Tedbir Nafakası Nedir? Nasıl Alınır?
Tedbir (Önlem) Nafakası
a) Boşanma, ayrılık, butlan davasında (md. 169)
Evlilik bağının kurulması ile birlikte eşlerin her birinin diğerine karşı ileri sürebileceği haklar ve yerine getirmesi gereken yükümlülükler de doğar. Eşler birlikte yaşamak, birbirine sadık kalmak ve yardımcı olmak zorundadırlar, (md. 185) Eşler evlilik birliğinin giderlerine güçleri oranında emek ve malvarlıkları ile katılmakla yükümlüdürler, (md. 186)
Evlilik birliği hukuken sona ermeden önce her bir eşin kendisi ve fiilen yanında bulunan ortak çocuklar yararına diğer eşten isteyebileceği tedbir (önlem) nafakası ikiye ayrılır:
- Boşanma, ayrılık, evliliğin butlanı davası içinde hükmedilebilecek tedbir nafakası,
- Bu davalardan ayrı bağımsız olarak açılan nafaka davası.
Bu iki dava arasında özellikle yargılama harcı, vekalet ücreti, nafakanın koşulları, süresi gibi konularda önemli farklar bulunmaktadır.
Boşanma veya ayrılık davası açıldığında hakim davanın devamı süresince gerekli olan, özellikle eşlerin barınmasına, geçimine, eşlerin mallarının yönetimine ve çocukların bakım ve korunmasına ilişkin «geçici önlemleri» kendiliğinden alır. (md. 169) Bu hüküm, önceki kanunumuzun 137. maddesinin karşılığıdır. Davada tedbir nafakasına yönelik açık bir istek bulunmasa daha Aile Mahkemesi hakimi gereksinimi olan eş ve onun yanında bulunan çocuk yarına uygun miktarda nafakaya hükmetmekle yükümlüdür. Yargılama sırasında açık istek bulunmadığı için nafakaya hükmedilmediği durumlarda bu yön temyiz edilirse bozma sebebi sayılabilecektir.
Dava sırasında açıkça «tedbir nafakası istenmediği» belirtilmişse nafaka hükmedilmesi doğru olmaz. Yine belirtilen miktardan daha yüksek nafaka takdiri de istek aşıldığı için usule aykırıdır.
Boşanma ve evliliğin butlanı davası içinde hükmedilecek tedbir nafakasının kural olarak başlangıcı; dava tarihi, sona ereceği tarih ise bu davaların kesinleştiği tarihtir. Ancak ilgili eş, dava açıldıktan sonra ileri sürdüğü nafaka talebinde açıkça nafakanın «istek tarihinden» geçerli olacak şekilde verilmesini isterse, nafakaya dava tarihinden değil, istek tarihinden itibaren hükmedilmesi gerekir.
Bu davalar içinde Aile Mahkemesi hakiminin ara kararıyla hükmedeceği nafaka, gerekçeli kararda buna ilişkin bir hüküm bulunmasa dahi, kararın kesinleşeceği tarihe kadar geçerli olacaktır. Ancak infaz aşamasında duraksamaya neden olmaması için boşanma, evlenmenin butlanına ilişkin nihai kararda nafaka hükmüne yer verilmesi daha doğrudur.
Yeni kanunumuz ile önceki kanunumuz arasında bu nafaka yönünden şu Önemli fark vardır. Önceki kanunumuzdaki kocanın evlilik birliğinin reisi olduğu, evin karısı ve çocuklarının uygun şekilde geçiminden onun sorumlu olduğuna ilişkin hüküm (T. K. M. m. 152) ile aynı doğrultudaki diğer hükümler (Birliği kocanın temsil ettiğine dair 154. madde, konutun seçimi v. b. hükümler) kadın erkek eşitliğine aykırı olduğundan yeni kanunumuza alınmamıştır. Önceki kanunumuz döneminde bu hükümlerin sonucu olarak kadının geliri olsa dahi uygulamada boşanma veya evlenmenin butlanı davası açıldığında adeta otomatik olarak kadın yararına tedbir nafakası bağlanıyordu. Yeni kanunumuz uyarınca eşlerin mali durumları, gereksinimleri dikkate alınarak bu konuda karar verilecektir. Şayet kadının mali durumu, geliri kocaninkinden daha iyiyse lehine nafakaya hükmedilmeyebilecektir.
Boşanma, evlenmenin butlanı davası içinde hükmolunan tedbir nafakası, bu davalardan feragat edilmesi halinde, feragat tarihinden itibaren sona erer. Feragat, kesin hükmün sonuçlarını doğuracağından (H. U. M. K. md. 95), feragat kararının şekli anlamda kesinleştiği tarihte sona erecek şekilde nafakaya karar verilmesi doğru değildir. Feragat beyanının mahkemeye ulaştığı tarihte sona erecek şekilde nafakaya hükmedilmelidir.
Bu davaların görülmesi sırasında tedbir nafakasına hükmolunmamış ve bu yön temyiz edilmeyerek kesinleşmişse, aynı dönem için daha sonra tedbir naf akasma karar verilemez.
Boşanma ve evlenmenin butlanı davası içinde istenen veya istek olmadan mahkemece kendiliğinden hükmolunan tedbir nafakası bu davalarin eki niteliğinde olduğundan ayrı yargılama harcı ve vekalet ücretine karar verilemez.
Boşanma davası açılmadan önce eşlerden birinin nafaka istemeyeceğine dair beyanı, bu konuda eşler arasında yapılan yazılı anlaşma hukuken sonuç doğurmaz. Doğmamış bir haktan feragat sözkonusu olamayacağından, davadan önce bu yönde bir beyan olsa dahi, boşanma davası sırasında nafaka istenebilir.
Boşanma, evlenmenin butlanı veya ayrılık davası sırasında çocuklar yararına nafakaya hükmolunurken şunlara dikkat edilmelidir:
- Çocuk, dava tarihinden sonra doğmuşsa, nafakaya doğum tarihinden itibaren,
- Çocuk, dava tarihinden sonraki bir tarihte lehine nafaka taktir edilen eşe teslim edilmişse, fiilen çocuğun teslim edildiği tarihten başlayacak şekilde nafakaya karar verilmelidir.
Ayrılık davasının açılması veya boşanma davası sonucunda ayrılığa karar verilmesi halinde nafakanın devam edeceği süre farklılık gösterir. Boşanma veya evliliğin butlanı davalarında nafaka, bu kararların kesinleşme tarihinde sona erer. Oysa ayrılığa karar verilmesi halinde nafaka, dava tarihinde başlayıp ayrılık için mahkemece kararlaştırılan sürenin bitmesine kadar sürer. Örneğin üç yıl süreyle ayrılığa karar verilmişse, bu sürenin bitimine dek nafaka devam edecektir.
Boşanma, evliliğin butlanı, ayrılık davası devam etmekte iken, ayrı bir nafaka davası açılmış ise, bu davanın boşanma davası üzerinde birleştirilmesi gerekir. Şayet, bağımsız nafaka davası, boşanma davasından önce açılmışsa birleştirme kararı verilebileceği gibi davalar ayrı ayrı da sonuçlandırılabilir. Ancak yargılamanın daha sağlıklı yapılması için davaların birleştirilmesi daha doğru olur.
Eşler arasında özel bir anlaşma yoksa nafaka kural olarak Türk parası cinsinden hükmedilmeli, eş ve çocuklar için takdir edilen miktar ayrı ayrı kararda gösterilmelidir. Ayrım yapmadan eş ve çocuklar için: «toplam … TL» şeklinde karar verilmesi usule aykırı olup bozma nedenidir.
b) Ayrı dava şeklinde Tedbir Nafakası isteği
Evlilik birliği sona ermeden boşanma davasından ayrı olarak nafaka davası açılması halinde yetkili Aile Mahkemesi eşlerden herhangi birinin yerleşim yeri mahkemesidir.
Bağımsız açılan tedbir nafakası davasının hukuki dayanağı T. M. K. md. 185,186 ve özellikle 195-197 hükümleridir.
Bu nafaka davası ayrı yargılama hara ve vekalet ücretine tabi olduğu gibi, boşanma davası için de hükmedilen nafakadan farklı olarak nafaka hükmedilecek eşin «haklı» olması koşuluna bağlıdır.
Eşlerin ayrı yaşaması haklı bir nedene dayanıyorsa, istem halinde Aile Mahkemesi hakimi, eşlerden birinin diğerine yapacağı parasal katkıyı belirler. Eşlerden birinin, haklı bir sebep olmaksızın birlikte yaşamaktan kaçınması veya ortak hayatın başka bir sebeple olanaksız hale gelmesi üzerine de hakim, istem halinde tedbir nafakasına hükmedebileceği gibi bu maddelerde (md. 195, 196, 197) yazılı diğer tedbirlere de eşleri uyarma, uzlaştırmaya çalışma, uzman kişilerin yardımını isteme) başvurabilir.
Yeni kanunumuz, evlilik birliğinin korunmasına yönelik önlemler arasında önceki kanunumuzda bulunmayan yeni hükümlere de yer vermiş; eşlerin birinin diğerine yapacağı katkının geçmiş bir yıl ve gelecek yıllarda artan oranlarda belirlenebilmesi olanağını da getirmiştir. md. 196,176/son)
Bağımsız açılan nafaka davasının kabul edilebilmesi için, istemde bulunan eşin haklı olması zorunludur. Boşanma, evliliğin butlanı veya ayrılık davaları içinde nafakaya hükmedilmesi için böyle bir koşul bulunmamaktadır. Ayrık bazı durumlar dışında (örneğin kadının evlilik dışı başka bir erkekle yaşaması halinde tedbir nafakası hükmedilemeyeceği gibi) bu davalar içinde eşlerin kusuruna, haklı olup olmadıklarına bakılmaksızın, diğer koşullar varsa (mali durumunun yetersiz olması, nafakaya gereksinim duyması gibi) İlgili davalar kesinleşinceye dek geçerli olmak üzere, istem olmasa dahi tedbir nafakasına hükmedilebilir.
Bağımsız açılan nafaka davasında ise, istem sahibi eş ayrı yaşamakta haklı olduğunu veya diğer eşin ailenin geçimi için katkıda bulunmadığını (md. 195, 196) kanıtlamak zorundadır. Bu davanın kabulü halinde kural olarak süre belirtilmez ve istem halinde geçmiş bir yıl için de hükmedilebilir, (md. 196/3)
Eşlerden her hangi birinin yerleşim yerindeki Aile Mahkemesinde açılan bağımsız tedbir nafakası sonucu verilen karar önlem niteliğinde olduğundan kesin hüküm oluşturmaz. Koşulların değişmesi durumunda bu önlemin kaldırılması nafaka miktarının azaltılması veya arttırılması ilk tedbir nafakasına karar verilen yerdeki Aile Mahkemesinden istenebilir (md. 201)
Bu davayı sadece kadın değil, koşulların gerçekleşmesi halinde (Ayrı yaşamakta haklı olma, ekonomik açıdan diğer eşin yardımına gereksinme duyma gibi) koca da açabilir.
Eşlerden birinin ayrı yaşamakta, daha doğru bir ifadeyle nafaka istemekte haklı olması değişik biçimlerde ortaya çıkabilir. Uygulamada en çok görülen Örnekler; nafaka isteyen eşin ortak konuttan kovulması , uzaklaştırılması, terke zorlanması veya diğer eşin ortak konuttan ayrılıp, nafaka isteyen eşle ilgilenmemesi ona destek olmamasıdır. Çalışma gibi zorunlu nedenlerle ortak konuttan ayrılıp eşine destek olmayan eş aleyhine de nafaka davası açılabilir. Bu davaya neden olan somut olaylar tek tek sayılamayacak kadar çoktur. Nafakaya hükmedilebilmesi için:
- Nafaka istenen eşin evlilik birliğinden doğan yükümlülüklerini yerine getirmediği, birlik görevlerinden kaçındığı kanıtlanmış olmalı,
- Nafaka miktarı eşlerin ekonomik, sosyal durumlarıyla orantılı, hakkaniyete uygun olarak belirlenmelidir.
Bağımsız nafakaya karar verilebilmesi için eşler arasında evlilik birliğini temelinden sarsacak nitelikte geçimsizlik bulunması gerekmez. Eşlerden birinin birlik görevlerini yerine getirmekten kaçındığı, örneğin aynı evde birlikte yaşadıkları halde, evin giderlerine katılmadığı, nafaka isteyen eşe yardımcı olmadığının kanıtlanması, bu davanın kabulü için yeterli olur.
Nafaka miktarını belirleme, uzmanlık gerektiren bir iş olmadığından, bu konuda kural olarak bilirkişiye gidilmemelidir. Eşlerin gerçekleşen ekonomik, sosyal durumlarına ve hakkaniyete uygun olarak mahkeme yargıcı tarafından miktar tesbit edilmelidir.
Nafaka istemekte haklılık bazı durumlarda farklı özellikler gösterebilir. Bunlardan uygulamada en çok görülenlerden bir kısmı: Önceki reddedilen boşanma davasından sonra açılan nafaka davası, ihtar isteğiyle nafaka davası ilişkisi, nafaka isteyen veya istenen eşin özel durumu başkasıyla yaşaması,akıl hastası olması, askerliğini yapıyor olması, iflas etmesi, nafaka isteyen eşin yanında bulunan çocuğun durumudur.
Reddedilen Boşanma Davası Bulunması Durumunda Tedbir Nakafası
Daha önce açılıp reddedilen boşanma davasında, eşlerden biri için davanın devamı süresince hükmedilen nafaka, boşanma kararının kesinleştiği tarihte sona erer. O dava ile birleştirilen bağımsız bir nafaka davası bulunmuyorsa, boşanma davasından sonra da devam edecek şekilde nafakaya hükmedilemez.
Boşanma davasından sonra açılan nafaka davasında bazen, boşanma davasında hükmedilen nafakanın arttırılmasının istendiği görülmektedir. Burada yasal olarak «nafaka arttırım» değil «bağımsız bir nafaka» isteğinin amaçlandığı gözetilerek işlem yapılması gerekir.
Reddedilen boşanma davasındaki kanıtlar ve değerlendirme, daha sonra açılacak bağımsız nafaka davasında «ayrı yaşama hakkının» tesbiti yönünden önem taşır.
Örneğin kocanın açtığı boşanma davası, kocanın başka kadınla yaşaması nedeniyle tam kusurlu veya ağır kusurlu bulunarak reddedilmişse; kadının daha sonra bağımsız açacağı tedbir nafakası davasında koca bu ilişkisini sona erdirdiğini kanıtlamakla yükümlüdür. Aksi halde, kadının ayrı yaşamakta haklılığının devam etmesi nedeniyle yararına tedbir nafakasına hükmedilecektir.
Boşanma davası bağımsız ortak konut bulunmaması nedeniyle reddedilmişse, yine kadının açacağı nafaka davasında bunun aksi koca tarafından kanıtlanmadıkça, kadının ayrı yaşamakta haklılığının sürdüğü kabul edilecektir.
Kadının açtığı boşanma davası, geçimsizlik kanıtlanamadığından reddedilmiş ve daha sonra yine kadın tarafından bağımsız nafaka davası açılmışsa; ayrı yaşama hakkının davacı tarafından kanıtlanması gerekecektir. Yine, koca evlilik birliğinin temelinden sarsılması (md. 166/1) nedenine dayalı olarak açtığı davada, karısının nedensiz evi terk edip dönmediğini ileri sürmüş olabilir. Mahkemece eşlere yüklenecek kusurlu bir davranış kanıtlanamadığı, terk hukuki nedenine dayalı bir dava da Solunmadığından dava reddedilmiş ve daha sonra kadın tarafından bağımsız nafaka davası açılmış olsun. Burada da nafakaya hükmedebilmek için davacı haklılığını kanıtlamakla yükümlüdür.
Örnekleri çoğaltmak mümkündür. Burada önemli olan nokta: Reddedilen boşanma davasında, eşlerden biri yararına «ayrı yaşama hakkının» doğup doğmadığı, doğmuşsa, yeni açılan davada bu haklılığın sürüp sürmediğidir. Örneğin, boşanma davasında koca, karışım ailesine bırakıp terk etmişse kadın yararına ayrı yaşama ve nafaka isteme hakkı doğmuş demektir. Ancak daha sonra karısına aracılar gönderip barışma girişiminde bulunduğu halde kadın kabul etmemişse başlangıçta kadın yararına doğan ayrı yaşama hakkının devam ettiğinden sözedilemez. Kadın ayrı yaşamakta haklılığını yeni açılan nafaka davasında kanıtlamadıkça lehine nafakaya hükmedilemez.
İhtar İsteğiyle Tedbir Nafakası İlişkisi
Reddedilen boşanma davasından sonra kocanın, karısının ortak konuta dönmesi için ihtar kararı göndermesi, kadının da tedbir nafakası davası açması halinde bunların birbirlerine etkisi ne olacaktır?
Tedbir nafakasının kabul edilebilmesi için, kadının ihtar kararına rağmen ortak konuta dönmemesinin haklı olması aranacaktır. Örneğin; kadın, kocasının halen başka kadınla yaşıyor olması veya evin bağımsız olmaması yada ihtar isteğinin samimi bir arzunun sonucu olmaması (Kocanın, ihtar kararından sonra karısını tehdit etmesi, gelmemesi için haber göndermesi, eve donen eşine kapıyı açmaması gibi) nedenlerinden birine dayanarak ihtar kararına rağmen ortak konuta dönmemiş olabilir. Bu durumda ihtar isteğinden bulunulmuş olması, tedbir nafakasına hükmolunmasına engel olmaz.
Kadının ayrı yaşaması, bağımsız ortak konut olmaması veya kocasının terk etmesi (ziyaret için ailesine götürdüğü karısını gidip almaması gibi) nedenine dayanıyorsa durum farklı olacaktır. Koca bağımsız ortak konutu eşiyle seçip veya mahkemece tesbit ettirdikten sonra ihtar isteğinde bulunmuşsa; ihtar kararının tebliğinden itibaren iki aylık eve dönme süresi içinde ayrı yaşama hakkı devam edecek, bu sürenin dolması ile ayrı yaşama hakkı da sona erecektir. Tedbir nafakasına da ancak ihtar kararının tebliğinden iki ay sonra sona erecek şekilde hükmedilebilecektir.
Kadın yararına daha Önce tedbir nafakasına hükmolunması, ihtar isteğinde bulunulmasına tek başına engel oluşturmaz. Terk nedenine dayalı boşanma davası, nafaka kararı, dolayısıyla ayrı yaşama hakkı bulunduğu gerekçesiyle reddedilemez. Kadının ihtar kararına rağmen eve dönmemekte haklı olup olmadığının incelenmesi ve buna göre boşanma isteği hakkında bir karar verilmesi gerekir.