Memurlarda Atama İptali Davası Nedir?

İDARİ PARA CEZASINA İTİRAZ DAVASI – SSK’YA KARŞI

İDARİ PARA CEZASINA İTİRAZ DAVASI – SSK’YA KARŞI

……. MAHKEMESİ

SAYIN BAŞKANLIĞI’NA

 

 

                                                                                                                                  ../../….

İTİRAZ EDEN              :

                                     

VEKİLLERİ                  :

                                     

KATŞI TARAF              :

KONU                          : İdari para cezasına itirazlarımızdır.

AÇIKLAMALAR            :

1- Müvekkilimiz ………………. A.Ş.ye …. yılı …….. ayına ait ek aylık pirim bildirgesinin yasal süresi içerisinde verilmemesinden dolayı asgari ücretin iki katı tutarında ………..TL idari para cezası kesilmiştir. Sosyal Sigortalar Kurumu …………. Sigorta Müdürlüğünün ……….. Sayı, ../../…. tarihli yazısının müvekkilimize tebliği üzerine ../../…. tarihinde müvekkilimiz idari para cezasının kaldırılması için talepte bulunmuştur. Müvekkilimiz Şirketin bu talebi üzerine Kurum ../../…. tarih ve …. nolu kararı ile idari para cezasının takibinin devam olunmasına ve işveren itirazının reddine oybirliği ile karar vermiştir. Bu karar, kurumun ../../…. tarih ve ….. sayılı yazısı ile müvekkilimize ../../…. tarihinde tebliğ edilmiştir. Kararın tebliği üzerine müvekkil şirket adına yasal süresi içerisinde idari para cezasının kaldırılması için bu davanın açılması zarureti hasıl olmuştur.

2- İdari para cezası …. yılı …….. ayı bildirgesinin ../../…. tarihinde verilmesinden dolayı kesilmiştir. Oysaki …. yılı …….. ayı bildirgesi yasal süresi içerisinde kuruma verilmiştir. Ancak bildirgede hesap hataları bulunduğu şirket muhasebesi tarafından fark edilmiş ve ek bildirge verilmiş, yanlışlık düzeltilmiş ve dört aylık prim bildirgesi tasdik edilmiştir. Kurumun ../../…. tarih ve ….. sayılı yazısında …….. ayı bildirgesinin geç yatırılmasından dolayı idari para cezası kesildiği belirtilmekte ise de, itiraz üzerine verilen ../../…. tarih ve …. sayılı kararda sözkonusu ek aylık sigorta prim bildirgesinin geç olarak tevdi olunması sebebiyle itirazın reddine karar verilmiştir.

3- İdarenin bu işlemi yanlış ve hatalıdır. …. yılı …….. ayı bildirgesi müvekkilim şirket tarafından yasal süresi içerisinde verilmiştir. Süresi içerisinde verilen bildirgenin tahakkuk ve ödeme makbuzlarının düzeltilmesi tarafımızdan istendiğinde komisyon ödenmesine karar vererek parayı ödememizi istemiştir. Bu işlem de yanlış ve hatalıdır.

4- Sosyal Sigortalar Kurumu yaptığı işlemlerden dolayı müvekkilimize gereksiz ve yersiz idari para cezası keserek cezalandırmaktadır. Oysaki 16//74 sayılı ek genelgenin 1/a maddesinde “takdim-tehir, küsürat tutarı gibi artniyet uyandırmayan hesap hatalarının düzeltilmesi amacıyla verilen ek prim belgeleri için yasal süresinin gecikmiş olup olmadığına bakılmaksızın idari para cezası uygulanmayacaktır”  denmektedir.

5- Bundan da anlaşılacağı üzere kesilen idari para cezası haksızdır. …. yılı …….. ayına ait bildirgedeki yanlışlık da SSK.nın ikazı ile değil bizzat kendimizin talebi ile düzeltilmiştir.

HUKUKİ SEBEPLER    : SSK.m.89,140, 16//74 sayılı Ek Genelge m.1/a ve sair mevzuat

DELİLLER                   :

  1. ….. Sicil Sayılı Dosya
  2. nın ../../…. tarih ve …… Sayılı Yazısı
  3. nın ../../…. tarih ve …… Sayılı Yazısı
  4. ../../…. Tarih ve .. nolu karar
  5. Kuruma İtiraz Dilekçemiz
  6. Sair delillerimiz.

TALEP SONUCU         : Arz edilen nedenlerle itirazımızın kabulü ile idari para cezasının kaldırılmasına karar verilmesini vekaleten saygıyla talep ederiz.

İTİRAZ EDEN VEKİLİ

[/column]