Zehirli Madde İmal Ve Ticareti Suçunun Cezası Nedir?
MADDE 193- (1) içeriğinde zehir bulunan ve üretilmesi, bulundurulması veya satılması izne bağlı olan maddeyi izinsiz olarak üreten, bulunduran, satan veya nakleden kişi, iki aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Zehirli Madde İmal Ve Ticareti Suçun Koruduğu Hukuki Değer
Madde ile içeriğinde zehir bulunan ve üretilmesi, bulundurulması veya satılması izne bağlı olan maddeyi izinsiz olarak üretme, bulundurma, satma veya nakletme suç olarak tanımlanmıştır.
Korunan hukuki değer kamunun sağlığıdır.
Zehirli Madde İmal Ve Ticareti Maddi Öğe
Herkes suçun faili olabilir.
Suçun mağduru toplumdur.
Zehirli Madde İmal Ve Ticareti Suçun Konusu
Suçun konusu içeriğinde zehir bulunan ve üretilmesi, bulundurulması veya satılması izne bağlı olan maddedir.
Zehirli Madde İmal Ve Ticareti Hareket ve Netice
Maddede, insan sağlığı için ortaya koyduğu tehlike nedeniyle zehirlerin izinsiz olarak üretilmesi veya ticareti suç hâline getirilmiştir. İzinsiz üretim veya ticaretten maksat, bu faaliyetlerin gerekli iznin alındığını gösteren belge bulunmadan icra edilmesidir.
Madde metninde, içeriğinde zehir bulunan ve üretilmesi, bulundurulması veya satılması izne bağlı olan maddeyi izinsiz olarak üretme, bulundurma, satma veya nakletme suç olarak öngörülmüştür. Üretme; zehirli maddeyi kullanılır hale getirme, bulundurma; her ne amaçla olursa olsun zehirli maddeyi kabul etme, saklama, satma; para ya da bir başka edim karşılığında ticaretini yapma, nakletme; bir yerden bir başka yere götürme ya da götürülmesini sağlamadır.
Zehirli Madde İmal Ve Ticareti Manevi Öğe
Suç doğrudan kastla işlenebilir. Failin sonuçlarını bilerek ve iradesi ile içeriğinde zehir bulunan ve üretilmesi, bulundurulması veya satılması izne bağlı olan maddeyi izinsiz olarak üretmesi, bulundurması, satması veya nakletmesi ile suç oluşur.
Zehirli Madde İmal Ve Ticareti Yaptırım
İçeriğinde zehir bulunan ve üretilmesi, bulundurulması veya satılması izne bağlı olan maddeyi izinsiz olarak üreten, bulunduran, satan veya nakleden kişi, iki aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Maddede öngörülen suç için iki aydan bir yıla kadar hapis cezası öngörülmüştür. Hakim cezayı, 50/1. maddesinde öngörülen adli para cezası veya diğer seçenek yaptırımlardan birine çevirebilir. Hapsin adli para cezasına çevrilmesi tercih olunduğunda, TCK’nın 52/2. maddesi uyarınca öngörülen değerler arasında bir miktarın, belirlenen hapis cezasıyla çarpılması ile sonuç adli para cezası bulunacaktır.
TCK’nın 50/3. maddesi uyarınca failin, daha önce hapis cezasına mahkum edilmemiş olmak koşuluyla, fiili işlediği tarihte onsekiz yaşını doldurmamış veya iltmışbeş yaşını bitirmiş bulunanların mahkum edildiği bir yıl veya daha az süreli hapis cezasının, 50/1. maddede öngörülen adli para cezası ya da diğer seçenek yaptırımlardan birine çevrilmesi zorunludur.
Zehirli Madde İmal Ve Ticareti Kovuşturma Ve Görevli Mahkeme
Suçun kovuşturulması şikayet koşuluna bağlı değildir. Soruşturma işlemleri doğrudan C. Savcılığınca yapılır.
Suçun yargılamasını yapmakla görevli mahkeme Adlî Yargı İlk Derece Mahkemeleri ile Bölge Adliye Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yetkileri Hakkında Kanunun 10. maddesi uyarınca sulh ceza mahkemesidir.