Adalet Bakanlığı Alternatif Çözümler Daire Başkanlığı ve uzlaştırma büroları
Daire Başkanlığı
En son 2016 yılında yapılan değişiklikle, Adalet Bakanlığı Alternatif Çözümler Daire Başkanlığı kuruldu. Ön ödeme, kamu davasının açılmasının ertelenmesi ve uzlaştırma kurumları, bilirkişilikte olduğu gibi, Adalet Bakanlığı ve C. Başsavcılıkları düzeyinde kurumlaştırıldı.
Resmi Gazetede 5 Ağustos 2017 tarihinde yayınlanan “Ceza Muhakemesinde Uzlaştırma Yönetmeliği” ile, 26.7.2007 tarihinde yayınlanan Uzlaştırma Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmış ve Adalet Bakanlığı Alternatif Çözümler Daire Başkanlığının Uzlaştırmaya ilişkin görevleri (m.70), uzlaştırmacı listelerinin oluşturulması (m.71), Bakanlıkta uzlaştırmacı sicili tutulması (m.47), sicilden ve listeden çıkarılma (m.49), uzlaştırmacı eğitimi (m.50), uzlaştırmacılık sınavı (m.55) gibi, kuruluşa ilişkin konuların yanı sıra, uzlaştırma sürecinin tüm ayrıntılarını 2016 yılında değiştirilen CMK 253‟deki yeni yapılanmaya uygun bir biçimde ve ayrıntılı olarak düzenlemiştir.
Bu kapsamda Daire Başkanlığınca uzlaştırmacılar için eğitim ve sınavlar ile ilgili yeni düzenlemeler yapıldı. Uzlaştırmacıların bilişim sistemi içerisinde listelenmesi, uzlaştırmacıların başsavcılıklarda oluşturulan uzlaştırma bürolarınca bu listelerden seçilmesi ve uzlaştırmacıların bakanlık tarafından denetlenmesi yöntemine geçildi.
Daire başkanlığının uzlaştırma muhakemesine ilişkin yapısal görev ve yetkilerle donatıldığı görülmektedir. Adalet Bakanlığı Alternatif Çözümler Başkanlığı bir daire başkanı, yeteri kadar tetkik hakimi ve diğer personelden oluşmakta (UZY 69) ve ön ödeme, uzlaştırma ve kamu davasının açılmasının ertelenmesine ilişkin adli uygulamayı takip etmek ve sorunlara çözüm önerileri üretmekle görevlidir. Bunun yanı sıra, uzlaştırmacı temel eğitiminin esasları, eğitim verecek kurumların nitelikleri daire başkanlığı tarafından belirlenmekte, fakat eğitim izni Adalet Bakanlığı tarafından verilmektedir (UZY 70/1-c).
Cumhuriyet Başsavcılıklarındaki uzlaştırma büroları
CMK 253‟de 2016-6763 sK ile yapılan değişiklik ile C. Başsavcılıkları nezdinde uzlaştırma büroları kurulmuştur. Buna göre; soruşturma konusu suçun uzlaşmaya tâbi olması ve kamu davası açılması için yeterli şüphenin bulunması hâlinde, dosya uzlaştırma bürosuna gönderilir ve büro tarafından görevlendirilen uzlaştırmacı uzlaşma teklifinde bulunur (CMK 253/4).
Uzlaştırma usulünün daha etkin bir şekilde işlev görebilmesi için her C. Başsavcılığı bünyesinde uzlaştırma bürosu kurularak yeteri kadar C. Savcısıyla personel görevlendirilmiştir (UZY 39/1). Büro uzlaştırma işlemleri C. Başsavcısı, Başsavcı vekili veya C. Savcısının denetimi, yazı işleri müdürünün yönetimi altında, zabıt katibi ve diğer görevliler tarafından yürütülür (UZY 39/2).
Yazı işleri müdürü uzlaştırma hizmetlerini yürütmek, denetlemek, görevliler arasında işbölümü yapmak ve C. Savcısının onayıyla uzlaştırmacıyı görevlendirmekle yükümlüdür (UZY 40/1). Yönetmelik yazı işleri müdürüne sorumluluklar da yüklemiş ve UYAP sistemine giriş, uzlaştırma dosyalarını muhafaza etmek, uzlaştırmacı görevlendirmesi yapıp dosyayı tevdi etmek, bu hususu taraflara SMS yoluyla bildirmek, uzlaştırmacının hazırladığı teklifi taraflara tebliğ etmek ve istinabe evrakını göndermek, uzlaştırma raporunu teslim almak ve C. Savcısına sunmak ve işi biten dosyaları arşive kaldırmak gibi uzlaştırma prosedürünün temel işlemleri yazı işleri müdürü tarafından üstlenilmiştir (UZY 40/2).
Yönetmelik uzlaştırma bürolarının C. Başsavcısı, vekili veya C. Savcısı tarafından gözetim ve denetim altında tutulmasını amirdir (UZY 42).