Limited Şirketlerde Cezai Sorumluluk
6102 sayılı Yeni Ticaret Kanununun 644/d maddesine göre; limited şirketlere uygulanan 549 ilâ 551 ’inci maddelerine aykırı hareket edenler, 562’nci maddenin sekizinci ilâ onuncu fıkralarında öngörülen cezalarla cezalandırılırlar.
6102 sayılı Yeni Ticaret Kanununun 644/d maddesi çerçevesinde limited şirketlerde cezai sorumluluk kitabın bu bölümünde konu edilmiştir.
Ticari Defterlerin Tutulma Yükümlülüğünün Yerine Getirilmemesi Durumunda Cezai Sorumluluk
Yükümlülük (6102 sayılı Yeni Ticaret Kanununun 64’üncü maddesinin birinci fıkrası)
Her tacir, ticari defterleri tutmak ve defterlerinde, ticari işlemleriyle malvarlığı durumunu, Türkiye Muhasebe Standartlarına ve SS’inci madde hükümleri başta olmak üzere bu Kanuna göre açıkça görülebilir bir şekilde ortaya koymak zorundadır. Defterler, üçüncü kişi uzmanlara, makul bir süre içinde yapacakları incelemede işletmenin faaliyetleri ve fınansal durumu hakkında fikir verebilecek şekilde (utulur. İşletme faaliyetlerinin oluşumu ve gelişmesi defterlerden izle- nebilmelidir.
Cezai Sorumluluk
îkiyüz günden az olmamak üzere adli para cezası. (6102 sayılı Ycııi Ticaret Kanunu Madde 562/1-a)
Ticari Belgelerin Saklanması Yükümlülüğünün Yerine Getirilmemesi Durumunda Cezai Sorumluluk
Yükümlülük (6102 sayılı Yeni Ticaret Kanununun 64’üncü maddesinin ikinci fıkrası)
I acir, işletmesiyle ilgili olarak gönderilmiş bulunan her türlü bein’ ııın, fotokopi, karbonlu kopya, mikrofiş, bilgisayar kaydı veya benci şekildeki bir kopyasını, yazılı, görsel veya elektronik ortamda saklamakla yükümlüdür.
Cezai Sorumluluk
İki yüz günden az olmamak üzere adli para cezası.
Ticari Defterlerin Tasdiki Yükümlülüğünün Yerine Getirilmemesi Durumunda Cezai Sorumluluk
Yükümlülük (6102 sayılı Yeni Ticaret Kanununun 64’üncii maddesinin üçüncü fıkrası)
Ticari defterler, açılış ve kapanışlarında noter tarafından onaylanır. Kapanış onayları, izleyen faaliyet döneminin altıncı ayının sonuna kadar yapılır. Şirketlerin kuruluşunda defterlerin açılışı ticaret sicili müdürlükleri tarafından da onaylanabilir. Açılış onayının noter tara fından yapıldığı hâllerde noter, ticaret sicili tasdiknamesini aramak zorundadır. Türkiye Muhasebe Standartlarına göre elektronik ortamda veya dosyalama suretiyle tutulan defterlerin açılış ve kapanış onayla rının şekli ve esasları ile bu defterlerin nasıl tutulacağı Sanayi ve Tica ret Bakanlığınca bir tebliğle belirlenir.
Cezai Sorumluluk
İkiyüz günden az olmamak üzere adli para cezası. (6102 sayılı Yeni Ticaret Kanunu Madde 562/1-c)
Ticari Defterlerin Kanuna Aykırı Olarak Tutulması Durumunda Cezai Sorumluluk
Yükümlülük (6102 saydı Yeni Ticaret Kanununun 65’inci maddesi)
-Defterler ve gerekli diğer kayıtlar Türkçe tutulur. Kısaltmalaı rakamlar, harfler ve semboller kullanıldığı takdirde bunların anlamlan açıkça belirtilmelidir.
-Defterlere yazımlar ve diğer gerekli kayıtlar, eksiksiz, doğru zamanında ve düzenli olarak yapılır.
-Bir yazım veya kayıt, önceki içeriği belirlenemeyecek şekilde çizilemez ve değiştirilemez. Kayıt sırasında mı yoksa daha sonra mı yapıldığı anlaşılmayan değiştirmeler yasaktır.
-Defterler ve gerekli diğer kayıtlar, olgu ve işlemleri saptayan belgelerin dosyalanması şeklinde veya veri taşıyıcıları aracılığıyla lıı tulabilir; şu şartla ki, muhasebenin bu tutuluş biçimleri ve bu konuda uygulanan yöntemler Türkiye Muhasebe Standartlarına uygun olmalı dır. Defterlerin ve gerekli diğer kayıtların elektronik ortamda tutulma sı durumunda, bilgilerin saklanma süresince bunlara ulaşılmasının vc bu süre içinde bunların her zaman kolaylıkla okunmasının temin edil miş olması şarttır.
Cezai Sorumluluk
İkiyüz günden az olmamak üzere adli para cezası. (6102 sayılı Yeni Ticaret Kanunu Madde 562/1-d)
Hileli Envanter Çıkartılması Durumunda Cezai Sorumluluk
Yükümlülük (6102 sayılı Yeni Ticaret Kanununun 66’ncı maddesi)
-Her tacir, ticari işletmesinin açılışında, taşınmazlarını, alacaklarını, borçlarını, nakit parasının tutarını ve diğer varlıklarını eksiksiz ve doğru bir şekilde gösteren ve varlıkları ile borçlarının değerlerini teker teker belirten bir envanter çıkarır.
-Tacir açılıştan sonra her faaliyet döneminin sonunda da böyle bir envanter düzenler. Faaliyet dönemi veya başka bir kanuni terimle hesap yılı oniki ayı geçemez. Envanter, düzenli bir işletme faaliyetinin akışına uygun düşen süre içinde çıkarılır.
-Maddi duran malvarlığına dâhil varlıklarla, ham ve yardımcı maddeler ve işletme malzemeleri düzenli olarak ikame ediliyor ve toplam değerleri işletme için ikinci derecede önem taşıyorsa, değişmeyen miktar ve değerle envantere alınırlar; şu şartla ki, bunların mevcutları miktar, değer ve bileşim olarak sadece küçük değişikliklere uğramış olsunlar. Ancak, kural olarak üç yılda bir fiziksel sayım yapılması zorunludur.
-Aynı türdeki stok malvarlığı kalemleri, diğer aynı nitelikteki veya yaklaşık aynı değerdeki taşınabilir malvarlığı unsurları ve borçlar ayrı ayrı gruplar hâlinde toplanabilir ve ortalama ağırlıklı değer ile envantere konulabilir.
Cezai Sorumluluk
İkiyüz günden az olmamak üzere adli para cezası. (6102 sayılı Yeni Ticaret Kanunu Madde 562/1-e)
Görüntü ve Veri Taşıyıcılara Aktarılmış Belgelerin İbraz Edilmemesi Durumunda Cezai Sorumluluk
Yükümlülük (6102 sayılı Yeni Ticaret Kanununun 86’ncı maddesi)
Saklanması zorunlu olan belgeleri, sadece görüntü veya başkaca Uıeıvı/’icı nrnrılıftıvln ihrny erlchilen kimse liderleri kendisine ait olmak üzere, o belgelerin okunabilmesi için gerekli olan yardımcı araçları kullanıma hazır bulundurmakla yükümlüdür; icap ettiği takdirde belgeleri, giderleri kendisine ait olmak üzere bastırmak ve yardımcı araçlara ihtiyaç duyulmadan okunabilen kopyalarını sunabilinmelidir.
Cezai Sorumluluk
İkiyüz günden az olmamak üzere adli para cezası. (6102 si’ivılı Yeni Ticaret Kanunu Madde 562/1-f)
Türkiye Muhasebe Standartlarına Uyulmaması Durumunda Cezai Sorumluluk
Yükümlülük (6102 sayılı Yeni Ticaret Kanununun 88’ııı<» maddesi)
64 ilâ 88’inci madde hükümlerine tabi gerçek ve tüzel kişiler rek ticari defterlerini tutarken, gerek münferit ve konsolide tablolarını düzenlerken, Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu t.ıı.ı fından yayımlanan, Türkiye Muhasebe Standartlarına, kavramsal çcı çevede yer alan muhasebe ilkelerine ve bunların ayrılmaz parçası olan yorumlara aynen uymak ve bunları uygulamak zorundadırlar. 511 ıl ı 528’inci maddeler ile Kanunun ilgili diğer hükümleri saklıdır.
Cezai Sorumluluk
Yüz günden üçyüz güne kadar adli para cezasıyla cezalandınlıı lar. (6102 sayılı Yeni Ticaret Kanunu Madde 562/2)
Bağlı ve Hakim Şirketlerin Raporları İle İlgili Cezai Sorumluluk
Yükümlülük (6102 saydı Yeni Ticaret Kanununun 199/1 Maddesi)
Bağlı şirketin yönetim kurulu, faaliyet yılının ilk üç ayı içinde, şirketin hâkim ve bağlı şirketlerle ilişkileri hakkında bir rapor dü/.cıı ler. Raporda, şirketin geçmiş faaliyet yılında hâkim şirketle, hâkim şirkete bağlı bir şirketle, hâkim şirketin yönlendirmesiyle onun y;ı »la ona bağlı bir şirketin yararına yaptığı tüm hukuki işlemlerin ve geçini*, faaliyet yılında hâkim şirketin ya da ona bağlı bir şirketin yara rina alınan veya alınmasından kaçınılan tüm diğer önlemlerin açık laması yapılır. Hukuki işlemlerde edimler ve karşı edimler, önlemIcı de, önlemin sebebi ve şirket yönünden yarar ve zararları belirtilir.
Yükümlülük (6102 sayılı Yeni Ticaret Kanununun 199/4 ‘Maddesi)
Hâkim şirketin her yönetim kurulu üyesi, yönetim kurulu başkanları bağlı şirketlerin finansal ve malvarlığıyla ilgili durumları ile hesap sonuçları, hâkim şirketin bağlı şirketlerle, bağlı şirketinim birbirleriyle, hâkim ve bağlı şirketlerin pay sahipleri ve bunlarınilişkileri; yaptıkları işlemler ve bunların sonuç ve etkileri hakkında, özenli, gerçeği aynen ve dürüstçe yansıtan hesap vermelidir. Bu doğrultuda düzenlenmiş bir rapor hazırlattırıp yönetim kuruluna sunulmasını ve bunun sonuç kısmının yıllık rapor ile denetleme raporu düzenlenmesini isteyebilir.
Cezai Sorumluluk
İki yıla kadar hapis ve adli para cezasıyla cezalandırılırlar.
Finansal Tablolar, Raporlar, Rapor ve Genel Kurul Kararlarının İlanını Yaptırmayanlara İlişkin Cezai Sorumluluk
Yükümlülük (6102 sayılı Yeni Ticaret Kanununun 524’iincıı Maddesi)
Limited şirketin ve topluluğun finansal tablolarını düzenlemek I» yükümlü ana şirketin yönetim kurulu, bilanço gününden itibaren allı ay içinde; finansal tabloları, yönetim kurulunun yıllık faaliyet rapoııı nu, kâr dağıtımına ilişkin genel kurul kararını, denetçinin 403 üncü madde uyarınca verdiği görüşü ve genel kurulun buna ilişkin kararım Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinde ilan ettirir ve şirketin internet sile sine koyar. Bu belgelerin Sanayi ve Ticaret Bakanlığına verilmesine ilişkin hükümler saklıdır.
Cezai Sorumluluk
İkiyüz günden az olmamak üzere adli para cezasıyla cezalandırılırlar. (6102 sayılı Yeni Ticaret Kanunu Madde 562/6)