Overbooking Hakkında Önemli Bilgiler

Kiralanan Taşınmaz İlamsız İcra İle Nasıl Tahliye Edilir?

Kiralanan Taşınmaz İlamsız İcra İle Nasıl Tahliye Edilir?

KİRALANAN TAŞINMAZLARIN İLAMSIZ İCRA YOLU İLE TAHLİYESİ

Bir taşınmazın tahliyesini sağlayabilmek için, öncelikle kiracıya bir dava açılması gerekir.Bu tahliye davası kiraya verilen lehine sonuçlanır ve kiracı buna rağmen tahliyeyi gerçekleştirmezse, ilamlı icra yolu ile tahliye sağlanabilir.Ancak kanun koyucu, belirli özel şartların varlığı halinde kiralanan taşınmazların ilamsız icra yoluyla tahliyesine de imkan tanımıştır.

ÎÎK. mad.269-276 hükümleriyle, taşınmazların boşaltılmasının, mahkemeden bu konuda ilam alınmadan da yapılabilmesine olanak tanı­mıştır. Bugün, genel hükümlere göre, taşınmazların boşaltılması konu­sunda, ikili bir düzenleme şekli kabul edilmiştir. Gerçekten; belediye sınırları içinde veya iskele, liman veya istasyonlarda bulunan musakkaf gayrimenkuller, 6570 sayılı yasanın kapsamına girdiği halde, bunların dışında kalan gayrımenkuller bu yasanın kapsamına girmeyip, Borçlar Yasasının hükümlerine tabidir.Kamu düzeni düşüncesiyle kabul edilmiş olan 6570 sayılı yasada tahliye nedenleri, Borçlar Yasasına göre sınırlan­dırılmıştır.

Kira sözleşmesi, taşınmaz kullanımı nedeni ile, kiracıya bir bedel ödeme yükümlülüğü yiiklemektedir.Bu yükümlülüğün tam ve zamanında yerine getirilmemesi, kiracıyı temerrüde düşüriir.îcra İflas Kanunu kira­layana, temerrüde düşen kiracının tahliyesini isteme hakkı vermektedir. Bunun için, İcra İflas Kanununda özel olarak düzenlenmiş bulunan ilam­sız icra yoluyla, taşınmazların tahliyesine ilişkin takip yapılması gere- kir.Kiracı takipte verilen süre içerisinde, kira borcunu ödemezse, kirala­yan icra mahkemesinden kiracının tahliyesine karar verilmesini ister.İcra mahkemesinin temerrüt nedeniyle verdiği tahliyeye ilişkin kararı, maddi anlamda kesin hüküm teşkil etmez.Bu nedenle, kiralanan taşınmazların ilamsız icra yolu ile tahliyesi, taşınmaz sahipleri açısından sözleşmenin sona erdirilmesini sağlayan, kısa ve pratik bir yol olarak karşımıza çık­maktadır.

İlamsız icra, kural olarak, yalnız para (ve teminat) alacakları için mümkündür. Fakat istisnai olarak, İÎK 269. maddesi ve devamında, iki halde, kiralanan taşınmazların ilamsız icra yolu ile tahliye edilebileceği kabul edilmiştir.

  • Kira parasının ödenmemesi nedeni ile ilamsız tahliye
  • Kira süresinin sona ermesi sebebiyle ilamsız tahliye
  • İİK md 135 f 2 de, taşınmazı cebri arttırma sonucu satın alan alı­cıya, bir imkan daha getirmiştir.