İcrada Satış Talebi Nasıl Yapılır?
Hacizli mallar, kural olarak, talep üzerine satılır ve satışı da kural olarak alacaklı talep eder (İİK m. 107). Ancak bazı hâllerde borçlu da haczedilen malların satışını talep edebilir (İİK m. 113). Satışı talep eden kimsenin satış giderlerini peşin olarak ödemesi gerekir. Aksi takdirde satış talebi sonuç doğurmaz (İİK m. 59).
İcra dairesi kural olarak talep olmaksızın, kendiliğinden satış işlemlerini başlatamaz. Bununla birlikte, haczedilen malların kıymeti süratle düşmekte veya bunların muhafazası güç ise, icra müdürü talep olmadan da her zaman bu malların satılmasına karar verebilir (İİK m. 113/II). İcra müdürünün görevi bu durumda sadece satışa karar vermektir; buna karşılık satışın yapılması için gerekli olan giderlerin yine ilgili kimse (kural olarak alacaklı) tarafından yatırılması gerekir.
Hacizli taşınır mallar ve alacaklar için satış isteme süresi kesin haczin uygulanmasından itibaren altı ay, taşınmaz mallar içinse bir yıldır (İİK m. 106). Borçlu ile alacaklı arasında taksitle ödeme sözleşmesi varsa, bu sözleşme devam ettiği müddetçe (İİK m. 111/III), hacizli mala ilişkin bir istihkak iddiası söz konusuysa istihkak davası sırasında (İİK m. 97/VIII) ve geçici yahut ihtiyatî haciz kesin hacze dönüşmedikçe (İİK m. 108) satış isteme süreleri işlemez.
Satış süresi içinde istenmezse veya satış istenmiş olmasına rağmen bu talep daha sonra geri alınır ve kalan süre içerisinde talep yenilenmezse mallar üzerindeki haciz kalkar. (İİK m. 110). Aynı şekilde, icra müdürü tarafından verilecek karar gereği yatırılması gereken giderler onbeş gün içinde depo edilmezse haciz kalkar. Ancak her üç durumda da sadece mal üzerindeki haciz kalkar; fakat icra takibi sona ermez.
Hacizli malın satılması yönündeki talep bir defa geri alınabilir. Süre geçmese bile ikinci kez satış talebi geri alınırsa, bu durumda süre henüz dolmamış olsa bile haciz kalkar. Resmi sicile kayıtlı mallar bakımından, icra dairesiyle yapılacak yazışmalar sonucunda haczin kalktığının tespit edilmesi halinde, sicili tutan idare tarafından haciz şerhi terkin edilerek bu işlem hakkında ilgili icra dairesine bilgi verilir. Haczin kalkmasına neden olan alacaklı, o hacizle ilgili haciz konulması ve muhafaza giderlerinden sorumlu olur (m. 110/ II ve III).