Overbooking Hakkında Önemli Bilgiler

Sanığın İlk Oturumdan Sonraki Oturumlardan Bağışık (Vareste) Tutulması Nedir?

Sanığın İlk Oturumdan Sonraki Oturumlardan Bağışık (Vareste) Tutulması Nedir?

Duruşma açılıp ilk oturumda sanığın sorgusu yapıldıktan sonra sanığın diğer oturumlara gelmesi zorunlu değildir. Sanık savuşur veya ara vermeyi izleyen oturuma gelmezse, ön­ceden sorguya çekilmiş ve artık hazır bulunmasına mahkemece gerek görülmezse, dava yokluğunda bitirilebilir (CMK m.194).

Belirtelim ki sanığın duruşmanın ilk oturumuna veya ilk oturuma geldikten sonra diğer oturumlara gelmesini sağlamak üzere tedbir almak yetkisi mahkemeye verilmiş­tir (CMK m.194,199). Duruşmanın ilk oturumuna gelip de sorgusu yapılmış olan sanık, mahkemenin zorlayıcı kararlarıyla aranmamak için kendisi veya bu hususta yetkili kıldığı müdafi müvekkilinin kendisinin duruşmada hazır bulunmaktan kurtarılmasını (bağışık tutulmasını) mahkemeden talep edebilir (CMK m.196/1). Sanığı duruşmadan bağışık tu­tup tutmamakta mahkeme takdir yetkisine sahiptir (CMK m.196).

Hastalık veya disiplin önlemi ya da zorunlu diğer nedenlerle yargılamanın yapıldığı yargı çevresi dışındaki bir hastaneye veya tutukevine nakledilmiş olan sanığın, sorgusu yapılmış olmak koşuluyla hazır bulundurulmasına gerek görülmeyen oturumlar için ge­tirilmemesine mahkemece karar verilebilir (CMK m.196/5). Mahkeme bu hâlde resen sanığı duruşmada hazır bulunma yükümlülüğünden kurtarabilir.

Sanığın yüzüne karşı suç ortaklarından birinin veya bir tanığın gerçeği söylemeye­ceğinden endişe edilirse mahkeme, sorgu ve dinleme sırasında o sanığın mahkeme sa­lonundan çıkarılmasına karar verebilir. Sanık tekrar getirildiğinde, tutanaklar okunur ve gerektiğinde içeriği anlatılır (CMK m.200).

Müdafiin duruşmada hazır bulunma yetkisi sanığın duruşmada hazır bulunma hak­kından bağımsızdır. Sanık hazır bulunmasa da müdafii bütün oturumlarda hazır bulun­mak yetkisine sahiptir (CMK m.197).