Overbooking Hakkında Önemli Bilgiler

KEFİLLİK LİMİTİ BELİRSİZSE KEFİL KREDİ LİMİTİNDEN SORUMLUDUR

KEFİLLİK LİMİTİ BELİRSİZSE KEFİL KREDİ LİMİTİNDEN SORUMLUDUR

YARGITAY
19. Hukuk Dairesi 2009/12580 E.N , 2010/7744 K.N.
İlgili Kavramlar
İCRA İNKAR TAZMİNATI
İTİRAZIN İPTALİ
İçtihat Metni
Taraflar arasındaki itirazın iptali davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacı vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
– K A R A R –
Davacı vekili, dava dışı G… D.. Ç…. Ltd.Şti. tarafından kullanılan kredinin ödenmemesi üzerine asıl borçlu ve aralarında davalının da olduğu kefiller aleyhine takip başlatıldığını, davalının bu takibe haksız olarak itiraz ederek durmasına sebebiyet verdiğini belirterek itirazın iptaline, takibin devamına ve icra inkar tazminatına hükmedilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili, takibe konu borcun ayrıca ipotekle de temin edildiğini, bu nedenle öncelikle ipoteğin paraya çevrilmesi yoluyla takip yapılması gerektiğini belirterek davanın reddini istemiştir.
Mahkemece, icra takibine konu kredi sözleşmesinde davalı kefilin imzasının bulunduğu, ancak BK’nun 484.maddesi gereğince kefalet limitinin ne kadar olduğunun açıkça belirtilmediği, bu nedenle kefalet sözleşmesinin geçersiz olduğu gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiş, hüküm davacı banka vekilince temyiz edilmiştir.
Kredi sözleşmesinde, kefalet limitinin açıkça belirtilmemiş olması halinde 10.04.1944 Tarih ve 1943/14 Esas, 1944/13 Karar sayılı Yargıtay İçtihadı Birleştirme Kararı uyarınca kefalet limitinin belirlenmesinin mümkün olduğu hallerde geçerli bir kefaletin varlığının kabulü gerekir. Somut olayda kredi limitinin 10.000,00 TL olarak belirlenmiş olması nedeniyle sözleşmeye müteselsil kefil sıfatıyla imza atan davalının bu limit ve kendi temerrüdünün sonuçlarından sorumluluğunun kabulü gerekir. Mahkemece, bu husus gözetilmeden yazılı gerekçelerle hüküm kurulması doğru görülmemiştir.
SONUÇ : Yukarıda açıklanan nedenlerle hükmün BOZULMASINA, peşin harcın istek halinde iadesine, 17.06.2010 gününde oybirliğiyle karar verildi.