CMK m. 135 İletişimin Denetlenmesi Nedir? Nasıl Yapılır?
Ceza Muhakemesi Kanunu’nun Dördüncü Kısım-Beşinci Bölümünün başlığı “Telekomünikasyon Yoluyla Yapılan İletişimin Denetlenmesi” şeklinde belirlenmiş olmakla, klasik posta dışındaki her türlü iletişim, elektronik posta, faks vs. de dahil olmak üzere 135. madde kapsamında değerlendirilmelidir.
Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 135. maddesinde düzenlenmiş olan bu koruma tedbirine başvurabilmek için her şeyden önce, maddede katalog şeklinde belirtilen bir suç nedeniyle yapılan soruşturma veya yürütülen kovuşturma söz konusu olmalıdır. Başka bir ifadeyle, bu koruma tedbiri bakımından da katalog sistemi geçerli olmakla, katalogda sayılan suçlar haricinde dinleme, kayda alma ve sinyal bilgilerinin değerlendirilmesi engellenmek istenmiştir (CMK m. 135/7). Ancak mobil telefonların yerinin tespiti bakımın
dan böyle bir sınırlama mevcut değildir. Şüpheli veya sanığın yakalanabilmesi için, mobil telefonun yeri, hâkim veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Cumhuriyet savcısının kararına istinaden tespit edilebilecek, bu hususa ilişkin olarak verilen kararda, mobil telefon numarası ve tespit işleminin süresi belirtilecek, tespit işlemi en çok iki ay için yapılabilecek, bu süre, bir ay daha uzatılabilecektir (CMK m. 135/5).
7258 sayılı Kanun’un 1. fıkrasında sayılan suçlar ile TCK’nın 228. maddesinde düzenlenen “Kumar oynanması için yer ve imkan sağlama” suçu ile 2313 sayılı Kanun’un 23. maddesi için de bu imkanın getirilmiş olduğuna dikkat edilmelidir.
Diğer bir şart ise suç işlendiğine ilişkin somut delillere dayanan kuvvetli şüphe sebeplerinin varlığı ve başka suretle delil elde edilmesi imkânının bulunmaması şeklinde Kanun’da ifade edilmiştir. Burada altı çizilmesi gereken husus, 6526 sayılı Yasa değişikliğinden önce salt “kuvvetli şüphe”nin kendisi yeterli kabul edilmekte iken, bu Yasa değişikliği ile “somut delillere dayanan” kuvvetli şüphe aranır hâle gelmiştir.
Şüpheli veya sanığın telekomünikasyon yoluyla iletişiminin tespit edilmesi, dinlenmesi, kayda alınması ve sinyal bilgilerinin değerlendirilmesi ancak hâkim veya gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde Cumhuriyet savcısının kararıyla mümkün olabilecektir. Cumhuriyet savcısı kararını derhâl hâkimin onayına sunar ve hâkim, kararını en geç yirmi dört saat içinde verir. Sürenin dolması veya hâkim tarafından aksine karar verilmesi hâlinde tedbir Cumhuriyet savcısı tarafından derhâl kaldırılır.
Öte yandan 6526 sayılı Yasa değişikliği ile bu koruma tedbiri bakımından bir de şekli koşul ortaya konulmuş ve talepte bulunulurken hakkında bu madde uyarınca tedbir kararı verilecek hattın veya iletişim aracının sahibini ve biliniyorsa kullanıcısını gösterir belge veya raporun da eklenmesi gerektiği yasa koyucu tarafından ifade edilmiştir (CMK m. 135/2).
Şüpheli veya sanığın telekomünikasyon yoluyla iletişiminin tespit edilmesi, dinlenmesi, kayda alınması ve sinyal bilgilerinin değerlendirilmesine ilişkin kararda, yüklenen suçun türü, hakkında tedbir uygulanacak kişinin kimliği, iletişim aracının türü, telefon numarası veya iletişim bağlantısını tespite imkân veren kodu, tedbirin türü, kapsamı ve süresi belirtilir. Tedbir kararı en çok iki ay için verilebilir; bu süre, bir ay daha uzatılabilir. Ancak, örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenen suçlarla ilgili olarak gerekli görülmesi halinde, mahkeme yukarıdaki sürelere ek olarak her defasında bir aydan fazla olmamak ve toplam üç ayı geçmemek üzere uzatılmasına karar verebilir (CMK m. 135/4).
Şüpheli veya sanığın tanıklıktan çekinebilecek kişilerle arasındaki iletişimi ise kayda alınamaz. Kayda alma gerçekleştikten sonra bu durumun anlaşılması hâlinde, alınan kayıtların derhâl yok edilmesi gerekir (CMK m. 135/2). Dikkat edileceği üzere, bu düzenleme ile birlikte, yalnızca kayda alma yasaklanmakta, tespit ve dinleme engellenmemektedir.
Öte yandan, Kanun’un 136. maddesinde de şüpheli veya sanığa yüklenen suç dolayısıyla müdafiin bürosu, konutu ve yerleşim yerindeki telekomünikasyon araçları hakkında 135. madde hükümlerinin uygulanamayacağı ifade edilmiştir. Burada her ne kadar mobil telefon ifade edilmemiş ise de tanıklıktan çekinebilecek kişiler arasında, Kanun’un 46. maddesi uyarınca, müdafi de bulunduğundan, yukarıda belirttiğimiz 135/2. hükmünden müdafi de yararlanabilecek, başka bir ifadeyle, müdafiin de şüpheli veya sanıkla olan iletişimi kayda alınamayacaktır.
135. maddeye 6572 sayılı Yasa ile Ara- lık-2014’te eklenen 6. fıkra ile şüpheli ve sanığın telekomünikasyon yoluyla iletişiminin tespitine başvurulmasına ilişkin olarak ise ayrı bir usul benimsenmiştir. Buna göre, bu kararı vermeye yetkili olan soruşturma evresinde hâkim (sulh ceza hâkimi), kovuşturma evresinde mahkemedir. Kararda, yüklenen suçun türü, hakkında tedbir uygulanacak kişinin kimliği, iletişim aracının türü, telefon numarası veya iletişim bağlantısını tespite imkân veren kodu ve tedbirin süresi belirtilir.
Kararın İcrası
135 inci maddeye göre verilecek karar gereğince Cumhuriyet savcısı veya görevlendireceği adlî kolluk görevlisi, telekomünikasyon hizmeti veren kurum ve kuruluşların yetkililerinden iletişimin tespiti, dinlenmesi veya kayda alınması işlemlerinin yapılmasını ve bu amaçla cihazların yerleştirilmesini yazılı olarak istediğinde, bu istem derhâl yerine getirilir; yerine getirilmemesi hâlinde zor kullanılabilir. İşlemin başladığı ve bitirildiği tarih ve saat ile işlemi yapanın kimliği bir tutanakla saptanır (CMK m. 137/1).
135 inci maddeye göre verilen karar gereğince tutulan kayıtlar, Cumhuriyet Savcılığınca görevlendirilen kişiler tarafından çözülerek metin hâline getirilir. Yabancı dildeki kayıtlar, tercüman aracılığı ile Türkçe’ye çevrilir (CMK m. 137/2).
İletişim İçeriklerinin Yok Edilmesi
135 inci maddeye göre verilen kararın uygulanması sırasında şüpheli hakkında kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmesi ya da aynı maddenin birinci fıkrasına göre hâkim onayının alınamaması halinde, bunun uygulanmasına Cumhuriyet savcısı tarafından derhâl son verilir. Bu durumda, yapılan tespit veya dinlemeye ilişkin kayıtlar Cumhuriyet savcısının denetimi altında en geç on gün içinde yok edilerek, durum bir tutanakla tespit edilir (CMK m. 137/3).
Bildirim
Tespit ve dinlemeye ilişkin kayıtların yok edilmesi halinde soruşturma evresinin bitiminden itibaren, en geç onbeş gün içinde, Cumhuriyet Başsavcılığı, tedbirin nedeni, kapsamı, süresi ve sonucu hakkında ilgilisine yazılı olarak bilgi verir (CMK m. 137/4).
Tesadüfen Elde Edilen Delil (CMK m. 138/2)
Yukarıda arama veya elkoyma koruma tedbirlerinin uygulanması sırasında tesadüfen delil elde edilmesi durumunu incelemiştik. Kanun’un 138/2. maddesi hükmüne göre ise telekomünikasyon yoluyla yapılan iletişimin denetlenmesi sırasında, yapılmakta olan soruşturma veya kovuşturmayla ilgisi olmayan ve ancak, 135 inci maddenin altıncı fıkrasında sayılan suçlardan birinin işlendiği şüphesini uyandırabilecek bir delil elde edilirse; bu delil muhafaza altına alınacak ve durum Cumhuriyet Savcılığına derhâl bildirilecektir.