Overbooking Hakkında Önemli Bilgiler

İstinaf başvurusu harca ve masrafa Tabi midir?

İstinaf başvurusu harca ve masrafa Tabi midir?

6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun Değişik 344/1 maddesinde aynen “İstinaf dilekçesi verilirken, istinaf kanun yoluna başvuru için gerekli harçlar ve tebliğ giderleri de dâhil olmak üzere tüm giderler ödenir. Bunların hiç ödenmediği veya eksik ödenmiş olduğu sonradan anlaşılırsa, kararı veren mah­keme tarafından verilecek bir haftalık kesin süre içinde tamamlan­ması, aksi hâlde başvurudan vazgeçmiş sayılacağı hususu başvu­rana yazılı olarak bildirilir. Verilen kesin süre içinde harç ve gider­ler tamamlanmadığı takdirde, mahkeme başvurunun yapılmamış sayılmasına karar verir. Bu karara karşı istinaf yoluna başvurul­ması hâlinde, 346. maddenin ikinci fıkrası hükmü kıyas yoluyla uygulanır.” düzenlemesine yer verilmiştir. Temelde, uygula­nacak düzenleme son derece açık olup istinaf yoluna başvu­ran taraf gerekli harç ve giderleri ödemek durumundadır.

Yukarıda gösterilen düzenlemede açıkça gösterildiği üze­re, istinaf dilekçesini veren taraf, istinaf kanun yoluna başvu­ru için gerekli harçlar ile tebliğ giderleri de dâhil olmak üzere tüm masrafları yatırmak zorundadır. 01.01.2019 tarihinden itibaren geçerli bulunan tarifeye göre istinaf yoluna başvuran tarafça yatırılması gereken harçlar 121,30 TL istinaf başvuru harcı ile hüküm altına alman miktarın % 6,831’inin 1/4’üne denk gelen peşin karar ve ilam harcı yatırılması gerekir.

Sözü edilen harçların dışında istinaf kanun yoluna başvu­ran tarafın dosyanın gidiş dönüş posta masrafını, tebliğ mas­raflarını ve sair giderleri de yatırması zorunludur. Bu masrafların yatırılmaması durumunda mahkemece istinaf kanun yoluna başvuran tarafa muhtıra göndererek yatırılmasını sağlayacaktır.

Sözü edilen harçların dışında istinaf kanun yoluna başvuran tarafın dosyanın gidiş dönüş posta masrafını, tebliğ mastaflarını ve sair giderleri de yatırması zorunludur. Bu masrafların yatırılmaması durumunda mahkemece istinaf kanun yoluna başvuran tarafa muhtıra göndererek yatırılması sağlayacaktır.

Aksi halde, süresi içerisinde muhtıranın gereğinin yerine getirilmemiş olması halinde mahkemece başvuruda bulunan tarafın istinaf başvurusunun yapılmamış sayılmasına karar verilir. İlk derece mahkemesince istinaf başvurusunun ya­pılmamış sayılmasına dair kararına karşı 6100 sayılı Hukuk Mıılı.ıkı meleri Kanunu’nun 344/1-son cümle delaletiyle 346/2 maddesi uyarınca tebliğinden itibaren 1 hafta içerisinde istinaf yoluna başvurulması mümkündür.