegğin geliri soruluyor, oysa hesap yapılan tarihe kadar biz bilinen doünem dedigğimiz doünemde tuüm gelirlerinin belirlenmesi gerekir)
Hesaplamada nazara alınan aktif (çalışılacak) ve pasif (emeklilik) doünemi hesabında bazı meslek guruplarında (asker- polis) erken emekliligğe ilişkin mevzuat ve aktif doünemin farklı olacagğı hususunun goüzetilmemesi,
En çok yapılan hatalar olarak sıralanabilir.
Dikkat edilmesi gereken hususlar ise aşagğıdaki gibi oüzetlenebilir.
Hesap tarihine en yakın birimlerden hesap yapılmalı, ilgili kayıtlar gelir gelmez dosya (aktuüer) bilirkişiye goünderilmelidir.
Hesap bilirkişisi raporları arasındaki çelişki mutlaka giderilmelidir.
Hesap raporlarından sonra mutlaka tarafların rapora karşı diyecekleri sorularak raporlar açısından usuâli muüktesep hak oluşması sagğlanmalı boüylece gereksiz yere çok rapor alınması engellenmelidir.
SGK ve araç sigortalarından yapılan oüdemeler varsa ve bu oüdemeler hesap tarihinden ( 1 yıl oüncesi veya daha ) oüncesindeki doünemde ise mutlak oüdenen bedel faizi ile guüncellenmeli ve bu miktar toplam tazminattan indirilmeli, boüylece sebepsiz zenginleşmenin oünuüne geçilmelidir.
Tarlaları, şirketleri, duükkaânları olup bunlardan gelir elde eden destek varsa destegğin geliri bunlardan elde edilen gelir degğil kendi fiziki ve zihinsel çalışması ile elde ettigği gelirdir. Bu konuda tarla, şirket, duükkaân vs. gibi gelirler zarar hesabında nazara alınmamalıdır.