Overbooking Hakkında Önemli Bilgiler

Takibin Kesinleşmesinden Sonraki Dönemde Borcun Zamanaşımına Uğradığı İtirazı

Takibin Kesinleşmesinden Sonraki Dönemde Borcun Zamanaşımına Uğradığı İtirazı

İİİİK’nın 71/son maddesi İİİİK’nın 33/a maddesinin kıyasen uygulanacagğını oüngoürmektedir. İİİİK’nın 33/a maddesine goüre bu talep incelenir. Borçlunun ayrıca belge goüstermesi gerekmez.

Takip dosyasından son icra takip işlemi tarihi ile başvuru tarihi arasında zamanaşımı geçmiş ise icra mahkemesi icranın geri bırakılmasına karar verir. Takibin iptaline karar veremez. İİcra mahkemesi bu inceleme için mutlaka icra takip dosyasını celp etmeli ve alacaklının icra takip işlemlerini tespit etmelidir. Kararın temyizi uüzerine mutlaka icra dosyasının aslı veya onaylı ve okunaklı oürnegğinin de goünderilmesi Yargıtay’ın denetimi için gereklidir. Aksi halde icra dosyasının da eklenip goünderilmesi için dosya Yargıtay 12. Hukuk Dairesi’nce mahalline geri goünderilmekte bu da işin uzamasına sebebiyet vermektedir.

Bu konudaki şikaâyet takibin kesinleşmesinden itibaren dosyanın infazına kadar her zaman yapılabilir.

Egğer alacaklı zamanaşımının durdugğunu ve kesildigğini iddia ediyorsa bunu resmi belgelerle veya imzası borçlu tarafından ikrar edilen belge ile ispatlayabilir (İİİİK’nın 71/2, 33/a/1. maddeleri) Zamanaşımı suüreleri ile zamanaşımını kesen sebepler Borçlar Kanunu ile Tuürk Ticaret Kanunu’nda duüzenlenmiştir. TBK’nın 154/2 ve TTK ‘nın 750. maddelerine goüre dava açılması ile zamanaşımı kesilir. Kural alacaklının açtıgğı dava zamanaşımını keser. Ancak borçlunun açtıgğı davada (menfi tespit davası) alacaklı itirazını def’i yolu ile ileri suürerse zamanaşımını kesecegği kabul edilmektedir. 6762 Sayılı TTK’nın 726. maddesinde çek zamanaşımı 6 ay iken 03.02.2012’de yuüruürluügğe giren 6273 Sayılı Kanun’un 7. maddesi ile bu suüre 3 yıla çıkarıldı. Çek ibraz suüresinin bitim tarihi 03.02.2012’den oünce ise 6 ay; sonra ise 3 yıllık zamanaşımına tabidir. Takibin kesinleşmesinden sonraki devredeki zamanaşımı suüresi bu kurala goüre belirlenir. Zamanaşımını kesici nitelikteki davalar kesin huükme esas teşkil eden eda davalarıdır.

İİstihkak, izale-i şuüyu, kıymet takdirine itiraz, senet iptali, tasarrufun iptali (İİİİK’nın 277. maddesi) niteligğindeki davalar zamanaşımını kesmez. Mahkemece alacaklının icra takip işlemleri tespit edilerek, zamanaşımının geçip geçmedigğinin belirlenmesi gerekir. Bu anlamda alacaklının haciz, satış talepleri gibi icra takibini ilerletmeye yarayan işlemleri, icra takip işlemidir. İİcra mahkemeleri zamanaşımı itirazında işin niteligği geregği duruşma açmalı, alacaklının bu konudaki savunmasını da alıp sonucuna goüre karar vermelidirler. Evrak uüzerinde verilen kararlar duruşma açılması istemi ile 12. Hukuk Dairesi’nce bozulmaktadır.