CMK m. 139 Gizli Soruşturmacı Görevlendirilmesi Nedir? Nasıl Yapılır?
Gizli soruşturmacı, gizli veya açık kimliğiyle, işlendiği hususunda somut delillere dayanan kuvvetli şüphe bulunan suçlarda, olayın aydınlatılabilmesi için görevlendirilen kamu görevlisidir.
Gizli soruşturmacı görevlendirilmesi hususunda öncelikle vurgulanması gereken husus, bunun adı üzerinde yalnızca soruşturma aşamasında mümkün olmasıdır.
Gizli soruşturmacı görevlendirilebilmesi için soruşturma konusu suçun işlendiği hususunda somut delillere dayanan kuvvetli şüphe sebeplerinin bulunması ve başka surette delil elde edilememesi şartlarının birlikte gerçekleşmesi gerekir. Burada altı çizilmesi gereken husus ise 6526 sayılı Yasa değişikliğinden önce kuvvetli şüphenin başlı basına yeterli olması iken söz konusu değişiklikle, SOMUT DELİLLERE DAYANAN kuvvetli şüphe aranır hâle gelmiştir.
Kanun hükmü uyarınca YALNIZCA KAMU GÖREVLİLERİ gizli soruşturmacı olarak görevlendirilebilir. Bu madde uyarınca görevlendirme ancak hâkim tarafından yapılabilir. Bu nedenle özellikle Cumhuriyet savcısına kanun koyucu tarafından böyle bir yetki verilmemiş olduğuna dikkat edilmelidir.
KORUMA TEDBİRLERİNİN GEÇİCİ OLMA ÖZELLİĞİ BU KORUMA TEDBİRİNE YANSITILMAMIŞ, BU KORUMA TEDBİRİ BAKIMINDAN HERHANGİ BİR SÜRE SINIRLAMASI GETİRİLMEMİŞTİR.
Kanun’un 135/2. maddesi uyarınca, soruşturmacının kimliği değiştirilebilir. Bu kimlikle hukukî işlemler yapılabilir. Kimliğin oluşturulması ve devam ettirilmesi için zorunlu olması durumunda gerekli belgeler hazırlanabilir, değiştirilebilir ve kullanılabilir.
Soruşturmacı, faaliyetlerini izlemekle görevlendirildiği örgüte ilişkin her türlü araştırmada bulunmak ve bu örgütün faaliyetleri çerçevesinde işlenen suçlarla ilgili delilleri toplamakla yükümlüdür (CMK m. 139/4). Soruşturmacı, görevini yerine getirirken suç işleyemez ve görevlendiril
diği örgütün işlemekte olduğu suçlardan sorumlu tutulamaz (CMK m. 139/5). Ayrıca kendisi ajan provokatör olmadığından, izlediği kişileri suça sevk etmesi de mümkün değildir.
Soruşturmacı görevlendirilmesi suretiyle elde edilen kişisel bilgiler, görevlendirildiği ceza soruşturması ve kovuşturması dışında kullanılamaz. Suçla bağlantılı olmayan kişisel bilgiler derhâl yok edilir (CMK m. 139/6).
Burada önemli olan husus, soruşturmacının, kovuşturma evresinde tanık olarak dinlenmesinin zorunlu olması halinde, duruşmada hazır bulunma hakkına sahip ğ bulunanlar olmadan veya ses ya da görüntüsü değiştirilerek özel | ortamda dinlenebileceği, bu durumda 27/12/2007 tarihli ve 5726 sayılı Tanık Koruma Kanununun 9 « uncu maddesi hükmünün kıyasen I uygulanacağıdır. Bunun önemi ise a söz konusu hükmün CMK’ya 7078 j sayılı Kanun ile 2018 yılında eklenmiş olmasından gelmektedir.