Kaybolan Çek Senet Nasıl İptal Ettirilir?
ŞARTLARI
MADDE 651- Kıymetli evrak zayi olduğu takdirde mahkeme tarafından iptaline karar verilebilir.
Kıymetli evrakın zayi olduğu veya ziyam ortaya çıktığı anda senet üzerinde hak sahibi olan kişi, senedin iptaline karar verilmesini isteyebilir.
HÜKÜMLERİ
MADDE 652- İptal kararı üzerine hak sahibi hakkını senetsiz olarak da ileri sürebilir veya yeni bir senet düzenlenmesini isteyebilir.
Bunun dışında iptal usulü ve hükümleri hakkında, kıymetli evrakın çeşitli türlerine ilişkin özel hükümler uygulanır.
SEBEPSİZ ZENGİNLEŞME
MADDE 732- Zamanaşımı sebebiyle veya poliçeden doğan hakların korunması için gerekli olan işlemlerin yapılmasının ihmal edilmiş olması dolayısıyla, düzenleyenin veya kabul edenin poliçeden doğan yükümlülükleri düşmüş bile olsa, bunlar poliçenin hamiline karşı, onun zararına zenginleşmiş olabilecekleri kadar borçlu kalırlar.
Sebepsiz zenginleşmeden doğan istem, muhataba, yerleşim yerli bir poliçeyi ödeyecek olan kimseye ve düzenleyen, poliçeyi başka bir kişi veya ticari işletme hesabına düzenlemiş olduğu takdirde o kişiye veya ticari işletmeye karşı da ileri sürülebilir. Poliçeden doğan borcu düşmüş olan cirantaya karşı böyle bir istem ileri sürülemez.
Zamanaşımı süresi, poliçenin zamanaşımına uğradığı tarihi takip eden tarihten itibaren bir yıldır; ispat yükü, sebepsiz zenginleşmediğini iddia edene aittir.
KEŞİDECİYE KARŞI AÇILAN BU DAVANIN DİNLENEBİLMESİ İÇİN, ÇEKİN ORTADA OLMASI YA DA KEŞİDECİ TARAFINDAN ÇEKİN VARLIĞININ KABUL EDİLMİŞ OLMASI GEREKİR.
ÖNLEYİCİ ÖNLEMLER
MADDE 757- İradesi dışında poliçe elinden çıkan kişi, ödeme veya hamilin yerleşim yerindeki asliye ticaret mahkemesinden, muhatabın poliçeyi ödemekten menedilmesini isteyebilir.
Mahkeme, ödemeyi meneden kararında muhataba, vadenin gelmesi üzerine poliçe bedelini tevdi etmeye izin verir ve tevdi yerini gösterir.
KAMBİYO SENEDİNİN ZAYİİ NEDENİYLE İPTALİNE İLİŞKİN DAVALARDA SULH HUKUK MAHKEMELERİ DEĞİL ASLİYE HUKUK VE/VEYA ASLİYE TİCARET MAHKEMELERİ GÖREVLİDİR.
İPTAL KARARI
MADDE 764- Elden çıkan poliçe, verilen süre içinde mahkemeye sunulmazsa, iptaline karar verilir.
Poliçenin iptaline karar verilmiş olmasına rağmen, dilekçe sahibi kabul edene karşı poliçeden doğan istem hakkını ileri sürebilir.
SENET ALACAKLISI OLAN DAVACININ ÖNCELİKLE BU KARARA İSTİNADEN BORÇLUYU TAKİP ETMESİ, BİR SONUÇ ALINMAZSA BU TAKDİRDE BANKANIN KUSURLU HAREKETİNDEN DOLAYI ZARARA UĞRADIĞINDAN BAHİSLE BANKA ALEYHİNE DAVA AÇMASI GEREKİR