Memurlarda Atama İptali Davası Nedir?

AÇIK ALAN KİRA SÖZLEŞMESİ

AÇIK ALAN KİRA SÖZLEŞMESİ

AÇIK ALAN KİRA SÖZLEŞMESİ

MADDE 1- TARAFLAR

Bir tarafta … Genel Müdürlüğü adına … Bölge Müdürlüğü ile diğer tarafta … arasında aşağıda özellikleri belirtilen taşınmazın kiralanması için bu sözleşme yapılmıştır.

Bu sözleşmede … Genel Müdürlüğü kısaca “…” ve diğer tarafta “KİRACI” olarak ifade edilmiştir.

MADDE 2- SÖZLEŞMENİN KONUSU

Bu sözleşme ile mülkiyeti ve tasarrufu …’ye ait olan aşağıda özellikleri belirtilen ve sözleşme eki plan/ölçülü krokide gösterilen taşınmaz, kiracıya aşağıda belirtilen şartlarla kiralanmış, olup bu sözleşme hükümlerini taraflar peşinen kabul eder.

TAŞINMAZIN SÖZLEŞMENİN
İli Başlangıç Tarihi
İlçesi Bitiş Tarihi
Mahalle/Köyü Aylık Kira Bedeli
Mevkii Yıllık Kira Bedeli
Ada No Ödeme Şekli
Parsel No Kesin Teminat Tutarı
Parsel Yüzölçümü Kira Bedelinin Ödeneceği Yer
İmar Durumu Kiralanan Toplam Alan (m²)
Parsel Üzerindeki Şerhler Kullanım Şekli

 

 

MADDE 3- YER TESLİMİ

Sözleşme imza tarihinden itibaren, 10 gün içerisinde taraflarca imzalanan bir tutanakla yer teslimi yapılacaktır.

Sözleşme yapılıp kiracı kiralananı teslim almaya yanaşmadığı veya teslim aldıktan sonra sözleşmenin bitiminden önce terk ettiği taktirde, … kiralananı sözleşme kapsamında kullanmaya hazır bulundurmuş sayılacağından kiracı, sözleşme dönemi sonuna kadar kira bedelinin tamamını ödemekle yükümlüdür. Ancak bu taktirde … elde edeceği faydayı kiracının borcuna mahsup etmek üzere, taşınmazı geri kalan süre için yeniden ihaleye çıkarak başkasına kiralamaya yetkilidir. Yeniden yapılacak ihale sonucunda … doğacak zarar; kiracıdan hükmen tahsil edecektir.

 

 

 

 

MADDE 4- ÖDEME ŞEKLİ

4.1. Kiralanan taşınmazın sözleşme imza tarihi kira başlangıç tarihi olup kira bedeli KDV’si ile birlikte, kira başlangıç tarihinden itibaren aylık ve peşin olarak her ayın en geç 7. (yedinci) günü saat 15.30’a kadar, kiranın yıllık ödenmesi durumunda ise kira bedelinin tamamı sözleşme imza tarihinden itibaren en geç 20 (yirmi) gün için           de peşin olarak kiracı tarafından sözleşmenin 2. maddesinde belirtilen ödeme yerine makbuz karşılığı ödenecektir, ilk ayın kira bedeli sözleşmenin imzalanması sırasında alınır. Kiracı belirlenen süre içerisinde ödemeyi yapmaz ise sözleşmenin 11. maddesi hükümleri uygulanır.

4.2. Kira bedelinin döviz olarak alınması halinde, ödemenin yapıldığı günkü T.C Merkez Bankasınca belirlenen Döviz Alış Kurları esas alınarak, Türk Lirası karşılığı alınacaktır.

4.3. Kira bedelinin ödenmesinde gecikme olduğu taktirde, kiracıdan, ayın birinci gününden başlamak üzere ödemedeki gecikmenin her bir günü için kiranın yatırıldığı güne kadar, günlük … (%…) üzerinden gecikme zammı KDV’si ile birlikte tahakkuk ettirilerek, ödemenin döviz üzerinden yapılması durumunda ise ödenmeyen ayın gecikme zammı, o ayın T.C Merkez Bankasınca belirlenen Döviz Alış Kurları esas alınarak Türk Lirası üzerinden hesap edilip … alacağı olarak tahsil edilir. Kira ödemelerinde gecikmeli ödeme, bir kira dönemi içerisinde bir defadan fazla olduğu taktirde sözleşmenin 11. maddesi hükümleri uygulanır.

MADDE 5- KESİN TEMİNAT

Kiracı, kendisine teslim edilen taşınmazda kötü kullanma neticesinde meydana gelecek hasar ve zarara veya herhangi bir nedenle …’ye karşı doğacak borcuna karşılık, sözleşme süresinde aylık kıra bedelinin …. katı tutarını teminat olarak sözleşmenin imzalanması sırasında yatırılmış olacaktır.

MADDE 6- KESİN TEMİNATIN İADESİ

Kiracının, her hangi bir nedenle …’ye doğmuş borcunun kalmadığı veya kiralanan taşınmazda her hangi bir hasar ve zararın meydana gelmediği belirlendikten sonra yatırmış olduğu teminatı kendisine veya vekiline geri verilir.

Kiracının her hangi bir nedenle borcu doğmuş ise bu miktar teminattan kesilir. Teminat miktar kiracının meydana getirdiği borçlara ve hasar bedeline yetmez ise eksik kalan kısım kiracıdan talep edilir.

MADDE 7- KİRACIYA AİT MASRAFLAR

7.1. Kiracı, taşınmazın kullanım amacına uygun yapacağı her türlü masrafı karşılamak zorundadır. Bu konuda hiçbir şekilde …’den herhangi bir talepte bulunamaz. Kiralanan taşınmaz ve eklentilerinde, sarf olunacak elektrik, su, vb. giderler tamamen kiracıya aittir. Elektrik ve su saatleri kiracı tarafından taktırılacaktır.

7.2. Kiracı, taşınmazın elektrik, su vb. ile ilgili hizmetlerini … şebekesinden karşılaması durumunda, bu hizmetlere ilişkin … mevzuatına göre yıllara sari belirlenen tarifelere uygun olarak ücretler tahakkuk ettirilir ve kiracıdan tahsil edilir. Bu ücretin yedi gün içerisinde ödenmemesi halinde … kiralanana ait elektrik,su vb. kesmeye yetkili olup, gecikilen süre için, …’ce belirlenen oranda günlük gecikme faizi alınır.

7.3. Kuruluşumuzdan izin alınmak suretiyle taşınmaza, sözleşme gayesi veya iştigal konusu dışındaki konulacak reklamlardan ayrıca … reklam tarifesi uyarınca bedel alınır.

7.4. Bu sözleşmenin tasdikine ilişkin noter, pul, harç vb. ile Kiralanan taşınmaz ve eklentilerinde çalışacak olan tüm personelin ücret, maaş vb. gibi bilcümle hakkedişleri, vergi, sigorta primleri, çalışanlarla ilgili diğer yükümlülükler ve kiracılıktan doğan, her türlü vergi, çevre temizlik vergisi, KDV bedelleri, her türlü resim ve harçlara ilişkin masrafları kiracıya aittir.

7.5. Belediye ve ilgili Kurumların vereceği her türlü cezaların sorumluluğu ve ifası kiracıya aittir.

7.6. Gerekmesi ve …’ce istenmesi halinde taşınmaz, taşıtların ve yayaların seyrüseferlerine en geç teşkil etmeyecek şekilde ihata altına alınacaktır. İhatanın yapım masrafları kiracıya aittir.

MADDE 8- …’YE AİT MASRAFLAR

Kullanma hakkı verilen taşınmazın Emlak Vergisi …’ye aittir.

MADDE 9- KİRAYA VERİLEN TAŞINMAZIN KULLANIM HAKKI

Kiracıya tahsis edilen yerin kullanma hakkı kiracının kendisine aittir. Taşınmaz bu sözleşme hükümlerine uygun şekilde kullanılacaktır. …’nin yazılı izni olmadan taşınmazı tamamen veya kısmen bedelsiz dahi olsa başkalarına (Resmi Kuruluşlar dahil) devredemez, yanına ortak alamaz, şirketleşemez, şirket yapısını değiştiremez ve taşınmazın alt birimlerini kiraya veremez. İzinsiz olarak hiçbir şekilde eklenti, tesis vb. yapamaz, ve taşınmazın bütünlüğünü bozamaz. Aksine davranış sözleşmeye aykırı davranış sayılır ve sözleşmenin 11. maddesine göre işlem yapılır.

Kiralama amacının yerine getirilebilmesi için ihtiyaç duyulması halinde; Kiracı tarafından projesinin …’ye onaylatılması, ilgili mercilerden gerekli izinlerin alınarak …’ye sunulması kaydıyla taşınmazın üzerinde çevre görünümünü bozmayacak şekilde portatif nitelikli imalatların yapımına … tarafından izin verilebilir, izin verilmeden hiçbir şekilde imalata başlanılamaz. Aksi takdirde sözleşmenin 11. maddesi uygulanır.

Yukarıda belirtilen izin ve ruhsatlar alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapılması hususu ile 5237 sayılı Türk Ceza Kanunun 184. maddesinde öngörülen tüm sorumluluklar kiracıya aittir.

MADDE 10- BAŞKALARININ UĞRAYACAĞI ZARARLAR

Kiralanan taşınmazın, bu sözleşme hükümleri ve ticari esaslara göre kullanım ve idaresi tamamen kiracıya aittir. Kiracı, kullanım sebebiyle doğacak her türlü Mali, Hukuki, idari ve Cezai sorumluluklar ile başkalarının uğrayacağı tüm maddi ve manevi zararlardan sorumludur.

 

MADDE 11- TAHLİYE VE SÖZLEŞMENİN FESHİ SEBEPLERİ

11.1. Kiracı tarafından bu sözleşme maddelerine kısmen uyulmadığı veya diğer fesih hallerinin doğmasında (kira ücretlerini ödememek, taahhütlerini yerine getirmemek, sağlık kurallarına uymamak vb.) ……, sözleşme süresinin dolmasını beklemeden durumu kiracıya ihtarname ile bildirir, ihtarnamede belirtilen süre içerisinde aykırılık giderilmediği takdirde, …’nin sözleşmeyi fesh etme ve taşınmazın tahliyesini isteme hakkı doğar.

Taşınmazın tahliye edilmesi gereken tüm durumlarında, taşınmaz tahliye edilmez ise, sözleşme dönemi içerisinde kesinleşmiş tahliye kararı çıkması halinde tahliye tarihinden itibaren, sözleşme döneminden sonraki tahliye durumlarında ise sözleşmenin bitim tarihinden itibaren son ayın kira bedeli üzerinden geçen her gün için, aylık kira bedelinin 1 (bir) güne düşen miktarının … (….) katını maktu tazminat olarak ödemeyi kiracı kabul eder.

11.2. Kira sözleşmesinin bitiminde, kiralanan taşınmaz teslim alındığı şekilde teslim edilecektir. Ancak, …’nin izniyle kiracının yapmış olduğu düzenleme, portatif nitelikteki imalat veya eklentileri …’nin talep etmesi halinde hiçbir ücret ve hak talep etmeden aynen bırakacağını kiracı peşinen kabul ve taahhüt eder. Taşınmaz teslim edilmediği takdirde, sözleşme hitamından itibaren geçen her gün için aylık kira bedelinin 1 (bir) güne düşen miktarının .… (….) katını maktu tazminat olarak ödemeyi Kiracı kabul eder. Bu tazminatın ödenmesi sözleşmenin uzatılması anlamına gelmez.

11.3. Kiralanan taşınmaza, …’ce işletme ve idari hizmetler bakımından ihtiyaç hasıl olması, kiralanan alanın imar planı doğrultusunda değerlendirilmesi söz konusu olduğunda veya yapılacak yeni bir düzenleme doğrultusunda inşaat vb. yapılarak taşınmazın değerlendirilmesi gerektiğinde, sözleşme süresinin sona ermesi beklenilmeden …’nin yazılı ihtarını müteakip en geç 30 (otuz) gün içerisinde kiralanan taşınmazı ihtilafsız ve nizasız tahliye etmeyi kiracı taahhüt eder.

11.4. Kiracının, yazılı izin alarak yapacağı her türlü inşaat ve ilaveler ile bağ, bahçe, bostan gibi yerlerden ekilmiş dikilmiş veya aşı yapılarak iyileştirilen ağaçlar …’ye bağışlanmış sayılır ve sökülemez. Ancak, bu inşaat ve ilaveler taşınmaz malın başka bir yoldan kullanılmasına ve serbestçe kiraya verilmesine engel olabilecek şekilde ise, kiraya verilen yeri kiracı eski durumuna getirmek zorundadır.

11.5. Kiralama amacına aykırı izinsiz iş değişikliği veya imalat/tadilat yapılması ile teslim edilen ve teslim tutanağı ile belirlenen taşınmazın dışında herhangi bir şekilde yapılan taşınmaz tecavüzünün, tahliye sebebi olması nedeniyle, bu durumda kiralanan taşınmazı tahliye edeceğini kiracı kabul ve taahhüt eder.

11.6. Kiracının haklı bir sebep olmaksızın sözleşmeyi fesh etmek istemesi durumunda sözleşme dönemi dahilindeki tüm kira bedelleri tahsil edilir. Kiracı, elinde olmayan ve kabul edilebilir sebeplerden dolayı süresinden önce sözleşmeyi fesh etmek isterse, bu durumu en az 30 (otuz) gün önceden yazılı olarak bildirmek zorundadır. Kiracının talebi …’ce kabul edilirse tahliyenin yapıldığı ayın kira bedeli tam olarak alınır ve sözleşmesi fesh edilir.

 

MADDE 12- SÖZLEŞMENİN YENİLENMESİ

Bu sözleşme, süresi bitiminde yenilenmiş sayılmayacağından; Kiracı, sözleşmenin yenilenmesini isterse, bu talebini en geç sözleşmenin bitim tarihinden 30 (otuz) gün önce …’ye yazılı olarak bildirmek zorundadır.

… tarafından sözleşmenin yenilenmesinin istenmesi halinde, taşınmazın çevresindeki gelişmeler dikkate alınarak tespit edilen rayiç kira bedeli sözleşme bitim tarihinden 15 gün önce kiracıya tebliğ edilir ve sözleşme hitamında yeni dönem için ek sözleşme akdedilir.

Kiracının, yukarıda belirtilen süreler içerisinde … tarafından talep edilen yeni sözleşme dönemi kira bedelini kabul etmemesi veya bu süre içinde bir bildirimde bulunmaması durumunda, sözleşme hitamında taşınmaz tahliye edilir. Tahliye edilmediği takdirde Sözleşmenin 11. Maddesi hükümleri uygulanır. Kiracı bu durumda …’den hiçbir hak talep edemez.

MADDE 13- TAŞINMAZIN KULLANILMASI VE KORUNMASI

13.1. Kiracı, kiraladığı taşınmazı en iyi şekilde korumaya mecburdur Kiralanan taşınmaz kiracı tarafından hasar ve zarara uğratılırsa, kiracıdan bu zarar ve hasar tazmin edilir.

13.2. Kiracı, kiraladığı taşınmaz üzerinde tehlikeli durumlara sebebiyet vermeyecektir. Bu durumlara uymayıp, kiracının ihmali ve kusuru sonucunda …’nin veya diğer kişilerin taşınır ve taşınmazlarında maddi ve manevi bir zarar meydana gelir ise kiracı bu zararı öder.

13.3. Kiralanan taşınmazda eski eser var ise, taşınmaz 2863 sayılı Kültür Tabiat Varlıkları Koruma Kanunu ve ilgili kanunlar uyarınca tasarruf edilir. Kiracı …’den ve yetkili mercilerden gerekli izinleri almadan taşınmaza hiçbir tamirat, tadilat ve eklenti yapamaz, fiziki bir müdahalede bulunamaz, aksı taktirde her türlü cezaların sorumluluğu ve ifası kiracıya ait olup, hakkında tazminat ve tahliye davası açılacağı gibi, cezai takibata geçilir.

MADDE 14- KİRACININ AĞIR HASTALIĞI, TUTUKLULUK VE MAHKUMİYET HALİ

Kiracı, sözleşme hükümlerinin yerine getirilmesine engel olacak derecede ağır hastalık, tutukluluk, veya hürriyeti bağlayıcı bir ceza nedenini belgelemek kaydıyla ve taahhüdünü yapamayacak duruma girerse, bu1 hallerin oluşumundan itibaren 30 (otuz) gün içinde …’nin kabul edeceği birini vekil tayin etmek şartıyla taahhüdüne devam edebilir. Eğer kiracı, kendi serbest iradesi ile vekil tayin etmek imkanından mahrum ise yerine Kaim olacak kayyum’u mahkeme tayin eder. Bu taktirde kayyum bu sözleşme hükümlerinin uygulanmasından sorumlu olacaktır.

Bu uygulamadan … bir zarara uğrayacak olursa sözleşmenin 11. maddesi hükümleri uygulanır.

 

 

 

 

MADDE 15- KİRACININ ÖLÜMÜ

Kiracının ölümü halinde sözleşme şartları açısından …’ye olan borç durumları değerlendirilerek tasfiyesi yapılır ve artan kesin teminat varislerine verilir veya borcu varislerinden tahsil edilir. Ancak; …’den varislerin istemeleri ve tamamının muvafakati ile belirlenecek varis veya varislerle sözleşme bitim tarihine kadar kiracılık ilişkisi devam eder. Kiracının ölüm tarihinden itibaren 30 (otuz) gün içinde varislerin tamamının muvafakati ile yeniden kesin teminat verilmesi ve sözleşmedeki şartlar aynen geçerli olması koşuluyla kendi bulacakları ve …’nin de onaylayacağı başka bir kiracıya devredebilirler.

Bu durum da sözleşmenin, süresini değiştirmede ve mevcut sözleşmenin bitiminde kira akdinin 12. maddesi çerçevesinde yenilenmemesinde veya taşınmazın yeniden ihale edilmesinde … serbesttir.

Kiracının iflası veya hukuki varlığının sona ermesi halinde, sözleşme kendiliğinden fesh edilmiş sayılır. …’nin sözleşmenin feshinden doğacak her türlü hakkı saklıdır.

MADDE 16- SÖZLEŞMEDE BELİRTİLMEYEN HUSUSLAR

Sözleşmede belirtilmeyen herhangi bir durum sonucu ortaya çıkacak problemler …’nin ve kiracının ortak mutabakatı neticesinde çözümlenerek, …’nin onayı İle yürürlüğe girer. Diğer hususlarda Türk Borçlar Kanunu Hükümlerine göre hareket edilir.

MADDE 17- İHTİLAFLARIN HALLİNDE YETKİLİ MERCİİ

Bu sözleşmeden kaynaklanan ihtilafların çözümünde … Mahkemeleri ve icra daireleri yetkilidir.

MADDE 18- TARAFLARIN İKAMETGAHI

Tarafların ikametgahı aşağıda gösterilmiş olup, bu adreslere yapılan bilcümle tebligat taraflarca kabul edilmiş sayılır. Adres değişikliği diğer tarafa 15 gün içinde yazılı olarak bildirilecektir.

Kiracının işyerinin haricinde gösterdiği ikametgahta tebligata esas olacaktır.

18.1. Kiracının ikametgahı: …

Telefon   :  …….

18.2. …’nin İkametgahı: …….

İşbu sözleşme 18 madde ve ekli özel hükümlerden ibaret olup, taraflarca ../../…… tarihinde imzalanmıştır.

Ek: Özel Hükümler Bölgesince belirlenecek ve bu sözleşmenin eki sayılacaktır.

 

Kiracı                                                       İŞLETMESİ

Ad Soyad – İmza                                      …….. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ

                                                                  Kaşe – İmza

[/column]