İstinaf mahkemesi nasıl karar verecektir?
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 359. maddesinde Bölge Adliye Mahkemesi tarafından verilecek kararların muhteviyatı ve şekline ilişkin açıklamalar yapılmıştır. Yeri gelmişken önemle belirtilmelidir ki; istinaf mahkemesinde sadece denetim yapılmadığından aynı zamanda yargılama da yapıldığından verilecek kararın hem ilk derece mahkemesi kararından hem de Yargıtay kararından hem şekil hem de kapsam ve içerik bakımından farklı olacaktır.
İstinaf mahkemesi kararları bazı yönlerden benzerlikler göstermiş olsalar da “onama”, “düzeltilerek onama” ya da “bozma” şeklinde kesinlikle adlandırılamayacaktır. Zira istinaf mahkemesince ilk derece mahkemesi kararı doğru bulunursa bir başka deyişle istinaf talebi yerinde görülmez ise onama kararı değil, istinaf başvurusunun esastan reddine karar verilmekte, aksine istinaf sebebi yerinde görülür ise bir başka deyişle ilk derece mahkemesi kararı usul ve yasaya aykırı bulunursa bozma kararı değil, ilk derece mahkemesi kararı kaldırılarak yeni bir karar verilmesi söz konusu olmaktadır. Aynı şekilde bazı hallerde ilk derece mahkemesi kararı yanlış olmakla birlikte yanlışlığın giderilmesi yeniden yargılama yapılmasını gerektirmiyor ise, bu halde düzeltilerek onama kararı değil ilk derece mahkemesi kararı kaldırılarak (HMK 353/b/2 maddesine uygun şekilde) yeniden esas hakkında karar verilmelidir. Aslında hukuk sistemimiz açısından istinaf mahkemeleri kurulmadan önce Yargıtay çok istisnai hallerden olan işe iade davalarında kanundan aldığı yetkiye istinaden ilk derece mahkemesi kararını doğru bulmazsa bu kararı bozup göndermek yerine tıpkı istinaf mahkemesi gibi ilk derece mahkemesi yerine geçip esas hakkında karar vermektedir. Bu kararlar istinaf mahkemeleri açısından örnek alınması gereken kararlardır.
İstinaf mahkemelerince ilk derece mahkemesi kararı kaldırılarak kabul ya da red kararı verilebileceği gibi usule ilişkin kararlar da verilebilecektir.