Overbooking Hakkında Önemli Bilgiler

Kira Süresinin Bitmesi Nedeniyle İlamsız Tahliyede Tahliye Emrine Nasıl itiraz Edilir?

Kira Süresinin Bitmesi Nedeniyle İlamsız Tahliyede Tahliye Emrine Nasıl itiraz Edilir?

Kiracı, eğer kira sözleşmesi yenilenmiş veya süresi uzatılmış ise 7 gün içinde, tahliye emrine karşı itirazda bulunmalıdır (md.272/3) Yazılı veya sözlü olarak yapılan itiraz takibi durdurur (md.274/1-2).

Kiralanan taşınmazın müddeti bittikten sonra, tahliyesinin istenmesi halinde, icra müdürü, kiracıya bir tahliye emri tebliğ ederek taşınmazın 15 gün içerisinde tahliye ve teslimini emreder. Borçlu kiracın takibe itiraz etmesinden sonra, itiraz kaldırılırsa kiralanan, taşınmaz müddetinin sona ermesi üzerine, zorla tahliye edilerek kiralayana teslim olunur. Ancak tahliye emrindeki müddetin geçmesi lazımdır.

İtiraz, kira sözleşmesinin varlığına ilişkin olabileceği gibi, kira söz­leşmesinin yenilendiğine veya uzatıldığına ilişkinde olabilir.Kiracı bura­da da itiraz sebepleri ile bağlıdır.Kira akdine itirazda bulunmamışsa, ki­racılık sıfatı kesinleşir ve bu husus icra mahkemesinde inceleme konusu yapılamaz. İtirazın kaldırılması ve takibe devam edilmesi için, kiralaya­nın, icra mahkemesine başvurması gerekir.

Kiralayanın itirazın kaldırılmasını sağlayabilmesi için elinde, no­terce resen düzenlenmiş veya onaylanmış yahut borçlu tarafından ikrar olunmuş, sözleşme bulunmalıdır (275/2). Kiralayan böyle bir sözleşme ibraz ettiğinde, sözleşmenin yenilendiğini veya uzatıldığını ispat etme görevi, kiracıya düşer. Bu çözüm tarzı, MK.md 5 deki herkesin iddiasını ispat etmekle yükümlü olduğu kuralından kaynaklanmaktadır. Kiracı iddiasını, (275/2) kiralayanın dayandığı aynı tür belgelerle ispat etmeli­dir. Aksi taktirde, kiracının itirazı reddedilir.ve tahliyeye karar veri­lir. Kiralayan borçlunun dayandığı yazılı belgedeki imzayı inkar ederse, imza incelemesi yapılamaz ve itirazın kaldırılmasına karar verilir.Bu durumda, kiracı genel mahkemede dava açmak zorunda kalır.İcra mah­kemesinin itirazın kaldırılmasına ve itirazın kaldırılması talebinin reddine dair kararları temyiz edilebilir (md.363/3).

İtirazın kaldırılması ve tahliye istemiyle icra mahkemesine yapıla­cak başvuruda, yasada bir süre öngörülmemiştir. Yani, itirazın kaldırıl­ması ve tahliye istemi belli bir süreye bağlı değildir. Ancak, itirazın üze­rinden çok uzunca bir zaman geçtikten sonra, kiralayanın icra mahkeme­sinden itirazen kaldırılması ve tahliyeyi istemesi, TMK. 2.maddesi hük­müyle bağdaşmaz.