Memurlarda Atama İptali Davası Nedir?

Kolluk Nedir? Görevleri Nelerdir?

Kolluk Nedir? Görevleri Nelerdir?

Hukuk sistemimizde kolluk hizmet branşı bakımından adli, idari ve siyasi olmak üzere üçe ayrılmaktadır. Bizim burada inceleme konumuz ise adli kolluktur.

CMK m. 164/1’de adli kolluk görevlileri; po­lis, jandarma, gümrük muhafaza görevlileri ve sahil güvenlik görevlileri olarak kabul edilmiştir. Ayrıca CMK m. 165’e göre, “Gerektiğinde veya Cumhuriyet savcısının talebi halinde, diğer kol­luk birimleri de adlî kolluk görevini yerine getir­mekle yükümlüdür. Bu durumda, kolluk görevli­leri hakkında, adlî görevleri dolayısıyla bu Kanun hükümleri uygulanır. ”

Adlî kolluk, adlî görevlerin haricindeki hiz­metlerde, üstlerinin emrindedir. Ayrıca Adli Kol­luk Yönetmeliği’nin 5/2. maddesine göre, “Adlî kolluk, bağlı bulunduğu kolluk teşkilâtının bir parçası olup, öncelikli görevi, karşılaştığı suçun işlenmesini önlemektir. ”

Cumhuriyet başsavcılığı, adlî görevlere iliş­kin emir ve talimatlarını öncelikle adlî kolluk so­rumlularına veya adlî kolluk görevi ifa eden diğer birim âmirlerine verir (Yön. m. 5/1). Adlî kolluk görevlileri, Cumhuriyet savcısının adlî görevlere ilişkin emirlerini yerine getirir (CMK m. 164/2). Adli kolluk görevlilerine, adli görevi bulunmayan üstleri tarafından, yürütülen soruşturma ile ilgili emir ve talimat verilemez.

Soruşturma işlemleri, Cumhuriyet savcısı­nın emir ve talimatları doğrultusunda öncelikle adlî kolluğa yaptırılır. Adlî kolluk görevlileri Cum­huriyet savcısının adlî görevlere ilişkin emirlerini gecikmeksizin yerine getirir.

Adlî kolluk görevlileri, kendilerine yapılan bir suça ilişkin ihbar veya şikâyetleri; el koydukları olayları, yakalanan kişiler ile uygulanan tedbirleri derhâl Cumhuriyet başsavcılığına ve en üst de­receli kolluk amirine bildirir ve ilgili Cumhuriyet savcısının emri doğrultusunda işin aydınlatılması için gerekli soruşturma işlemlerine başlar.

CEZA MUHAKEMESİ KANUNU’NA 6713 SAYILI KANUN İLE EKLE­NEN EK 1. MADDE İLE KOLLUK GÖREVLİLERİ HAKKINDAKİ ÖL­DÜRME, KASTEN YARALAMA, İŞKENCE, ZOR KULLANMA YETKİSİ­NE İLİŞKİN SINIRIN AŞILMASI VE SUÇ İŞLEMEK AMACIYLA ÖRGÜT KURMA SUÇLARI İLE ÖRGÜT FA­ALİYETİ ÇERÇEVESİNDE İŞLENEN SUÇLARLA İLGİLİ İDDİALARA İLİŞ­KİN SORUŞTURMALARIN CUM­HURİYET SAVCILARINCA BİZZAT VE ÖNCELİKLE YAPILACAĞI, BU SUÇLARDAN DOLAYI KOLLUK GÖREVLİLERİ HAKKINDA AÇILAN DAVALARIN, ACELE İŞLERDEN SA­YILACAĞI, BU TÜR DAVALARIN KANUN YOLU İNCELEMESİ DE ÖNCELİKLİ OLARAK YAPILACAĞI DÜZENLENMİŞTİR.