Overbooking Hakkında Önemli Bilgiler

Kira Sözleşmesi Nasıl Yenilenir?

Kira Sözleşmesi Nasıl Yenilenir?

Kira sözleşmesinin meydana gelmesi, taraflarca kira süresinin tes­pit edilmiş olmasına bağlı değildir. Kira akti belli bir süre için yapılabile­ceği gibi, belli olmayan bir zaman için de akdedilebilir. Kiracının hayatı süresince yapılan kira akdi, belli süreli sayılır. Ancak bu çeşit uzun süreli bir akitte şartların esaslı değişmesi sonucunda, kira bedelinin arttırılması veya akdin feshi istenebilir.

Devlet İhale Kanununa göre, kiraya verilecek taşınır ve taşınmazlar için, ilgili kanunda belirli süreler öngörülmüştür.

Kira akdinin zımnen yenilenmesi, susma ile mümkündür. Zımni yenilemenin şartları, BK. md.263 de belirtilmiştir. Bunlar; kira akdinde kararlaştırılan süre sona ermeli, kira akdi son bulmakla beraber kiracı kiralananı kullanmaya devam etmelidir. Kiralayanın, sürenin sona erdi­ğinden ve kiracının kullanmaya devam ettiğinden bilgisi olmalı ve bu kullanmaya karşı koymamalıdır. Kiralayanın hiçbir çekince ileri sürme­den, yeni döneme ait kira parasını alması, sözleşmenin yenilenmesine zımnen muvafakat ettiği anlamına gelir.

Kiralayanın karşı koyması, açık veya zımni olabilir. kira müddetinin bitmesinden en az 15 gün evvel, kiracı gayrımenkulü tahliye edeceğini kiralayana yazı ile bildirmediği taktirde, akit uzatılmış sayılır. Akdin uzama süresi, BK.md.263’e göre, adi kirada belli olmayan bir zaman için, BK.md.287 gereğince, hasılat kirasında bir yıldır. GKK. adi taşınmaz kiralarında dahi, yenilemenin bir yıl için olacağını kabul etmemektedir. Akdin biten süresinin bir yıldan çok veya az olması, yeni sürenin, ancak ve daima bir yıl olacağı kuralını değiştirmez. Ancak taraf­ların GKK’in aksine, yeni sürenin bir yıldan daha uzun olacağına ilişkin sözleşme yapmalarına bir engel yoktur. Çünkü bu husus kiracı aleyhine değildir .

yenilemede, eski akdin uzatılması değil, fakat içeriğini eski akitten alan yeni bir akdin zımnen yapılması söz ko­nusudur. Yenileme ile kiracının, eski akitten doğan borçları için verilmiş teminat ortadan kalkar. Bu kural, özellikle kefalet ve üçüncü kişinin kira­cı lehine verdiği rehin için uygulanır. İlk akit şekle bağlı olsa dahi, yem­eme şekle bağlı değildir.

Kısaca, kefilin sorumluluğu, akdin yenilenmesi ile sona erecektir.