Usulsüz Tebligat Şikâyetleri
Bu konuya ilamsız icra takibinde degğinmiştik. Bir icra takibinin sagğlıklı bir şekilde ilerleyebilmesi alacaklının alacagğına kavuşabilmesi ve borçlunun da kendisine tanınan hakları kullanabilmesi için tebligatların geçerli olarak yapılması gerekmektedir. Bir icra takibinde oüdeme (icra) emri, haciz, kıymet takdiri, satış ilanı tebligğleri mutlaka yapılmak durumundadır. OÜ deme emrinin tebligğinin usulsuüz olup sonradan mahkeme tarafından duüzeltilmesi halinde oügğrenme tarihine goüre icra dairesinde borçlunun takibe itirazı var ise takibin durdurulması sonucu dogğmakta; bu arada yapılan hacizler usulsuüz hale gelmekte ve alacaklıya oüdenen para geri istenebilmektedir. Satış ilanı tebligğinin usulsuüz olması, ihalenin başlı başına fesih sebepleri arasında yer almaktadır.
Bir tebligatın usulsuüz şekilde yapılması halinde icra muüduüruünuün kendiligğinden yeni bir tebligat çıkarma yetkisi yoktur. Borçlu kendisine yapılan tebligatın usulsuüz oldugğunu oügğrenme tarihinden itibaren 7 guün içinde icra mahkemesine başvurarak tebligğ tarihinin oügğrenme tarihi (Tebligat Kanunu 33. madde) olarak duüzeltilmesini talep edebilir. Tebligat usulsuüzluügğuü şikaâyeti ile birlikte haczedilmezlik şikaâyetinde veya ihalenin feshi şikaâyetinde bulunabilir. Kambiyo senetlerine mahsus takipte de aynı zamanda borca takibe itiraz edebilir.
19.01.2011 tarihinde yuüruürluügğe giren 6099 Sayılı Kanun ile Tebligat Kanunu’nda bir takım degğişiklikler yapılmıştır. Tebligat Kanunu’nun uygulanmasına dair yoünetmelik 25.01.2012 tarihinde resmi gazetede yayınlanarak yuüruürluügğe girmiştir. Üygulamada daha çok karşılaşılan tebligat usulsuüzluüklerini 12. Hukuk Dairesi’nin içtihatları ışıgğında incelemek isteriz. TK’nın 10. maddesine goüre tebligat tebligğ yapılacak şahsa bilinen en son adresinde yapılır. Bilinen en son adresin tespitinde tebligğ isteyenin beyanı, muhatabın veya digğer ilgililerin beyanı ya da mevcut belgeler esas alınır (Tebligat Yoünetmeligği’nin 16/1. maddesi). Bildirilen adresin muhatabın adres kayıt sistemindeki adresi veya başka bir adresi olması arasında fark yoktur. Bildirilen adrese çıkan tebligatın tebligğ edilmeden (bilaâ tebligğ) iade edilmesi halinde Tebligat Kanunu’nun 10/2. maddesi uyarınca muhatabın adres kayıt sistemindeki yerleşim yeri adresi bilinen en son adres olarak kabul edilir ve tebligat buraya yapılır. Bu şekilde Tebligat Kanunu’nun 21/1.maddesine goüre tebligat yapılabilir. Muhatabın adres kayıt sistemindeki yerleşim yeri adresinden başka adresi bilinmiyor gerekçesi ile dogğrudan dogğruya TK’nın 21/2. maddesine goüre tebligat çıkarılamaz. Muhatabın adres kayıt sisteminde bir adresi yoksa o zaman muhatabın adresi meçhul sayılır. TK’nın 28. maddesine goüre yapılacak araştırmanın ardından ilanen tebligat yapılır. Adres kayıt sisteminde adres tespit edilemez ise TK’nın 35/1 maddesine goüre usuluüne uygun olarak daha oünce tebligat yapılmış olması şartı ile TK’nın 35/2. maddesine goüre tebligğ olunacak evrakın bir nuüshası eski adrese ait binanın kapısına asılır ve asılma tarihi tebligğ tarihi sayılarak tebligat suüreci tamamlanır.
Tebligat Kanunu’nun 21/2 maddesine goüre tebligat evrakına adresin, adres kayıt sisteminden temin edildigğinin bildirilmesi zorunludur. Tebligğ işlemi Tebligat Kanunu Yoünetmeligği’nin 31. maddesine goüre gerçekleştirilir. Tuüzel kişilerin adresleri MERNİİS’te yer almaz. Bilinen son adrese tebligğ tuüzel kişiler içinde soüz konusudur. (TK’nın 10. maddesi) Tuüzel kişiler ticaret sicil adresini degğiştirmiş yenisini de ticaret sicil gazetesinde yayımlamamış iseler TK’nın 35/9. maddesine goüre daha oünce tebligat yapılmamış olsa bile ticaret sicil adresine tebligat yapılır.
Tebligat Kanunu degğişikligği 10.01.2011 tarihinde yuüruürluügğe girmiş olup, bu tarihten sonra gerçek kişi borçluya tebligatlar, bilinen en son adrese yapılan tebligat evrakı tebligğ edilemeden geri gelmiş ise TK’nın 35. Maddesi’ne goüre daha oünce usule uygun bir tebligğ oldugğu gerekçesi ile tebligğ edilemeyecektir. Muhatabın MERNİİS adresi varsa oüncelikle TK’nın 21/2 maddesine goüre tebligğe çıkacak, MERNİİS adresi yok ise TK’nın 35 maddesinin uygulanması durumu soüz konusu olacaktır. İİİİK’nın 21/2 maddesinde yazılı olan durumda 10.01.2011 tarihinde yuüruürluügğe giren Tebligat Kanununun huükuümleri uyarınca oüncelikle borçlunun MERNİİS adresine tebligğ yapılmalı, MERNİİS adresi yoksa Tebligat Kanunun 35. maddesine goüre tebligat yapılması yoluna gidilmelidir. İİİİK’nın 21. maddesi bu şekilde anlaşılmalı ve uygulanmalıdır.