Hükümlüler Nasıl Nakil Edilir?
Nakiller
Hükümlüler;
- Kendi istekleri veya toplu sevk,
- Disiplin,
- Asayiş ve güvenlik,
- Hastalık,
- Eğitim, öğretim,
- Suç ve yargılama yeri
nedenleriyle başka bir kuruma nakledilebilirler. (m. 53/1)
Hükümlü nakilden önce aranır ve kurum hekimine, yoksa diğer bir resmî hemen muayene ettirilir; muayene sonucu yola çıkarılamayacağı anlaşılanlar, kurumun en üst amirince derhâl resmî bir sağlık kuruluşuna sevk edilir. Mazeretinin, bir hastalığın uzmanı olmak üzere en az iki uzman hekimin imzaladığı ve hastane hekimin onayladığı resmî rapor ile belgelenmesi hâlinde nakil, mazeret ortadan kalkıncaya kadar geri bırakılır ve durum Adalet Bakanlığına bildirilir, (m. 53/2)
Kendi istekleri ile nakil
Hükümlülerin kendi istekleri ile bulundukları kurumdan başka kurumlara nakledilebilmeleri için;
- Gitmek istedikleri kurumlardan durumlarına uygun en az üç yeri belirlen bir dilekçe vermeleri,
- Nakil giderlerini peşin olarak ödemeyi kabul etmeleri,
- Koşullu salıverilmelerine beş aydan az süre kalmamış olması,
- İyi hâl göstermeleri, disiplin cezası almamış veya kaldırılmış olması,
- İstekte bulunulan kurumda yer, kapsama gücü ve sınıfının uygun bulunma ve tutukevi olmaması,
- Mahkûmiyet sürelerine uygun hükümlülerin barındırıldığı bir kurum olması,
Bu hükümlüler nakledildikleri kuramlarda, eğitim öğretim veya hastalık nedeniyle nakil hariç, bir yıl kalmak zorundadırlar. Çocuklar bakımından bu süre altı ay olarak uygulanır, (m. 54/2)
Disiplin nedeniyle nakil
Hükümlü, hücreye koyma cezasını gerektiren eylemlerde bulunması hâlinde kurum yönetimince hakkında disiplin işlemi yapılır ve kurum en üst amirinin istemi üzerine Bakanlıkça başka kuramlara nakledilebilir. Disiplin cezaları yeni kuramlarda çektirilir, (m. 55/1)
Bu hükümlüler nakledildikleri kuramlarda, mahkeme kararı, kurum güvenliği, can güvenliği veya hastalık sebepleriyle nakil hariç, altı ay kalmak zorundadırlar, (m. 55/2)
Zorunlu nedenlerle nakil
Kuramların elverişsiz ve yetersiz kalması, kapsama gücünün aşılması, kullanılamaz hâle gelmesi, asayiş, güvenlik, doğal afet, yangın ve büyük onarım gibi zorunlu nedenlerle başka kuramlara nakledilmeleri gerekli görülen hükümlüler, yargı çevresi dışında Adalet Bakanlığınca belirlenen ve konumlarına uygun olan diğer kuramlara nakledilebilirler. (m . 56)
Hastalık nedeniyle nakil
Hastaneye şevki zorunlu görülen hükümlü, bulunduğu yere en yakın tam teşekküllü Devlet veya üniversite hastanesinin hükümlü koğuşuna yatırılır, (m. 57/1)
Bu hastanelere gönderilen hükümlülerin başka yerlerdeki hastanelere şevki, sağlık kurulu raporuyla, acil ve yaşamsal tehlikesi bulunması hâlinde, varsa biri hastalığın uzmanı olmak üzere iki uzman hekim tarafından verilip, başhekim taralından onaylanan ve hastalığın sebebi, tedavinin hangi sebeple bulunduğu hastanede gerçekleştirilemediği, hastaya nerede ve ne tür bir tedavi gerektiğini açıkça belirten bir raporla mümkündür. Bu durumda da en yakın ve hükümlü koğuşu bulunan Devlet veya üniversite hastaneleri tercih edilir, (m. 57/2)
Hükümlünün bu hastanelerde kontrol ve tedavisinin devam edip etmeyeceğinin sağlık kurulu raporuyla belgelendirilmesi gerekir; aksi hâlde hükümlü ait olduğu kuruma iade edilir, (m. 57/3)
Hükümlü, acil hâller dışında özel sağlık kuruluşlarında tedavi edilemez. Acil hallerin varlığı hâlinde Adalet Bakanlığına bilgi verilir.(m. 57/4)
Hükümlü, sağlık nedenleriyle bulunduğu kurumda kalmasının uygun olmadığı kurum hekiminin önerisi ve en üst amirinin isteği üzerine alınacak sağlık kurulu raporuyla belirlendiği takdirde, başka kuramlara nakledilebilir. (m. 57/5)
Nakillerde alınacak tedbirler
Hükümlülerin kuruma veya başka bir yere götürülüp getirilmesi sırasında, bir araya gelmelerine ve başkaları tarafından görülmelerine engel olacak tedbirler alınır, (m. 58/1)
Hükümlü, havalandırma ve ışık durumu yetersiz araçlarla, eziyet verici veya onur kırıcı şekilde nakledilemez. Nakil sırasında alınacak tedbirler, hükümlünün fiilini önleyici ve yukarıdaki fıkrada yazılı engelleri gerçekleştirici sınırları aşamaz ve görevlilerle herhangi bir tartışmaya girmelerini engelleyici boyutla geçemez, (m. 58/2)