Komşuluk Hukukundan Kaynaklanan Elatmanın Önlenmesi Davaları
Araştırılması Gereken Hususlar ve Deliller
Bu davada;
Tapu kaydı,
Çaplı kroki,
Keşif,
Bilirkişi raporu,
Başlıca delillerdir.
Bu davalarda oünemli olan komşuluk hukukuna aykırı eylemden dolayı zararın meydan gelmiş olmasıdır. Muhtemel zarar el atmanın oünlenmesi kararı verilmesi için yeterli degğildir. Bu nedenle mahkemenin bilirkişilere yaptıracagğı araştırmada zararın ne şekilde meydana geldigğini açıkça ortaya koymalarını istemesi gerekir. Yargıtay’ca bazı kararlarda risk çok yuüksek ve yakın bir tehlike var ise bu durumda da zararın varlıgğı kabul edilmektedir.
Yagğmur veya serbest şekilde akan sularla ilgili TMK’daki duüzenlemeler komşuluk hukukunun istisnaları içinde oldugğundan buna ilişkin istemlerde goüzden kaçırılmamalıdır. Komşuluk hukukunda degğerlendirme kriteri olarak kanun huükuümleri yanında oürf ve aâdetinde dikkate alınması gerekli goüruülmektedir.
Uygulamada Sıkça Hataya Düşülen ve Bozma Nedeni Yapılan Konular
Zararın varlıgğı ya da yakın tehlikenin bilirkişilerce tam olarak ortaya konulmadıgğı halde mahkemelerce el atmanın oünlenmesi veya kal kararlarının verildigği goüruülmektedir.
Bazı mahkeme kararları zararın ne şekilde giderilecegği konusunda yeterli açıklık taşımamaktadır. OÜ rnegğin taşınmaza zarar veren agğaçların kaâl’ine karar verilecekse kal edilecek agğaçların raporda açıkça belirtilmesi ve mahkeme kararının da infazda teredduüde yol açmamak için gerekli ayrıntıları içermesi gereklidir. Bir uyuşmazlıgğın komşuluk hukuku kapsamında degğerlendirilmesi için mutlaka taşınmazların bitişik veya sınır komşusu olması zorunlu degğildir.