Overbooking Hakkında Önemli Bilgiler

Bekletici Mesele Ne Demektir?

Bekletici Mesele Ne Demektir?

Bekletici mesele, bir davanın görülmesi sırasında ortaya çıkan ve bu davanın incelenebilmesi veya sonuçlandırılabilmesi için, mahkemenin görevi dışında kalması sebebiyle, görevli yargılama makamınca çözüm­lenmesine değin beklenilmesi gereken sorunlardır.

Takip hukukundan doğan uyuşmazlıkların çözümünde, icra mah­kemelerinin hangi halleri bekletici mesele yapacağı hususu da, tamamen Yargıtay İçtihatlarıyla şekil almaktadır. İİK’da bekletici meseleye ilişkin açık bir hüküm 68.maddenin 4.fıkrasında yer almaktadır.Bu hükme göre, miras bırakanına ait bir borç için, takip edilmekte olan itirazın kaldırıl­ması duruşmasında borçlu, terekenin borca batık olduğunu ileri sürerse, icra mahkemesi bu hususun tespiti için dava açmak üzere, borçluya uy­gun bir süre vermek ve bu davanın sonuçlanmasına kadar incelenmesini ertelemek zorundadır.

Uygulamada bu durum dışında, başka durumlarda da bekletici me­sele yapıldığı hallere rastlanmaktadır.

Borçlu, icra takibinden önce, menfi tespit davası açmış ve mahke­meden icra takibinin durdurulması için ihtiyati tedbir kararı almışsa, bu ihtimalde, icra mahkemesinin menfi tespit davasının sonucunu itirazın kesin kaldırılması bakımından, bekletici mesele yapması uygun olacaktır.

Borçlu eğer icra takibinden sonra, hukuk mahkemesinde senedin sahte olduğu iddiasıyla bir menfi tespit davası açmış ise, HUMK md.317 gereğince, bu dava sonuçlanıncaya kadar sahteliği iddia edilen senet hiç­bir işleme dayanak yapılamayacağından, itirazın kesin kaldırılması tale­bini inceleyen icra mahkemesinin sahtelik davasının sonucunu, bekletici mesele yapması gerekir.