Overbooking Hakkında Önemli Bilgiler

STAJYER AVUKATLARA TAVSİYE NİTELİĞİNDE BİLGİLER

STAJYER AVUKATLARA TAVSİYE NİTELİĞİNDE BİLGİLER

Avukatlık ruhsatını alan her avukat için staj dönemi oldukça büyük bir öneme sahiptir. Bizler de bu durumun farkında olduğumuzda sitemizde yayınlamış olduğumuz makalelerimizin arasına stajyer avukatlara yönelik bir yazı yayınlama gereği duyduk. Yazımızda avukatlık staj döneminin başlangıcından sonuna kadar nasıl verimli geçirileceğine ilişkin bilgi ve tecrübelerimizi paylaşacağız.

AVUKATLIK STAJININ YAPILACAĞI HUKUK BÜROSU BULMA AŞAMASI

Avukatlık stajına ilişkin bulunduğunuz yer barosuna yapmış olduğunuz başvurudan sonra doğal olarak staj yapılacak hukuk bürosu arayışına gireceksiniz. Bulunduğunuz şehirde avukat çevrenizin bulunmaması halinde bulunduğunuz şehir baronun internet sayfasında yer alanlar ilanlar takip edilerek hukuk büroları ile görüşme sağlanabilir. Yapacağınız görüşmeler neticesinde en nihayetinde bir hukuk bürosuyla anlaşılacaktır. Ancak ilgili hukuk bürosunun seçiminde nelere dikkat edilmesi gerektiğine değinecek olursak;

  1. Görüşmeye gideceğiniz ofiste nasıl karşılandığınız çok önemlidir. Sizlere bir meslektaş olarak yaklaşan, nazik bir şekilde sizleri ağırlayan ve size yaşınıza bakmadan sırf temsil ettiğiniz meslek grubundan ötürü saygı duyan bir ofis ile çalışmaya başlamanız oldukça yararlı olacaktır. Bunun ne kadar önemli olduğunu; 1 yıllık staj süresi boyunca karşınıza çıkacak problemlerde, sizin yanında çalıştığınız kişilere bilmediğiniz konularda yardım istediğinizde veyahut yapmanız gereken işi tam olarak anlamadığınız durumlarda size karşı olan davranışlardan anlayacaksınız. Bu yüzden staj görüşmelerini yapmış olduğunuz hukuk bürolarından, size aynı mesleği yapmanın vermiş olduğu saygınlığı hissettiren bir hukuk bürosunda çalışmayı tercih etmelisiniz.

  2. Hukuk fakültesinde eğitim alırken özellikle ilgi duyduğunuz alanlar üzerinde dava, icra veya soruşturma takibi yapan hukuk bürolarında staj döneminizi tamamlamaya dikkat etmelisiniz. Üniversitede almış olduğumuz en az 4 yıllık eğitim hayatı boyunca mutlaka ilgi duyduğunuz hukuki alanlar olacaktır. Fakültenin bitmesinin ardından yapılması zorunlu olan avukatlık stajında, ilgi duymuş olduğunuz bu alanlar üzerinde yoğun çalışmalar yapan hukuk bürolarında stajyerlik yapmayı öncelik olarak görebilirsiniz. Avukatlığa yeni adım atarken ilgi duyduğunuz alan üzerine çalışmaya başlamak bu meslekte başarıya ulaşılmasını kolaylaştıracaktır.

  3. Hukukun çeşitli alanlarında çalışmalar yürüten bir hukuk bürosunda avukatlık stajını tamamlamaya özen gösterebilirsiniz. Her hukuk bürosunun profesyonelleşmiş olduğu hukuk dalı farklı olabilir. Kimi hukuk büroları birden fazla hukuk dalı ile ilgilenirken (örneğin; boşanma hukuku, eşya hukuku, idare hukuku, ceza hukuku) kimi hukuk büroları ise yalnızca bir hukuk dalında dava takibi yapmaktadır. Hukukun yalnızca bir dalı üzerinde uzmanlaşarak bu şekilde çalışmalar yapan bir hukuk bürosunda stajyerlik yapmak o alanda kısa sürede kendinizi geliştirmenizi, hukukun o dalına ilişkin doğabilecek pek çok uyuşmazlıkla karşılaşmanızı ve bunlar üzerinde en pratik çözümlerin nasıl bulunduğunu anlamanızı sağlayacaktır. Ancak yukarıda bahsetmiş olduğumuz gibi ,özellikle ilgi duydunuz bir alan değilse, yalnızca hukukun bir alanı üzerinde çalışmalar yürüten hukuk bürolarında 1 yıllık stajını tamamlamanızı tavsiye etmemekteyiz. Böylesi bir ofiste çalışmaya başlamanız halinde 6 ay sonra daha fazla dava çeşitliliğinin bulunduğu bir hukuk bürosunda çalışabilirsiniz.

  4. Bir yıllık staj süresi boyunca maddi olarak ihtiyaçlarınızı karşılamanızı sağlayan, sizlere çalışmanızın karşılığı olan ücreti ödemekten imtina etmeyen hukuk bürolarında çalışmalısınız. Son zamanlarda hukuk fakültelerinin artmış olması, mezun sayısının fazla olması gibi nedenlerden ötürü stajyerlik için başvuru yapan stajyer avukat sayısının artmasına neden olmuştur. Bu durum her ne kadar üzülsek de stajyer avukatların bazı hukuk bürolarında herhangi bir ücret almadan çalıştırılmasına fırsat vermektedir. Ancak stajyer avukatlar, stajyer olarak yanında çalışılan hukuk bürolarında bilgi almakta, tecrübe edinmekteyken bununla birlikte hukuk bürosunun adeta ekibinden biri olarak dosyalara ilişkin yapabileceği her türlü işlemi yapmaktadır. Stajyerlik döneminde belli mahkemeler haricinde tıpkı bir avukat gibi duruşmalara giriyor, icra takibi- dava takibinde bulunmaktadır. Bu sorumlulukları yerine getirirken dönemin koşullarına uygun olan ve en azından stajyer avukatların kendi ihtiyaçlarını karşılayabileceği bir nicelikte olan ücretler hak edilmektedir.

STAJ SÜRESİ BOYUNCA STAJYER AVUKATLAR TARAFINDAN YAPILMASI GEREKENLER

Avukatlık stajı gibi 1 yıla yayılan uzun süreli staj dönemlerinde, stajyerler henüz çalışma hayatına başlamadan kendilerini geliştirmeleri için gereken zamana sahip olmaktadır. Her ne kadar zaman zaman stajın fazlasıyla uzun bir sürece yayıldığından şikâyet edilse de stajyerler bu süreyi verimli kullanarak kendilerini geliştirme şansına sahiptir. Bu süreç içerisinde yapılabilecekleri şu şekilde sıralayabiliriz;

YABANCI DİL EĞİTİMİ

Stajını yapmış olduğunuz şehirde küçük çaplı bir araştırma yaparak başta İngilizce olmak üzere bir yabancı dil öğrenilmesi büyük önem arz etmektedir. Zira dünyanın bu şekilde globalleşmesi karşısında üniversiteden mezun olan hukuk fakültesi öğrencilerinin büyük bir kısmı temel seviyede İngilizce dahi konuşmakta zorlanmaktadır. Kaldı ki artık İngilizce bilmek bir avantaj olmaktan çıkıp bir zorunluluk haline gelmiştir.

Artık ülkemizin pek çok şehrinde yabancı uyruklu kişiler yaşanmaktadır ve bu yabancı kişilere ilişkin başta ikamet izni olmak üzere pek çok konuda uyuşmazlıklar doğmaktadır. Böyle bir durumda dünyanın dili olan İngilizceyi biliyor olmanız sizlere kişiler hukuku, aile hukuku, deniz ticareti hukuku, şirketler hukuku alanlarında iş imkânı tanıyacaktır. Dolayısıyla bir yıllık staj süresi boyunca düzenli bir biçimde bir eğitim kurumunda veya bireysel derslerle kendinize ana diliniz haricinde başta İngilizce olmak üzere dünya dillerinden birini akıcı bir şekilde konuşabilmek adına eğitim almanızı/ çalışmanızı tavsiye ederiz.

GÜNCEL HUKUKİ GELİŞMELERİ TAKİP ETMEK

Bildiğiniz üzere ülkemizde kanunlar-CBK’ler- yönetmelikler sürekli bir şekilde değişmekte, farklı içtihatlar geliştirilmekte, yıllarca uygulanan içtihatlardan YİBGK’nca dönülmektedir. Bu değişikliklerin bütününe hâkim olmak mümkün olmasa dahi, en başta temel insan haklarını doğrudan etkileyen veya avukatlar tarafından mutlak şekilde bilinmesi gereken hukuki değişiklerin takip edilmesi büyük önem taşımaktadır. Hukuki uygulamaların takibi, yapılan değişiklerin hangi alanları etkileyebileceği üzerinde araştırmalar yapılması ve yeni uygulamaların takip edilmesi hem hukuk bilimine olan ilginin canlı tutulmasını sağlamakta hem de bir avukatın bizzat bu değişiklerin uygulayıcısı olmasından ötürü mesleki gelişimini sağlamaktadır. Dolayısıyla hukuk alanında kanuni, içtihadi ve uygulamaya ilişkin değişikliklerin takip edilmesine stajyerlik döneminde alışılması halinde artık bu bir çalışma biçimi olarak gelişmekte ve bu şekilde henüz stajyerlikten gelme bir alışkanlıkla gelen özelliğinizle güncel uygulamayı her zaman biliyor olacaksınız.

EĞİTİM SEMİNERLERİNE KATILIM

Hukukun farklı dallarında özellikle baroların düzenlemiş olduğu veya online olarak güvenilir kurumlarca düzenlenen seminerlere katılım gelişmenizi sağlayacak bir başka araçtır. Seminerlere katılım halinde ilgili konu hakkında gerekli temel bilgileri alırsınız ve özellikle ilgi alanınıza dahil olan bir konu ise zamanla bu konu hakkında uzmanlaşabilirsiniz. Bu nedenle birbirinden farklı konulara ilişkin eğitimlerin yapıldığı seminerlere katılmak hem bilgilenmenizi hem de ileriye yönelik hedeflerinizin belirlenmesini kolaylaştıracaktır.

MADDİ OLARAK NE YAPILABİLİR?

Stajyer avukatlar için maalesef verilmesi zorunlu olan asgari bir ücret olmadığından hukuk bürolarında farklı uygulamalar geliştirilerek stajyer avukatlara ücret ödenmektedir. Ancak tahmin edersiniz ki bu ücretler çoğu zaman yalnızca yol ve yemek giderlerini karşılamaktadır. Bu yüzden bir stajyer avukatın kendisini geliştirebilmesi için birtakım ek gelirlere ihtiyacı bulunmaktadır. Ek gelir elde etmek için verebilecek tavsiyelerimiz;

  • Öncelikle TBB tarafından verilen ve oldukça kolay ödeme koşulları sağlayan stajyer kredisinden yararlanabilirsiniz,

  • KAHUDEV gibi stajyer avukatlara burs sağlayan kurumlardan burs başvurunuzun kabul edilmesi halinde stajyer avukatlık bursu alabilirsiniz.