Sıra Cetveline Karşı İtiraz Davası
Genel mahkeme goürevlidir. Ancak 6100 sayılı HMK doüneminde açılacak davalarda HMK’nın 2.maddesi geregğince asliye hukuk mahkemesi goürevlidir. 1086 sayılı HÜMK doüneminde açılmış davalarda ise degğere goüre asliye veya sulh hukuk mahkemesi goürevliydi.
Ancak hem alacagğın esasına veya miktarına hem de sırasına itiraz edilerek genel mahkemede dava açılmışsa, sıraya itiraza bakma goürevinin icra hukuk mahkemesine ait oldugğundan bahisle tefrik ve goürevsizlik kararı verilmeyerek her iki talep açısından da yargılamaya devam edilmeli ancak sıraya ilişkin itiraz açısından pasif husumetin ilgililerine yoüneltilmesi sagğlanmalıdır.
Sıra cetvelini duüzenleyen icra muüduürluügğuünuün bagğlı oldugğu yargı çevresindeki asliye hukuk mahkemesi yetkilidir.
İİtiraz sebepleri sıra cetvelinde davalıya ayrılan alacak miktarının o miktarda olmadıgğı, alacagğın kısmen veya tamamen oüdendigği, sona erdigği, muvazaalı oldugğu, yani alacagğın gerçek bir alacak olmadıgğı, uygulanan faiz oranının borçlu ile alacaklı arasında digğer alacaklılara zarar vermek amacıyla anlaşmalı olarak kesinleştirildigği şeklindedir.
Her alacaklı sıra cetvelinin tebligğinden itibaren 7 guünluük hak duüşuüruücuü suüre içerisinde dava açmalıdır.
Davanın suüresinde açılmamış olması, davacının veya davalının davada sıfatının bulunmaması veya davalının iddiasının dogğru olmaması, davalının alacagğının gerçek bir alacak oldugğunu ispat edememesi gibi durumlarda davanın reddine karar verilecektir.
Bir alacaklı dava açmış ise, davanın kabuluü durumunda sıra cetvelinin iptaline degğil, davalıya ayrılan payın yargılama giderleri de dahil olmak uüzere oüncelikle davacının alacagğının karşılanmasına, artan kısmın davalıya bırakılmasına karar verilmelidir.
Egğer birden fazla alacaklı dava açmış ise, Yargıtay kararlarına goüre davacıların sırası farklı olsa bile sıralarına bakılmadan davacılara alacakları oranında garameten oüdeme yapılmasına, artan kısmın davalıya bırakılmasına karar verilmelidir.
İİspat yuükuü davalıda olup, davalı alacagğının varlıgğını ve miktarını, gerçek bir hukuki ilişkiye dayandıgğını usuluüne uygun, birbirini teyit eden delillerle kanıtlamak zorundadır. Yargıtay kararlarına goüre, her zaman duüzenlenmesi muümkuün olan bono, alacagğın varlıgğını ispatlamaya tek başına yeterli degğildir.
Yararı bulunan her alacaklı sıra cetveline itiraz davası açabilecektir.
Borçlu sıra cetveline itiraz davası açamayacaktır. Zira bu davada ileri suürebilecegği iddialarını İİİİK’nın 72. maddesi geregğince açabilecegği bir menfi tespit veya istirdat davasında ileri suürebilecektir.
Dava alacagğına itiraz edilen, sıra cetvelindeki alacaklı veya alacaklılara karşı yoüneltilir. Borçluya veya icra muüduürluügğuüne karşı husumet yoüneltilmez.
Sıra cetveline itiraz davasında basit yargılama usuluü uygulanmaktadır.
Sıra cetveline karşı itiraz davası maktu harç ve vekaâlet uücretine tabidir.
Kararın tefhim veya tebligğinden itibaren 15 guün içinde temyiz yoluna başvurulur.