Overbooking Hakkında Önemli Bilgiler

Daimi ( Sürekli ) İş Gücü Kaybı (Sakatlık- Maluliyet) Davaları

Daimi ( Sürekli ) İş Gücü Kaybı (Sakatlık- Maluliyet) Davaları

Araştırılması gereken hususlar ve ispat araçları

Sübuta ilişkin araştırma

Davacıda daimi işguücuü kaybının bulunup bulunmadıgğı, varsa oranının ne oldugğu, davacıya bakıcı gerekip gerekmedigği, davalının kusurlu olup olmadıgğı, davalının fiili ile zarar arasında illiyet bagğının bulunup bulunmadıgğı mutlaka araştırılmalıdır.

İİspat aracı olarak, daimi iş guücuü kaybı zararı olup olmadıgğı, varsa oranının tespiti için, adli tıp kurumu kanununun 16 maddesi geregğince adli tıp kurumundan rapor alınmalı ve oran belirlemede sagğlık işlemleri tuüzuügğuü goüz oünuünde bulundurularak buradaki sakatlık oranlarına goüre belirleme yapılmalıdır. Adli Tıp Kurumu maluliyet raporu, ceza dosyası, adli raporlar, ikrar, tanık, bakıcı gideri isteniyorsa bu konuda mutlaka hayat boyu bakıma muhtaç oldugğuna dair rapor ( adli tıp vb. olabilir ) gibi kanıtlar nazara alınmalıdır.

  1. Kapsama ilişkin araştırma

Tazminatta oünemli oldugğu için oüncelikle kusur durumu belirlenmelidir. Davacı kusuru ( muüterafik-boüluüşuük kusur ) mutlaka zarardan indirilmelidir.

Daimi iş guücuü kaybı oranında zarar belirlenecegğinden bu oran mutlaka tespit edilmelidir. ( adli tıp kurumu-sagğlık işlemleri tuüzuügğuü )

SGK tarafından ruücuâ edilebilen oüdemeler daimi iş guücuü kaybı zararından indirilecegğinden bunlar SGK ‘dan sorulmalıdır.

Karşı tarafın araç sigortasından maluliyet nedeniyle yapılan oüdemeleri indirmek gerektigğinden bunların miktarı ve oüdeme tarihi belirlenmelidir. İİndirim yapılırken bilirkişinin hesap tarihi ile sigortanın oüdeme tarihi arasında bir yıl ve daha fazla suüre varsa bu oüdemelere yasal faiz eklenerek ( guüncellenerek ) indirilmelidir.

Davacının geliri, hesaplamada oünemli oldugğundan, usuluünce araştırılmalı emsal uücretler olay tarihi ile hesap tarihi arasını kapsar şekilde getirtilmelidir.

Davacının yaşı ve bakiye oümruü araştırılmalıdır.

Daimi iş guücuü kaybı ile beraber bakıcı uücreti de isteniyorsa bunun gerekliligğine dair sagğlık raporu varsa asgari uücretten raporlama yapılıp bunun yarısı kadar tazminata huükmedilmelidir.Buütuün bu hususlar nuüfus kaydı, kusur raporu, maaş bordrosu vb., uücret belgeleri, SGK yazıları, sigorta oüdeme evrakları, ibranameler, tanık, bilirkişi incelemesi, aktuüer bilirkişi raporu gibi deliller kullanılarak ispatlanmalıdır.

  1. Uygulamada Sıkça Hataya Düşülen Ve Bozma Nedeni Yapılan Konular

Bu davalarda sıkça yapılan hatalar;

Maluâl olan davacının gelirinin usuluünce araştırılmaması ve birden fazla miktar soüz konusu ise hangisine goüre hesaplama yapılacagğı konusunda bilirkişiye talimat verilmemesi,

Maluliyet oranının adli tıp yerine hastane vb. uygun olmayan yerlerden sorulması ve bu raporlara goüre hesaplama yapılması,

Nuüfus kaydı vb. getirtilmeden bilirkişiye dosyanın goünderilmesi,

Aktuüer ( hesap ) bilirkişi raporları arasındaki çelişkinin giderilmemesi,

Guüncelleme yapılmadan sigorta oüdemelerinin indirilmesi,

Bilirkişi raporları geldigği zaman taraflardan rapora karşı diyeceklerinin sorulmayarak usuâli kazanılmış hak açısından taraflarının durumunun belirlenmemesi nedeniyle hangi raporun esas alınacagğının bilinememesi,

Gerekçedeki eksiklikler, hangi raporun neden uüstuün tutuldugğunun açıklanmaması-yeterli gerekçelendirilmemesi nedeniyle bozma yapılması,

Olarak sıralanabilir.