Kira Tespiti, Kira Farkı ve Faizi
Kira parasının arttırılmasına ilişkin, kira tespit davası açılmış olsa dahi, kiracı uyuşmazlık konusu olmayan kira parasını süresinde Ödemekle yükümlüdür. Kira tespit kararının kesinleşmesi ile, kiracı bu farkları da ödemek zorunda kalacaktır. Kira farkının mahkemede dava veya icrada takip edilebilir hale gelmesi için, miktarının belli olması gerekir. Bu belirginlik ise, ancak kira tesbitine ilişkin kararın kesinleşmesiyle olur. Böyle bir durumda, mahkeme kira tespit kararının kesinleştiği tarihten, farkların ödendiği tarihler arasındaki faiz alacağı miktarım gerekirse, uzman bilirkişi aracılığı ile belirlemeli ve sonucuna göre bir karar vermelidir.
Taraflarca aksi ileri sürülüp kanıtlanmadıkça, kira sözleşmesi kurulurken taraflarca ilk dönem için sözleşmede kararlaştırılan kira parasının hak ve nesafete uygun olduğu kabul edilmelidir.
Sözleşmede kira parası net veya brüt kira olarak belirlenebilir. Ancak bu belirleme sonucu, kira parasının stopaj veya katma değer vergisinin nazara alınmasını gerektirmez. Başka bir anlatımla kira parası, vergiye dair kesintiler göz önünde tutulmaksızın tespit edilir.
Hak ve nesafete göre belirlenen kira parası temel alınarak, bu belirlemeden sonra ard arda üç yıl için toptan eşya fiyat endeksi oranında arttırılmak suretiyle müteakip yılların kirası hesaplanır. Başka bir anlatımla, kira parası her üç yılda bir hak ve nesafete göre belirlenmesi gerekir. Ancak aşırı enflasyon ortamında kira parasının %65 ile sınırlı olarak arttırılması gerektiği, Yargıtay’ca benimsenmiştir.