Overbooking Hakkında Önemli Bilgiler

Kira Süresinin Bitmesi Nedeniyle İlamsız Tahliyede Gecikmiş itiraz Nasıl Yapılır?

Kira Süresinin Bitmesi Nedeniyle İlamsız Tahliyede Gecikmiş itiraz Nasıl Yapılır?

İcra ve İflas Kanununun 269/ d maddesi, kıyasen uygulanacak maddeler arasında gecikmiş itiraza ilişkin 65.maddeyi belirtmiştir. Boçlu, bir engel sebebiyle, 7 gün içinde ödeme emrine itiraz edememişse itirazını sonrada yapabilir. Borçlunun hastalığı, adresinde bulunamaması deprem, su baskını yangın gibi durumlarda, borçlu süresinde itiraz edememişse, gecikmiş itirazı düzenleyen 65. maddeden yararlanarak, itiraz edebilir. İhtarlı ödeme emri tebliği usulsüz ise, örneğin ödeme emri borçlunun komşusuna tebliğ edilmişse, borçlunun gecikmiş itiraz yoluna gitmesine gerek yoktur.Gideceği yol itirazdır.

Usulsüz tebliğde, tebliğ tarihi, borçlunun bunu öğrendiğini bildirdiği tarihtir (Teb.K.m.32, Teb.Niz.m51, 2). Ödeme emri, borçluya geçerli bir şekilde ilanen tebligat yoluyla tebliğ edilmişse, borçlu ilan suretiyle tebliğ edilen ödeme emrinin, geç öğrenildiğini ispat ederek, gecikmiş itiraz yoluna başvurabilmelidir.

Takip ehliyeti olmayan borçluya karşı yapılan takipte, ödeme emrine itiraz etme yetkisi, borçlunun kanuni temsilcisine aittir. Bu yüzden kanuni temsilci, kusuru olmaksızın bir engel sebebiyle, 7 gün içinde ödeme emrine itiraz edememişse, gecikmiş itirazda bulunabilir. Buna karşılık, takip ehliyeti bulunan ve bu sebeple ödeme emrine itiraz yetkisine sahip bulunan borçlu, takibi bir vekil aracılığıyla yürütmekteyse ve avukatın kusuruna dayanmayan bir engel sebebiyle, yedi gün içinde itiraz edilmemişse ve asilin bundan haberi yoksa yada haberi olsa bile kendisinin de itiraz etmesine olanak bulunmuyorsa, yedi gün içinde, borçlu veya avukatının gecikmiş itirazda bulunabileceğinin, kabul edilip edilmeyeceği hususu tartışmalıdır.

Gecikmiş itiraz, icra mahkemesine yapılır.(M.65, 3). Gecikmiş itiraz, engelin kalktığı günden itibaren, 3 gün içinde yapılır.(m.65. 2) Gecikmiş itiraz talebi, icra mahkemesince basit usulüne göre incelenir. Sü­resinde yapılan itiraz takibi durdurduğu halde, gecikmiş itiraz, takibi kendiliğinden durdurmaz. Engelin kabulü halinde icra takibi durur. (m.65;4)

Uygulamada gecikmiş itiraz ve usulsüz tebligat müessesesi sıkça karıştırılmakta, usulsüz tebligat halinde gecikmiş itiraz, gecikmiş itiraz halinde ise, usulsüz tebligattan bahisle memur muamelesini şikayet yolu­na gidilmektedir.Her ne sebeple başvurulursa başvurulsun hakim doğru hukuki nitelendirmeyi yapmak ve karar vermekle mükelleftir.Tebligatın usulsüz olması halinde davacının beyan ettiği tarih tebliğ tarihi sayılacak­tır.