İstinaf Mahkemesinin Temyiz Koşullarını Araştırması
İstinaf Mahkemesinin Temyiz Koşullarını Araştırması
Temyiz isteminin kabule değer sayılmamasından dolayı hükmü veren mahkemece reddi
Madde 296 – (1) Temyiz istemi, kanunî sürenin geçmesinden sonra yapılmış veya temyiz edilemeyecek bir hüküm temyiz edilmiş veya temyiz edenin buna hakkı yoksa, hükmü temyiz olunan bölge adliye veya ilk derece mahkemesi bir karar ile temyiz istemini reddeder.
(2) Temyiz eden, ret kararının kendisine tebliğinden itibaren yedi gün içinde Yargıtaydan bu hususta bir karar vermesini isteyebilir. Bu takdirde dosya Yargıtaya gönderilir. Ancak, bu nedenden dolayı hükmün infazı ertelenemez.
Hükmü/kararı temyiz edilen bölge adliye mahkemesi bazı koşulların bulunup bulunmadığını araştıracaktır.
İstinaf mahkemesi,
- Temyiz istemi, kanunî sürenin geçmesinden sonra yapılmış ise,
- Temyiz edilemeyecek bir hüküm temyiz edilmişse,
- Temyiz edenin buna hakkı yoksa,
bir karar ile temyiz isteminin reddine karar verecektir (CMK 296/1). Bu karara “temyiz davasının kabul edilebilir olmaması kararı”da denir.
Hükmü veren mahkeme, bu üç koşulun bulunup bulunmadığını araştıracak, temyiz isteminde bulunan yasal süreyi geçirmişse veya temyiz davası açma yetkisi yoksa veya son karar temyiz edilemez kararlardan ise temyiz istemi reddedilecektir.
Temyiz isteminin reddine dair kararın başvuru sahibine tebliği gerekir. Temyiz eden, temyiz isteminin reddi kararının kendisine tebliğinden itibaren yedi gün içinde Yargıtay dan bu hususta bir karar vermesini isteyebilir. Temyiz isteminin reddi konusunda yedi günlük sürede Yargıtay dan karar istenmesi halinde dosya Yargıtaya gönderilir (CMK m. 296/2).
Ret kararma karşı Yargıtaya başvurulması hükmün infazını engellemez (CMK m.296/2).
Yargıtay, hükmü veren mahkemenin ret kararmını yerine olmadığını tespit ederse, ret kararının kaldırılmasına karar verir ve temyiz dilekçesinin kabulü halinde bölge adliye mahkemesince yapılması gereken işlemlerin yapılması için dosyayı mahkemesine gönderir. Bölge adliye mahkemesi gerekli tebligatları yapar, varsa diğer eksiklikleri de tamamlar ve temyiz incelemesini yapmak üzere dosyayı tekrar Yargıtaya gönderir.
Hükmü veren mahkeme sadece üç koşul yönünden yani süre, ehliyet ve konu bakımından bir denetim yapma yetkisine sahipken, Yargıtay, CMK’nın 298. maddesi uyarınca yapacağı ön incelemede bu üç koşula ek olarak temyiz dilekçesinin temyiz sebeplerini içerip içermediğini denetleyecektir. Ancak bölge adliye mahkemesi, temyiz dilekçesinin temyiz sebeplerini içermediği gerekçesiyle temyiz isteminin reddine karar veremeyecektir.