Sanığın Kendisine Görevi Gereği Verilen Kullanıcı Kodu Ve Şifre İle Sorgulama Yapması Verileri Hukuka Aykırı Olarak Verme Veya Ele Geçirme Suçunu Oluşturmaz

Ceza İnfaz Kurumlarında Bulunan Personellerin Görev Yetki Ve Sorumlulukları

Ceza İnfaz Kurumlarında Bulunan Personellerin Görev Yetki Ve Sorumlulukları

Ceza infaz kurumlan, yönetim bakımından müdürü bulunan ve bulunmayan olmak üzere ikiye ayrılır.

Müdürü bulunmayan kuramların amiri, idare memurudur.

Müdürü bulunan kuramlarda; bir müdür ve yeteri sayıda ikinci müdür ile hü­kümlü ve tutuklu sayısına ve kuramların önem ve niteliğine göre, imkanlar ölçü­sünde aşağıda sayılan personel bulundurulabilir.

  1. Yönetim servisinde; idare memuru, ambar memuru ve cezaevi katibi,
  2. Güvenlik ve gözetim servisinde; infaz ve koruma başmemuru ile infaz ve koruma memuru,
  3. Teknik serviste; mühendis, mimar, tekniker, teknisyen, teknisyen yardımcı­sı,
  4. Psiko-sosyal yardım servisinde; psikolog ve sosyal çalışmacı,
  5. Sağlık servisinde; cezaevi tabibi, diş tabibi, eczacı, veteriner, diyetisyen, sağlık memuru ve hayvan sağlık memuru,
  6. Eğitim ve öğretim servisinde; öğretmen ve kütüphaneci,
  7. İşyurdu servisinde; işyurdu müdürü, sayman, veznedar, tahsildar, işyurdu ambar memuru, satmalına memuru, bütçe, pazarlama ve benzeri işlerden sorumlu görevliler, işçi statüsünde çalışan personel ile gerektiğinde bütçeden aylık alan kad­rolu personel,
  8. Yardımcı hizmetler servisinde, santral memuru, gemi adamı, şoför, kaloriferci, aşçı, hizmetli.

Kuramlarda, ikinci müdürler ile diğer personel nöbet ve vardiya yöntemiyle çalıştırılabilir. Nöbet ve vardiya çizelgeleri kurum müdürlüğünce düzenlenir.

Kuramlarda çalışan personel, kamu görevlilerinin tâbi olduğu mevzuata uygun hareket eder. Görevin özelliği nedeniyle, hükümlülere karşı ciddi, dürüst ve ta­lakız davranır. Görev gerekleri ve hükümlülerin eğitilerek yeniden topluma kazan­dırılması çalışmalarının zorunlu kıldığı ilişkiler dışında, hükümlüler ve yakınları ile her hangi bir suretle kişisel ilişki kuramaz.

Kurum personeli, bütün hükümlü ve yakınlarına dil, din, mezhep, ırk, renk, cinsiyet ve düşünce ayrımı gözetmeksizin eşit işlem yapmak zorundadır. Hükümlü veya yakınlarından, her ne ad altında olursa olsun, para, hediye veya buna benzer şeyleri almaları, vermeleri veya bunlarla alım satım işlemleri yapmaları yasaktır.

Kurum personeli, görevi nedeniyle kendisine verilen veya edindiği bilgileri ve izli kalması gereken diğer belgeleri kanunlarla belirtilen hâller dışında açıklayamaz veya yayınlayamaz.

Müdürün Görevleri

Ceza infaz kurumlan müdürlerinin görevleri Tüzüğün 19. maddesinde hükme bağlanmıştır. Bu hükme göre;

Müdür, kurumun en üst amiri olup, aynı zamanda işyurdunun da müdürüdür, görevlerinden dolayı sıralı amirlerine karşı sorumludur. Müdürün görevleri şunlardır:

  • Kurum personeli üzerinde mevzuatın öngördüğü şekilde gözetim ve dene­mi hakkını kullanmak,
  • Kurum personeline verilen yazılı veya sözlü emirlerin yerine getirilip getirilmediğini izlemek ve denetlemek,
  • Mevzuat ve yetkili mercilerce verilen emirler çerçevesinde kurumun genel İare ve işyurduna ait hesap işlerinin yürütülmesini ve denetimini yapmak,
  • Hükümlülerin iyileştirilmesi, bilgilerinin artırılması, atölye çalışmaları, kişisel uğraşlarının düzenlenmesi ve geliştirilmesinin sağlanması bakımından mevzuat hükümlerini uygulamak ve sağlık durumlarıyla yakından ilgilenmek,
  • Kamu kurum ve kuruluşları ile bakanlıklar tarafından istenilen istatistiki ilgi ve belgelerin hazırlanmasını sağlamak ve Cumhuriyet başsavcılığına sunmak,
  • Haftada en az bir defa olmak üzere gündüzleri, on beş günde en az bir defa olmak üzere de geceleri kurumun bütün faaliyetlerini tetkik ederek, işlerin mevzuat ve emirler çerçevesinde yürüyüp yürümediğini denetlemek ve aldığı sonuçları ve ördüğü eksiklikleri denetleme defterine kaydetmek ve takip etmek,
  • Kurum hizmetleriyle ilgili genel ihtiyaçları, öncelikleri, bir sonraki yılda yapılacak işleri belirlemek ve bu konularla ilgili tahmini gider verilerini hazırlayarak Bakanlığa sunmak,
  • Asayiş, güvenlik, sağlık ve benzeri konularda ortaya çıkan sorunlarla ilgili gecikmeksizin önlem almak, önlemlerin yetersiz kalması halinde, durumu derhal Cumhuriyet başsavcılığı aracılığıyla Bakanlığa bildirmek,
  • Mevzuatla verilen diğer görevleri yapmak.

İkinci Müdürün Görevleri

Tüzüğün 20. maddesi hükmüne göre; ikinci müdür, müdürün yardımcısı olup müdür tarafından kendisine verilen işleri yürütür ve müdürün yokluğunda kendisine vekâlet eder. Birden fazla ikinci müdürün bulunması hâlinde, kimin vekâlet edeceği Cumhuriyet başsavcısının görüşü alınarak Bakanlıkça belirlenir.

Birden fazla ikinci müdürün bulunması halinde, ikinci müdürler arasındaki iş ölümü kurum müdürü tarafından yapılır ve kendilerine yazılı olarak tebliğ edilir.

Nöbet veya vardiya sırasında görevli ikinci müdür; kurum müdürü veya vekalet eden diğer ikinci müdürün yokluğunda veya acil ve zorunlu hâllerde, kurum müdürünün yetkilerini kullanır.

Yönetim Servisinin Oluşumu ve Görevleri

Yönetim servisi, kurumun personel işlemleriyle hükümlü ve tutuklular hakkındaki her türlü idari ve mali hizmetlerin yürütüldüğü servistir.

Yönetim servisinde, idare memuru, ambar memuru ve cezaevi katibi görev yapar.

İdare memuru; müdürü bulunan kurumlarda kurum müdürü ve ikinci mü­dürlerden sonra gelen yönetici personeldir. İdare memuru, amirlerinin talimatı ile sayman ve ambar memurunun görevleri dışında kalan bütün İdarî işleri ve yönetici­likte yetiştirilmek amacıyla farklı servislerde kendisine verilen diğer işleri yapar.

Ambar memuru; ambara gelen malzemeyi teslim alır, giriş çıkış kayıtlarını tu­tar, muhafaza ve kontrolünü sağlar,

Cezaevi katibi; kurumun yazı işlerini ve müdürün kendisine verdiği diğer işle­ri yapar.

Güvenlik ve Gözetim Servisinin Oluşumu ve Görevleri

Oluşumu

Güvenlik ve gözetim servisinin oluşumu ve görevleri Tüzüğün 22. maddesin­de hükme bağlanmıştır. Bu hükme göre;

Güvenlik ve gözetim servisi; kurumun güvenliği, düzeni ve disiplininden so­rumludur. Bu serviste infaz ve koruma başmemurları ile infaz ve koruma memurla­rı görev yapar.

Kurum müdürü tarafından seçilen bir infaz ve koruma başmemuru “sorumlu infaz ve koruma başmemuru” olarak görev yapar.

Sorumlu infaz ve koruma başmemuru, kurumun güvenlik ve gözetiminden, bu serviste görev yapmakta olan, infaz ve koruma başmemurları ile infaz ve koruma memurlarının sevk ve idaresi ile organizasyonundan sorumludur. Güvenlik ve gö­zetim servisinin nöbet cetvellerini düzenler ve bunları kurum müdürüne onaylatır. Müdürün bulunmaması durumunda ikinci müdür ya da idare memuru onay maka­mıdır.

İnfaz ve koruma başmemuru, kurumdaki güvenlik, düzen ve disiplinin sağ­lanması için infaz ve koruma memurlarının sevk ve idaresinden sorumlu olup, bu hizmetlerin yerine getirilmesi sırasında kurum müdürü, ikinci müdür veya bu amir­lerin bulunmadığı kurumlarda idare memurunun vermiş olduğu emirlerin yerine getirilmesini ve uygulanmasını sağlar. Bu görevlerini yerine getirirken, sorumlu infaz ve koruma başmemurunun talimatına göre hareket ederler.

İnfaz ve koruma memuru, kurumun güvenlik, düzen ve disiplininin sağlanması hükümlülerin kurum içindeki hareketlerinin takip ve kontrolü ile gözetimi ve kurumun temiz tutulması ile hükümlülerin iç yönetmeliklere uygun surette hareket etmelerini sağlamakla görevli olup, müdür ve ikinci müdür veya bunların bulun­duğu yerlerde idare memuru ile infaz ve koruma başmemuru tarafından verilen görevleri yapar.

Görevleri

Güvenlik ve gözetim servisinde görev yapanlar, aşağıdaki görevleri düzenli olarak yerine getirir.

Sayım

Müdürü bulunan ve vardiya sistemi uygulanan kurumlarda, sabah akşam sayımları, nöbetçi ikinci müdürün başkanlığında, sorumlu infaz ve koruma başmemurları ile infaz ve koruma memurları tarafından yerine getirilir. Gece sayımları, nöbetçi ikinci müdürün başkanlığında, bulunmaması hâlinde, bu konuda görevlendirilen infaz koruma başmemuru başkan­lığında, vardiya infaz ve koruma başmemurları tarafından yapılır. Sayımlarda nö­betçi infaz ve koruma memurları da hazır bulunur.

Müdürü bulunmayan kurumlarda yapılan sabah, akşam ve gece sayımları, so­rumlu infaz ve koruma başmemuru veya görevlendirilen infaz koruma başmemuru başkanlığında, vardiya infaz ve koruma başmemurları ve nöbetçi infaz ve koruma memurları tarafından yerine getirilir.

Sayım sırasında mevcudun tam olup olmadığı kontrol edilir ve sayım defteri sayıma katılan görevliler tarafından isim yazılarak imzalanır.

Nöbet

İnfaz ve koruma başmemurları ile infaz ve koruma memurları, vardiya hiz­metleri sırasında ya da vardiya dışında görevlendirilmeleri durumunda, kendileri­nin sorumluluğuna verilen nöbet yerlerinde görevlerini yerine getirirler. Belirlenen nöbet yerleri ve burada görev yapacak infaz ve koruma başmemurları ile infaz ve koruma memurlarının isimleri, hazırlanan vardiya çizelgeleri ve nöbet cetvellerinde gösterilir.

İyileştirme çalışmaları: Güvenlik ve gözetim servisi görevlileri, topluma ka­zandırma çalışmalarına katkı sağlar ve buna ilişkin programlarda öğreticilik yapa­bilecek ya da bilgi, meslek ya da sanat nedeniyle o hizmete katkıda bulunabilecek olanlar vardiyada ya da vardiya dışında iyileştirme çalışmalarında ve kurslarda gö­revlendirilebilir.

İnfaz ve koruma başmemuru ile infaz ve koruma memuru, kurumun güvenli­ğini bozan firara teşebbüs, isyan, rehin alma, saldırı, yasaya veya düzenlemelere dayalı bir emre karşı aktif veya pasif fiziki direnme gibi olaylar ile 5237 sayılı Ka­nunun 25 inci maddesindeki meşru savunma ve zorunluluk hâli ortaya çıktığında kurum en üst amirinin izni ile zor kullanabilir. Acil hâllerde tehlikenin ortadan kal­dırılması amacıyla izin alınmaksızın da zor kullanılabilir. Durumu derhâl en üst amire iletir. Zor kullanan personel gerekenden fazla kuvvet kullanamaz.

Çalışma süreleri ve izinler: İnfaz ve koruma başmemurları ile infaz ve ko­ruma memurlarının, zorunlu hâller dışında, günde sekiz saat çalışmaları ve haftada iki gün tatil yapmaları esastır.

Çalışma saatleri ve tatil günleri hazırlanan vardiya çizelgesinde gösterilir.

Personel yetersizliği nedeniyle, dörtlü vardiya sisteminin uygulanmadığı ku­rumlarda, kurum amirinin önerisiyle, mahallindeki Cumhuriyet başsavcılığı tara­fından uygulanacak vardiya sistemine uygun çalışma saatleri belirlenir.

Teknik Servisin Oluşumu ve Görevleri

Teknik servis, kurumun araç ve gereçleri ile binanın bakım, onarım ve tamirat işlerinin yapımı, kullanımı, sürekli çalışır durumda olmalarının takibi ve sağlanması gibi teknik işleri yapar. Bu serviste mühendis, mimar, tekniker, teknisyen, teknisyen yardımcısı ve benzeri personel çalışır.

Bu serviste görev yapan personel, genel idare veya işyurdu faaliyetleri ile ilgili olarak çalıştıkları iş kolunun bütün gereklerini yerine getirmekle sorumlu olup, çalışmalarını en az üç ayda bir raporla kurum idaresine bildirir.

Psiko- sosyal Yardım Servisi

Psiko-sosyal yardım servisinde, psikolog ve sosyal çalışmacı görev yapar.

Psiko sosyal yardım servisi personel ve hükümlülerin ruh ve beden sağlığı ve bütünlüğüne ilişkin koruyucu, geliştirici programları araştıran, uygulayan ve gerek­tiğinde tedavi sürecine katılarak psikolojik destek ve müdahalede bulunan, ayrıca hükümlülerin bireysel özelliklerini, yaşam koşullarını ve suç işleme nedenlerini be­lirleyerek bireysel gelişmelerine yardımcı olan, kurum yaşamına uyumlarını ve top­lumsal yaşamla uyumlaşmalarını sağlayan ve bireyin yeniden suç işlemesini engel­leyecek önlemleri alan ve bu amaçla gerektiğinde kurum en üst amirinin bilgisi dahilinde, aileler ve sosyal çevreyle görüşme yapan servistir.

İyileştirme programları kapsamında spor alanları, çok amaçlı salon, kütüphane ve iş atölyelerinden yararlanma, meslek edinme kursları gibi faaliyetlere katılabile­cek durumdaki hükümlüler ile kurumun iç hizmetlerinde çalıştırılacak hükümlüleri belirleyerek idare ve gözlem kuruluna sunar.

Psiko-sosyal yardım servisi, hükümlülerin gözlem ve sınıflandırma formunu düzenler, ayrıca; servisin çalışmalarıyla ilgili olarak üç ayda bir raporla kurum en üst amirine bildirir.

Sağlık Servisinin Oluşumu ve Görevleri

Oluşumu

Kurumda koruyucu ve tedavi edici sağlık hizmetlerini cezaevi tabibinin baş­kanlığında yerine getiren servistir. Sağlık servisinde cezaevi tabibi, diş tabibi, ec­zacı, veteriner, diyetisyen, sağlık memuru ve hayvan sağlık memuru görev yapar.

Görevleri

Cezaevi tabibinin görevleri

  • Kurumun sağlık koşullarını düzenleyerek, hükümlülerin ve kurum persone­linin muayene ve tedavilerini yapar,
  • Kurumun sağlık koşullarını bozan hareketlerin önlenmesi amacıyla, tedavi olmayı reddedenlerin ve kurumun sağlığını bozacak şekilde hareket edenleri kurum en üst amirine bildirir,
  • Kurumda ortaya çıkan hastalıklar ve bu hastalıkların önlenmesi için alına­cak tedbirler ile ayrıca iaşenin kalitesine, miktarına ve dağıtım şekillerine, hüküm­lülerle personelin temizliğine, kurumun sıhhî tesisat, ısıtma, aydınlatma ve hava­landırma tesislerinin sağlık şartlarına elverişli bir şekilde işleyip işlemediğine, be­den eğitimi ve spor faaliyetlerinin sağlık şartlarına uygun bir şekilde yürütülüp yürütülmediğine ilişkin hususları tespit etmek maksadıyla, kurumu ayda en az bir kez denetleyerek hazırlayacağı raporu kurum en üst amirine sunar ve sağlık istatistiklerini düzenler,
  • Merkezi bütçe ve işyurdu tarafından alınan tüm gıda maddelerinin muaye­nesini yapar ve tüketilmesinde sakınca görülen ve imha edilmesi gereken gıda maddelerini tespit eder,
  • Kurumda eczacının bulunmaması durumunda ilaçların dağıtımını sağlar,
  • Sağlık servisinin; tıbbi, idari ve teknik hizmetlerini mevzuata uygun yürütür ve denetler,
  • Sağlık servisinin, tıbbi kayıt ve arşiv sistemini oluşturur ve kayıtları düzenli ve doğru bir şekilde tutulmasını sağlar,
  • Tıbbi atıkların kontrolü ve imhası için gereken önlemleri alır.

bb- Diş tabibinin görevleri: Hükümlülerle kurum personelinin, ağız ve diş sağlığıyla ilgili koruyucu ve tedavi edici hizmetlerini yapar ve sağlık istatistiklerini düzenler.

cc- Tabiplerin ortak görev ve sorumlulukları: Cezaevi tabibi ve diş tabibi, sağlık servisinde çalışan diğer personel ile birlikte, aşağıda belirtilen işleri yapmak amacıyla, ortak görev anlayışı içinde hareket eder.

dd- Sağlık gözetimi: Tabipler kurumu sık sık denetler ve kurumun mevcudu­na göre ayda bir veya iki kez olmak üzere kurumun tamamını gezerek, kurumun genel sağlık durumunu kontrol eder, acele önlem alınmasını gerektiren bir hastalı­ğın bulunması hâlinde durumu derhâl kurum en üst amirine bildirir,

Tabipler, diğer unvanlardaki personel gibi kurumun özelliği dikkate alınarak vardiya sistemine göre çalıştırılabilir.Vardiya sisteminin uygulanmadığı hâllerde, önemli bir rahatsızlığın bildirildiği durumlarda, günün her saatinde kuruma gelerek gerekli önlemleri alır.

Eczacının görevleri

Eczacı; cezaevi tabibinin vereceği reçetelere göre ilâçları hazırlar, yeşil ve kırmızı reçeteyle satılan uyuşturucu ve uyarıcı nitelikteki ilâçların tane olarak ve­rilmesini ve huzurda içirerek kontrolünü yapar, diğer ilâçları ise cezaevi tabibinin belirlediği miktarda hastalara verir,

Kurumda bulunan ilâçları korur ve gereken ilâçları almak için cezaevi tabibi­ne zamanında haber verir.

Veterinerin görevleri

Hayvancılık faaliyetinde bulunulan işyurtlarında, üretimin sağlıklı biçimde yapılabilmesi için koruyucu ve tedavi edici önlemleri alır, üretimi plânlar, ırkların seçimi ve geliştirilmesini sağlar, alanıyla ilgili olarak her ay kurum en üst amirine rapor sunar ve istatistikleri düzenler.

Diyetisyenin görevleri

Kuramlarda kalan hükümlüler ile iaşe edilen personelin yeterli kalori esasına göre sağlıklı beslenmesini sağlayıcı düzenlemeler ile günlük, haftalık ve aylık iaşe plânlamalarını yapar, rahatsızlığı bulunanlar için, uygun yemeklerin hazırlanması ve bu konularla ilgili diğer işlerin yerine getirilmesini sağlar.

Sağlık memurunun görevleri

Cezaevi tabibinin gözetimi altında olup, onun göstereceği işleri yapar. Mesle­kî bilgisi ve yetkisi çerçevesinde koruyucu ve tedavi edici hizmetleri yerine getirir.

Hayvan sağlık memurunun görevleri

Hayvancılık faaliyetinde bulunulan işyurtlarında meslekî bilgisi ve yetkisi çerçevesinde koruyucu ve tedavi edici hayvan sağlık hizmetlerini yerine getirir.

Eğitim ve öğretim servisinin oluşumu ve görevleri

Oluşumu

  • Kurumdaki eğitim ve öğretim hizmetleri ile kültürel etkinlikler ve kütüphane çalışmalarının yürütüldüğü servistir. Kurumların eğitim ve öğretim servislerinde öğretmen ve kütüphaneci görev yapar.

Görevleri

 Öğretmenin görevleri

  • Hükümlülerin eğitim ve öğretimleri ile manevî kalkınmalarını sağlar, ör­gün ve yaygın eğitime devam eden hükümlülerin okul kayıtları, sınava giriş işlem­leri, sevk hâlinde okul kayıtlarının nakledilmesi gibi eğitim ve öğretimleri için ge­rekli her türlü işlemleri yürütür ve konu hakkında bilgilendirme yapar,
  • Her yılın eğitim ve öğretim döneminin başlangıcında eğitim ve öğretim, kurs gibi görev alanına giren konularda bir yıllık plan hazırlayarak kurum en üst amirine sunar ve eğitim ve öğretim istatistiklerini düzenler,
  • Yıl içinde değişebilecek koşullar nedeniyle, yıllık plânda değişiklikler ya­par,
  • Kütüphanecinin bulunmadığı hâllerde onun görevlerini yerine getirir,
  • Öğretmen, okuma yazma bilmeyen hükümlülere, okuma yazma öğretilme­sinden sorumludur. Herhangi bir sebeple öğrenme güçlüğü görülenler, öğretmen ta­rafından kurum en üst amirine bildirilir. Kurum en üst amiri ve öğretmen bunların okuma yazma öğrenmeleri için gereken önlemleri alır,
  • Öğretmen, kurumda eğitim ve öğretim faaliyetlerine devam edenlerin isim­lerini, başladıkları tarihi, hangi sınıfa devam ettiklerini, başlangıçtaki öğrenim dü­zeylerini, eğitim ve öğretimde gösterdikleri ilerlemeyi, başarısını, devam sürelerini, sınıf yükselmelerini, davranış notlarını, gözlem ve sınıflandırma formunun ilgili bölümüne kaydeder.

Kütüphanecinin görevleri

Kütüphane ve kitaplığa gelen eserlerin kaydını yapar, bakım ve muhafazasını, dağıtılıp toplanmasını, kütüphane ve kitaplık olarak ayrılan yerin düzeni ile her tür­lü ihtiyaçlarını tespit eder.

İşyurdu servisinin oluşumu ve görevleri

Oluşumu

Kurumun işyurdu çalışmalarını düzenleyerek, bunların etkinlik ve verimlilik ilkeleriyle gerçekleşmesini, hükümlülere meslek edindirilmesini, piyasa şartlarına uygun üretim yapılmasını ve işyurduna ilişkin işlemlerin yürütülmesini sağlayan servistir.

İşyurdu servisinde; işyurdu müdürü, sayman, veznedar, tahsildar, işyurdu am­bar memuru, satınalma memuru, bütçe, satın alma, pazarlama ve benzeri işlerden sorumlu görevliler ile işçi statüsünde çalışan personel görev yapar. Gerektiğinde kurumun kadrolu personeli de işyurdu hizmetlerinde çalıştırılabilir.

Görevleri

aaa- Saymanın görevleri; işyurdunun para ve muhasebe işlerini, mevzuat çer­çevesinde yerine getirir, muhasebe defterleri ile sarf evrakını düzenler ve korur, işyurdu ayniyat hesaplarının tutulması ile ilgili işlemleri yapar.

  • bbb- Veznedarın görevleri: vezne teşkilatı bulunan işyurtlarında, kasadan ya­pılacak ödemelerin veya kasaya yapılan tahsilatla ilgili işlemleri ve kayıtları düzenler. Kasa mevcudunun kayıtlar ile mutabıkını sağlar, vezne işlemlerini mevzuata uygun olarak yürütür.

ccc- Tahsildarın görevleri; tahsildar makbuzlarına istinaden, haricen yapılacak tahsilatı gerçekleştirir, günlük tahsilatı bordro düzenlemek suretiyle vezneye yatı­rır, veznedarın bulunmadığı zamanlarda bu göreve vekalet eder.

ddd- Ambar memurunun görevleri; işyurdu ambarına gelen malzemenin tes­lim alınması, kayıtlarının tutulması ve muhafazası ile ihraç işlemlerini yapar. Bu husustaki belgeleri düzenler ve korur.

eee- Satınalma memurunun görevleri; işyurdu müdürü veya ihale yetkilisinin, satınalma öncesi veya satınalma sırasında vereceği görevleri yapar.

fff- Bütçe, pazarlama ve benzeri işlerden sorumlu görevliler; işyurdunun büt­çe, pazarlama, araştırma ve geliştirme gibi hizmetlerini yürütürler.

ggg- İşçi statüsünde çalışan personel; işyurdu faaliyetlerinde iş kanunlarına tâbi olarak, sürekli ve süreksiz işlerde belirli ve belirsiz süreli, kısmi ve tam süreli, deneme süreli ve diğer türde oluşturulan sözleşmeleri ile personel çalıştırılabilir. Bu personelden bazıları atölye şefi veya usta olarak görevlendirilebilir. Bunlar aşa­ğıdaki görevleri yerine getirir. İşçi statüsünde çalıştırılan personelin ücret ve diğer sosyal hakları işyurdu bütçesinden karşılanır.

hhh- Atölye şefleri ve ustalar, hükümlülerin atölyelerde verimli bir şekilde çalışmalarını, meslek ve sanatlarını koruyup geliştirmelerini veya meslek ve sanat öğrenmelerini sağlar, bu çalışmalara fiilen katılır ve hükümlülerin salıverilmesin­den sonra hayatını kazanabileceği bir meslek öğrenebilmesinden atölye şefleri so­rumludur. Herhangi bir şekilde meslek öğrenmekte yetersizliği görülen hükümlüler atölye şefi tarafından kurum en üst amirine bildirilir.

Yardımcı hizmetler servisinin oluşumu ve görevleri

Kurumun santral hizmetleri, temizlik, ısınma, ulaşım, yemek yapımı, malze­me taşınması, boşaltılması ve yüklemesi ile evrakın ilgili yerlere götürülüp getiril­mesi gibi görevleri yerine getiren servistir. Yardımcı hizmetler servisinde santral memuru, gemi adamı, şoför, kaloriferci, aşçı, hizmetli gibi personel görev yapar. Bu personel, kurumun en üst amirinin vereceği işler ile çalıştığı iş kolunun bütün gereklerini yerine getirir.

Kurulların Oluşumu ve Çalışması

Ceza infaz kurumlarında yukarıda belirtilen personel dışında; ceza infaz ku­rumlarının idaresi ile yetkili olan bir takım kurullar da bulunmaktadır. Söz konusu kurulların oluşumu ve çalışması Tüzüğün 34 – 43. maddeleri arasında hükme bağ­lanmıştır.

Bu hükümlere göre; ceza infaz kurumlarında idare ve gözlem kurulu, işyurdu yönetim kurulu, disiplin kurulu ve eğitim kurulu bulunmaktadır.

Müdürü bulunmayan kurumlarda kurulların oluşturulmasına imkan bu­lunmayan hallerde kurullar, kurum amirinin başkanlığında, hükümet tabibi, öğ­retmen, infaz ve koruma başmemuru ile infaz ve koruma memurundan oluşturulur (Tüz. m. 38/4).

Kurullar mevcut üyelerin çoğunluğuyla toplanır ve toplantıya katılanların çoğunluğu ile karar verir. Oylarda eşitlik olması halinde başkanın bulunduğu tarafa üstünlük tanınır. Kurum müdürü, kurulları ayda bir kez ve gerektiğinde her zaman toplayabilir. Ancak, işyurdu yönetim kurulu, düzenli olarak haftada bir defa topla­nır. Kurullarda görüşülecek konular müdür tarafından belirlenir (Tüz. m. 38/1-3).

Kurullar tarafından verilen kararlar ilgili kurulların karar defterine yazılır, üyeler tarafından imzalanır ve teftişe hazır halde tutulur. Bu defterlere kayıt usul ve esasları yönetmelikte gösterilir (Tüz. m. 39).

îdare ve Gözlem Kurulu

Oluşumu

İdare ve gözlem kurulu; kurum müdürünün başkanlığında, gözlem ve sınıf­landırmadan sorumlu ikinci müdür, idare memuru, cezaevi tabibi, psikiyatrist, psi­kolog, sosyal çalışmacı, öğretmen, infaz ve koruma başmemuru ile kurum müdürü tarafından teknik personel arasından seçilen bir görevliden oluşur.

Bu personelin tamamının kurumda bulunmaması hâlinde, kurul mevcut olan­larla oluşturulur.

Görev ve Yetkileri

İdare ve gözlem kurulu diğer kurulların önerilerini de dikkate alarak aşağıda sayılan işleri yapmakla görevli ve yetkilidir:

  • Hükümlülerin suç türlerini belirleyerek, durumlarına uygun kurumlara ay­rılmaları ve bunlara uygun olacak infaz ve iyileştirme rejimini saptamak,
  • Hükümlülerin kurumlara kabullerinden sonra kalacakları odaları belirle­mek,
  • Kurumlarda kalmakta olan hükümlüleri gruplandırmak,
  • Hükümlülerin kalmakta oldukları odaları değiştirmek,
  • Hükümlülerin bireysel olarak, psiko-sosyal yardım servisince hazırlanan iyileştirme programlarına uyumunu ve sonuçlarını değerlendirmek,
  • İyileştirme programları kapsamında spor alanları, çok amaçlı salon, kütüp­hane ve iş atölyelerinden yararlanma gibi faaliyetlere katılabilecek durumdaki hü­kümlüler ile kurumun iç hizmetlerinde çalıştırılacak hükümlülerin belirlenmesi ile ilgili karar almak,
  • Tehlikeli hâli bulunan ya da örgüt mensubu olan hükümlülerle ilgili olarak, telefon görüşmeleri ile radyo, televizyon yayınları ve internet olanaklarından yarar­lanma hakkının kısıtlanmasına karar vermek,
  • Açık kurumlar ile eğitimevlerinde bulunan hükümlülerin kurum dışındaki eğitim, ağaçlandırma, çevre düzenlemesi ve temizliği, doğal afet sonrası yardım, tiyatro çalışmaları gibi sosyal, kültürel ve sportif etkinliklere katılacak hükümlülerin kurum dışına çıkabilmeleri için karar almak,
  • Açık kurumlarda ve eğitimevlerinde kalan hükümlülerin, oda ve eklentilerinde bulundurabilecekleri eşyaların cinsleri ve miktarlarını belirlemek,
  • Koşullu salıvermeye ve uygulanacak infaz rejimine esas teşkil edecek iyi hal kararını almak,
  • Mevzuatla verilen diğer görevleri yerine getirmek.

İdare ve gözlem kurulunun, hükümlülerin kurumlara kabullerinden sonra kalacakları odaları belirlemek, kurumlarda kalmakta olan hükümlülerin bireysel olarak, psiko-sosyal yardım servisine hazırlanan iyileştirme programlarına uyumunu ve sonuçlarını değerlendirmek, iyileştirme programları kapsamında spor alanları, çok amaçlı salon, kütüphane ve iş atölyelerinden yararlanma gibi faaliyetere katılabilecek durumdaki hükümlüler ile kurumun iç hizmetlerinde çalıştırılacak hükümlülerin belirlenmesi ile ilgili karar almak, tehlikeli hâli bulunan ya da örgüt mensubu olan hükümlülerle ilgili olarak, telefon görüşmeleri ile radyo, televizyon yayınları ve internet olanaklarından yararlanma hakkının kısıtlanmasına karar vermek, açık kurumlar ile eğitimevlerinde bulunan hükümlülerin kurum dışındaki eğitim, ağaçlandırma, çevre düzenlemesi ve temizliği, doğal afet sonrası yardım, tiyatro çalışmaları gibi sosyal, kültürel ve sportif etkinliklere katılacak hükümlülerin kurum dışına çıkabilmeleri için karar almak ve açık kurumlarda ve eğitimevlerinde çalan hükümlülerin, oda ve eklentilerinde bulundurabilecekleri eşyaların cinsleri ve miktarlarını belirlemekle ilgili olarak aldığı kararlarla diğer kurulların kararları ara­sında uyumsuzluk bulunması durumunda, psiko-sosyal yardım servisinde çalışan personelin görüşü de alındıktan sonra, idare ve gözlem kurulu tarafından verilecek karar uygulanır. (Tüz. m. 40/3)

İşyurdu Yönetim Kurulu

Oluşumu

İşyurdu yönetim kurulu; işyurdu müdürünün başkanlığında, işyurdundan so­rumlu ikinci müdür, sayman, idare memuru, ambar memuru ve cezaevi katibinden oluşur. Teknik işler, malzeme alımlan ve taahhüt işleri ile ilgili konuların görü­şülmesinde yönetim kuruluna, işin içeriğine göre konuyla ilgili bir personel ve atölye şefi de katılabilir.

Görev ve Yetkileri

İşyurdu yönetim kurulu aşağıda sayılan işleri yapmakla görevli ve yetkilidir:

  • İşyurdunun geliştirilmesine ve genel gidişine ait her türlü faaliyetlere yön vermek,
  • Hükümlülerin iyileştirme programları çerçevesinde çalıştırılmalarını sağ­lamak,
  • Sürekli veya geçici olarak kurum işlerinde çalıştırılacak işçilere işyurdu ta­rafından ödenecek ücretleri ve bunların iş akitlerinin feshi konularında İşyurtları Kurumu Daire Başkanlığına öneride bulunmak,
  • Kurumda üretilip satışa arz edilen ürünlerin satış fiyatını belirlemek,
  • İşyurdunda fazla çalışma yapılmasına ilişkin önerileri karara bağlamak,
  • Bakanlık, İşyurtları Kurumu Yüksek Kurulu, Genel Müdürlük ve İşyurtları Kurumu Daire Başkanlığının onayını gerektiren işlemler hakkındaki kararları ona­ya sunmak,
  • Mevzuatla verilen diğer görevleri yerine getirmek.

Disiplin Kurulu

Oluşumu

Disiplin kurulu; kurum müdürünün başkanlığında idare memuru, psiko-sosyal yardım servisinde görevli her meslek grubundan kurum müdürü tarafından seçilen birer temsilci, öğretmen, atölye şefi ile sorumlu infaz ve koruma başmemurundan oluşur.

Bu personelin tamamının kurumda bulunmaması halinde, kurul, mevcut olanlarla oluşturulur.

Görev ve Yetkileri

Disiplin kurulu aşağıda sayılan işleri yapmakla görevli ve yetkilidir:

  • Hükümlüleri tutum ve davranışlarına göre ödüllendirmek,
  • Hükümlülere uyarma, kınama ve bazı etkinliklere katılmaktan alıkoyma cezaları dışında kalan disiplin cezalarını vermek,
  • İyi hâlin tespitine esas oluşturacak görüş bildirmek,
  • 5275 sayılı Kanunda öngörülen hallerde disiplin cezalarını kaldırmak,
  • Hükümlülere gelen veya hükümlüler tarafından gönderilen mektup, telgraf ve faks iletilerinden mektup okuma komisyonu tarafından sakıncalı olduğu değer­lendirilenlerin, ilgililerine verilip verilmemesine karar vermek,
  • Mevzuatla verilen diğer görevleri yerine getirmek.

Eğitim Kurulu

Oluşumu

Eğitim kurulu; kurum müdürünün başkanlığında, eğitimden sorumlu ikinci müdür, cezaevi tabibi, psikolog, sosyal çalışmacı ve kurumda görev yapan bütün öğretmenler ile kütüphaneciden oluşur.

Bu personelin tamamının kurumda bulunmaması hâlinde kurul mevcut olan­larla oluşturulur.

Görev ve Yetkileri

Eğitim kurulu aşağıda sayılan işleri yapmakla görevli ve yetkilidir:

  • Kurumda uygulanacak eğitim ve iyileştirme programlarının esaslarını be­lirlemek, izlemek ve değerlendirmek,
  • Kuruma yeni gelen hükümlüyle ilgili gerekli araştırmanın yapılmasını, ra­por hazırlanmasını sağlamak ve bu raporları değerlendirmek,
  • Eğitim ve iyileştirme programlarının işleyişini ve sonuçlarını değerlendire­rek, kullanılan yöntemlerde yapılması gereken değişiklikleri saptamak ve uygu­lanmasını sağlamak,
  • Eğitim-öğretim programları çerçevesinde hükümlülerin eğitim giderlerinin karşılanması için yapılacak çalışmaları plânlamak,
  • Hükümlülerin korunması, eğitimleri ve yönlendirilmeleri konusunda du­yarlılık oluşturulması, kuramların işleyişi ve önemi hakkında kamuoyunun bilgi­lendirilmesi ile ilgili çalışmalar yapmak,
  • Hükümlü ile durumu hakkında bilgi sahibi olması gerekli ya da yararlı görülen kişi, kurum ya da kuruluşları, özel hayata saygı, gizlilik ve etik kurallarına uygun biçimde bilgilendirmek,
  • Kurum kitaplık veya kütüphanesine satın alma, bağış ya da ödünç alma gi­bi yollarla kazandırılacak yayınların tespitini yapmak,
  • Kuruma gelen kitabın, kitaplık ya da kütüphaneye kabul edilip edilmeme­sine karar vermek,
  • Kuruma gelen her türlü yayının, kurum güvenliğini tehlikeye düşüren veya müstehcen haber, yazı, fotoğraf ve yorumları kapsayan nitelikte olup olmadığına karar vermek,
  • Kitap okumayı özendirici çalışmalar yapmak,
  • Kurum dışından getirilecek kişileri ve bu kişilerin yapacağı etkinlikleri ve konusunu belirlemek,
  • Mevzuatla verilen diğer görevleri yerine getirmek.

Personelin Yükümlülüğü ve Yasaklar

Personelin yükümlülüklerinin ne olduğu ve hangi yasaklara uymaları gerekti­ği hususu Tüzüğün 29- 33. maddeleri arasında hükme bağlanmıştır. Söz konusu hükümler birlikte yorumlandığında şu sonuçlara varılmıştır:

Kurumlarda çalışan personel, kamu görevlilerinin tabi olduğu mevzuata uy­gun hareket etmek zorundadırlar (Tüzüğün m. 29, T).

Görevin özelliği nedeniyle, hükümlülere karşı ciddi, dürüst ve tarafsız davra­nır. Görev gerekleri ve hükümlülerin eğitilerek yeniden topluma kazandırılması ça­lışmalarının zorunlu kıldığı ilişkiler dışında, hükümlüler ve yakınları ile herhangi bir suretle kişisel ilişki kuramaz.

Kurum personeli, bütün hükümlü ve yakınlarına dil, din, mezhep, ırk, renk, cinsiyet ve düşünce ayrımı gözetmeksizin eşit işlem yapmak zorundadır.

Kurum personeli, kamu görevlileri için yasaklanmış tutum ve davranışlarda bulunmamak zorundadır.

Hükümlü veya yakınlarından, her ne ad altında olursa olsun, para, hediye veya buna benzer şeyleri almaları, vermeleri veya bunlarla alım satım işlemleri yapmala­rı yasaktır.

Kurum personeli, görevi nedeniyle kendisine verilen veya edindiği bilgileri ve gizli kalması gereken diğer belgeleri kanunlarla belirtilen hâller dışında açıklayamaz veya yayınlayamaz.

Kurum personeli hakkında, 657 sayılı Kanunda ve Adalet Bakanlığı Disiplin Kurulları ve Disiplin Amirleri Yönetmeliğinde yazılı disiplin işlemleri uygulanır.