Vergi Davalarında İstinaf İncelemesi Sonucunda Hangi Kararlar Verilebilir?
Onama
Bölge idare mahkemesi, mahkeme kararının hukuka uygun olduğu görüşünde ise “İstinaf Başvurusunun Reddine, Mahkeme Kararının Onanmasına” kararı verir.
Gerekçeli Onama
Bölge idare mahkemesi, mahkeme kararını sonucu itibarıyla yerinde görmüş ve ancak gerekçesini hukuka uygun bulmamış ise kendi gerekçesini yazarak “İstinaf Başvurusunun Reddine, Mahkeme Kararının Gerekçeli Onanmasına” kararı verir.
Düzelterek Onama
Bölge idare mahkemesi, mahkeme kararını hukuka uygun bulmakla beraber kararda düzeltilmesi mümkün maddi yanlışlıkların bulunduğu tespit eder ise “İstinaf Başvurusunun Reddine, Mahkeme Kararının Düzeltilerek Onanmasına” kararı verir.
Bozma ve Mahkemeye Gönderme
2577 sayılı Kanunun 45/5. maddesi uyarınca, vergi mahkemesince, ilk inceleme üzerine verilen, “Mercine Tevdi”, “Ehliyet Ret”, “İncelenmeksizin Ret”, “Süre Ret” kararlarını hukuka uygun bulmaz veya davaya görevsiz veya yetkisiz
mahkeme yalıtıl reddedilmiş veya yasaklanmış hâkim tarafından bakılmış olması hâllerinde verilen kararları bozarak, yeni bir inceleme yapmaksızın dava dosyasını mahkemeye geri gönderir.
Bölge idare mahkemesinin bu yönde verilen kararı kesindir. Temyiz yoluna başvurulamaz.
Kanunda açıkça, hangi durumlarda dava dosyalarının mahkemelere gcıi gönderileceği belirtilmesine karşın, bölge idare mahkemelerince bu madde uygulamasının genişletildiği gözlemlenmiştir. Bölge idare mahkemeleri, mahkemece heyet halinde görülüp karar verilmesi gerekirken tek hakimli karara bağlanan, tekemmül etmeksizin (tekemmül etmiş gibi değerlendirilerek) karar verilen dava dosyalarını da (örnekleri çoğaltabiliriz) bozma kararı ile birlikte mahkemeye geri göndermektedir.
Bozma ve Dosyayı İnceleyip Karar Verme
Bir üst başlıkla belirtilen karar türleri haricinde, bölge idare mahkemesi, vergi mahkemesi kararının tamamını ya da bir kısmını yerinde görmez ise “İstinaf Başvurusunun Kabulüne/Kısmeıı Kabulüne, Mahkeme Kararının Kaldırılması- na/Kısmen Kaldırılmasına” kararı verir. Dava dosyasını, ilk derece mahkemesi gibi inceler, gerekirse ara karar, keşif ve bilirkişi incelemesi yapar/yaptırır (gerek gördüğü takdirde kararı veren mahkeme veya başka bir yer idare ya da vergi mahkemesi istinabe olunabilir.) ve dosyayı karara bağlar.