Tapu Kaydında Kimlik Bilgilerinin Düzeltilmesi Davası
Araştırılması Gereken Hususlar ve Deliller
Bu davalarda;
Tapu kayıtları,
Kadastro tespit tutanakları,
Varsa dayanak tapu kayıtları,
Getirtilmeli,
Ayrıca;
Tapu kaydına kimlik bilgileri geçen kişi ile aynı ismi taşıyan kişilerin nuüfus muüduürluügğuünden ve zabıta biriminden araştırılması,
Tanık dinlenilmesi,
Tam kanaat edilemiyorsa gerekirse keşif yapılması,
Gerekmektedir.
01.10.2011 tarihinde yuüruürluügğe giren HMK’nın 382.maddesi uyarınca bu davalar çekişmesiz yargı içerisinde yer aldıgğından 383.madde uyarınca sulh hukuk mahkemelerinin goürevli oldugğu goüzden kaçırılmamalıdır. Bu davalarda davalı yan tapu sicil muüduürluügğuü oldugğundan dava konusu taşınmazın paydaşlarının veya elbirligği muülkiyetine taâbi ise digğer mirasçılarının davalı tarafta yer alması gerekmedigğinden taraf teşkilinde gereksiz vakit kaybedilmemelidir.
Araştırma yoüntemi olarak nuüfus muüduürluügğuünden yapılacak araştırmalarda davacının veya murisinin degğil tapu kaydında kimlik bilgisi duüzeltilmek istenen malikin tapu kaydında yazdıgğı şekli ile nuüfus kaydının bulunup bulunmadıgğının araştırılması gerekir.
Davanın mahiyeti geregği yargılama giderlerinin davacıda bırakılması unutulamamalıdır. Vekaâlet uücreti de yargılama giderlerinden oldugğundan davacı vekili yararına vekaâlet uücretine huükmedilemez. Mahkemelerce bu davaların reddedilmesi veya kısmen kabul edilmesi hallerinde tapu sicil muüduürluügğuünuün vekili var ise vekaâlet uücretine huükmedilmesi zaman zaman unutulmaktadır.
Uygulamada Sıkça Hataya Düşülen ve Bozma Nedeni Yapılan Konular
Dava kısmen kabul edildigği bazı durumlarda davalı idare lehine vekalet uücretine huükmedilmemesi hatalıdır. Nuüfus araştırması ve zabıta araştırması yanlış yapılmakta şahsın tapudaki kimlik bilgileri ile degğil nuüfus kaydındaki kimlik bilgileri ile araştırıldıgğı goüruülmektedir. Tapulama tutanagğı ile nuüfus kaydının oürtuüşuüp oürtuüşmedigği yeterince izlenmemektedir. Gerekmedigği halde keşifler yapılabilmektedir. Bu davaları sulh hukuk mahkemeleri goürmesi gerektigği halde çekişmeli işe oldugğu gerekçesi ile bazı sulh hukuk mahkemelerince goürevsizlik kararı verilmektedir.
Kamu goürevlilerinin, sorumluluktan kaçma amacıyla takdir yetkilerini kullanmaktan kaçınmaları veya takdir yetkilerini kendi ve yakınlarının çıkarları dogğrultusunda kullanmaları etik davranış ilkelerine aykırıdır. Kamu goürevlilerinin sorumluluktan kaçınmaları yargı alanında iş yuükuünuün artmasının da başlıca nedenlerindendir.
Kamu goürevlilerinin takdir yetkilerini kullanmaktan kaçınmalarının somut bir oürnegği tapu muüduürluüklerinde yaşanmaktadır. Tapu Sicil Tuüzuügğuü’nuün 87. maddesi ve 17.01.1984 tarihli 1458 numaralı genelgeye goüre tapu kaydındaki malikin kimlik bilgilerine ait hatların ilgili muüduürluükçe idari olarak duüzletilmesi muümkuünken uygulamada kamu goürevlilerinin bu yolla soüzuü geçen hataları duüzelttiklerine pek rastlanmamakta, vatandaş dava açmaya zorlanmaktadır. Adli Sicil ve İİstatistik Genel Muüduürluügğuü verilerine goüre 2010 yılında bu sebeple adli mahkemelere açılan dava sayısı 23.196’dır (ÜYAP). Ancak takdir yetkisinin kullanılmaması bununla kalmamakta, bu davalarda yasal hasım olmak zorunda olan Hazine’nin avukatları, mahkemelerin verdikleri duüzeltme kararları açıkça dogğru ve yerinde dahi olsa Hazine menfaatlerine zarar da verilmedigği halde sorumluluktan kaçınmak için bu kez de temyiz yoluna başvurmaktadır. Bu durum yargıda ve kamu da emek, zaman ve para savurganlıgğına da somut bir oürnektir. Tapu memurlarının sorumluluktan kaçınmaları, zincirleme olarak başka kamu çalışanlarının da sorumluluktan kaçınmalarına ve bunun sonucunda mahkemelerde başka uülkelerde goüruülmeyen bir iş yuükuünuün oluşmasına sebep olunmaktadır.