Tapu İptali ve Tescil Davalarında Hüküm Nasıl Kurulur?
A – İlgili Yasa – Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu
MADDE 388 – (Değişik:26.2.1985-3156/16.m) Karar aşağıdaki hususları kapsar.
- – Kararı veren mahkeme ile hâkim veya hâkimlerin ve tutanak kâtibinin ad ve soyadları ve sicil numaraları, mahkeme çeşitli sıfatlarla görev yapıyorsa kararın hangi sıfatla verildiği,
- – Tarafların ve davaya katılanların kimlikleri ile varsa takuni temsilci ve vekillerinin ad ve soyadları ile adresleri.
- – İki tarafın iddia ve savunmalarının özeti, anlaştıkları ve anlaşamadıkları hususlar, ihtilaflı konular hakkında toplanan deliller, delillerin tartışılması ret ve üstün tutma sebepleri, sabit görülen vakıalarda bunlardan çıkarılan sonuç ve hukuki sebep,
- – Hüküm sonucu ile varsa kanun yolları,
- – Kararın verildiği tarih ve hâkim veya hâkimlerin ve tutanak kâtibinin imzaları,
Hüküm sonucu kısmında, gerekçeye ait her hangi bir söz tekrar edilmeksizin, istek sonuçlarından her biri hakkında verilen hükümle taraflara yüklenen borç ve tanınan hakların, mümkünse sıra numarası altında birer birer, açık, şüphe ve tereddüt uyandırmayacak şekilde gösterilmesi gereklidir.
MADDE 389 – Verilen karar ile iki tarafa tahmil ve bahşedilen vazife ve haklar şüphe ve tereddüt mucip olmayacak surette gayet sarih ve açık yazılmalıdır.
Mahkeme yargılamayı yaptıktan sonra hükmünü verir, Bu hüküm davanın reddi kararı, davanın kabulü kararı veya davanın kısmen kabul kısmen reddi kararı şeklinde ortaya çıkabilir.
Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 388. maddesi uyarınca, hükümde; hâkimin ve kâtibin ad ve soyadları ile sicil numaralarının, tarafların ad ve soyadları, kimlikleri, açık adreslerinin yazıldıktan sonra tarafların iddia ve savunmaları, aralarında hangi noktalarda uyuşmazlık olduğu, uyuşmazlık bulunmayan konuların neler olduğu, delillerin takdiri ile red sebepleri ile birlikte inandırıcı gerekçelerin tekrara kaçmadan mümkünse madde numaraları ile birer birer yazılmasını ve yazıldıktan sonra hâkim ile kâtip tarafından imzalanmasını hükme bağlamış bulunmaktadır.
Mahkemece tefhim edilen hüküm fıkrasına uygulamada “kısa karar” denmektedir. Kısa karar ile gerekçeli karar birbiri ile çelişki oluşturmamalıdır.