Aynı soruşturmanın tekrar açılabildiği haller
“Kovuşturmaya yer olmadığına dair karara” ilişkin sulh ceza hakimliğine yapılan itiraz reddedilirse, aynı fiilden dolayı kamu davası açılabilmesi için 172‟nci maddenin ikinci fıkrası uygulanacaktır (CMK 173/6). B KHK 680 ile yapılan değişiklik uyarınca, sadece yeterli şüphe oluşturacak yeni delil elde edilir ve bu hususta sulh ceza hakimliği tarafından karar verilirse kamu davası açılabilir (CMK 172/2).
KHK 680 ile yapılan bu değişiklik sonrasında, ilk verilen KYOK ile, itiraz edilen ve sulh ceza hakimliği tarafından yerinde bulunan KYOK arasında fark kalmamıştır.
Kanun sadece kovuşturma evresindeki kesin hükümden sonra yeni delil veya olay çıkmasını düzenlemiş ve bu olağanüstü kanun yoluna “muhakemenin yenilenmesi” adını vermiştir. Soruşturma evresinde sona eren bir işin tekrar ela alınmasına biz “muhakemenin dirilmesi” adını veriyoruz. Bu yol 2013 yılında 6459 sayılı Kanun ile CMK 172‟ye eklenen 3‟üncü fıkra ile hukuk hayatımıza girmiştir.
Etkin soruşturma yapılmayan hallerde yeniden soruşturma
Etkin soruşturma yapılmadan verilen kovuşturmaya yer olmadığı kararları üzerine, AİHM tarafından ihlal kararı verildiğinde yeniden soruşturma açılması sağlanmıştır: Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi‟nin etkin soruşturma yapılmadığını tespit eden ihlal kararı verdiği hallerde, bu kararın kesinleştiği tarihten itibaren üç ay içinde talep edilmesi durumunda otomatik olarak kovuşturmaya yer olmadığı kararının kalkması hükme bağlanmıştır (CMK “2013-6459” 172/3).
Etkin soruşturma yapılmadığı, Anayasa Mahkemesine yapılan bireysel başvuru sonunda anlaşılırsa. Anayasa Mahkemesi de soruşturmanın yenilenmesine karar vermektedir. CMK 172/3 hükmüne Anayasa Mahkemesinin de eklenmesi yerinde olacaktır.