Overbooking Hakkında Önemli Bilgiler

Gözlem ve Sınıflandırma Merkezleri Nedir? Kimler Kalır?

Gözlem ve Sınıflandırma Merkezleri Nedir? Kimler Kalır?

5275 sayılı Kanunun 13. maddesi ile gözlem ve sınıflandırma merkezlerinin kuruluş amacı hükme bağlanmıştır. Bu madde hükmüne göre hükümlülerin du­rumlarına uygun kurumlara ayrımı, 23 üncü maddede belirtilen gözlem ve sınıf­landırma merkezlerince yapılır.

Müstakil gözlem ve sınıflandırma merkezleri kuruluncaya kadar, Bakanlıkça belirlenen ve uygun görülen yerlerdeki kapalı, yüksek güvenlikli kapalı, kadın ka­palı, çocuk kapalı, gençlik kapalı ceza infaz kuramlarının özel olarak düzenlenen bölümleri gözlem ve sınıflandırma merkezi olarak kullanılır (Yön. m. Geçici 1)

Gözlem ve sınıflandırma merkezlerinin kuruluş, görev, çalışma esas ve usulle­ri yönetmelikte gösterilir, (m. 13/2). Bu madde hükmü gereğince çıkartılan “Gözlem ve Sınıflandırma Merkezleri Yönetmeliği” 17 Haziran 2005 tarih ve 25848 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanmıştır.

Kuruluş ve Personel

aa- Gözlem ve sınıflandırma merkezlerinin kuruluşu: 5275 sayılı Kanunun 23 üncü maddesinde belirtilen esaslar dahilinde, hükümlülerin gözlem ve sınıflandırma merkezleri kurulur. Kadın, çocuk ve genç hükümlüler ile ilgili gözlem ve sınıflandırma, gerekli görülen yer veya bölgelerdeki ayrı gözlem ve sınıflandırma merkezlerinde, olmaması halinde Bakanlıkça belirlenen ve uygun görülen yerlerdeki kadın, çocuk ve gençlik kapalı ceza infaz kurumlarının bu hizmete ayrılan bölümlerinde yerine getirilir. (Yön. m. 4)

bb- Gözlem ve sınıflandırma merkezlerinin personeli: Gözlem ve sınıflan­dırma merkezlerinde mümkün olduğunca; kriminoloji, penoloji, davranış bilimleri, adalet psikolojisi veya ceza hukuku alanında bilgi ve deneyimi olan bir müdür ve yeteri kadar psikiyatri uzmanı, hekim, adlî tıp uzmanı, psikolog, pedagog, çocuk gelişimcisi, sosyal çalışmacı, psikolojik danışman, rehberlik uzmanı ve öğretmen gibi uzman görevliler ile diğer kurum görevlileri bulundurulur. (Yön. m.5)

Görev ve Yetki

aa- Gözlem ve sınıflandırma merkezlerinin görev ve yetkileri: Gözlem ve sınıflandırma merkezi, ağırlaştırılmış müebbet hapis, müebbet hapis veya iki yıldan fazla süreli hapis cezasına mahkum olan hükümlülerin kişisel özellikleri, bedensel, aklî ve sağlık durumları, suç işlemeden önceki yaşamları, sosyal çevre ve ilişkileri, sanat ve meslek faaliyetleri, ahlâkî eğilimleri, suça bakış açıları, hükümlülük süre­leri ve suç türleri belirlenerek, durumlarına uygun infaz kuramlarına ayrılmaları ve bunlara göre saptanacak infaz ve iyileştirme rejiminin uygulanmasını; işledikleri suç tiplerine, gösterdikleri eğilimlere, tutum ve davranışları nedeniyle sıkı gözetim ve denetim altında bulundurulmaları gerekip gerekmediğine göre yüksek güvenlikli ceza infaz kuramlarına veya normal güvenlikli ceza infaz kuramlarına veya açık ceza infaz kuramlarına gönderilmelerini sağlamakla görevli ve yetkilidir. Gözlem ve sınıflandırma merkezlerinde, yargısal, sosyal, tıbbi, kriminolojik, psiko-teknik, psikiyatri ve ceza hukuku bakımından veya gerekli görülecek konularda her türlü inceleme yapılır (Yön. m. 6).

bb- İdare ve gözlem kurulu: İdare ve gözlem kurulu; kurum müdürünün başkanlığında, gözlem ve sınıflandırmadan sorumlu ikinci müdür, idare memuru, tabip, psikolog, psikiyatr, sosyal çalışmacı, öğretmen, infaz ve koruma başmemuru ile teknik personel arasından seçilen bir görevliden oluşur. Ayrıca, ceza infaz ku­runtunda bulunması halinde, eğitim uzmanı veya eğitim rehberi de kurula üye olarak katılır. İdare ve gözlem kurulunun oluşturulmasına imkân bulunmayan ceza in­faz kuramlarında, bu kurul o yer Cumhuriyet başsavcısının başkanlığında idare memuru, hükümet tabibi, öğretmen, infaz ve koruma başmemuru ile infaz ve ko­nuna memurundan oluşur. Yukarıdaki fıkralarda sayılan personelin tamamının veya bir kısmının ceza infaz kurumunda bulunmaması halinde, kurul; mevcut olanlar­la oluşturulur. İdare ve gözlem kurulu, gözlem ve sınıflandırma merkezlerinin gö­rev ve yetkilerini kullanır (Yön. m. 7).

cc- İdare ve gözlem kurulunun görevleri: İdare ve gözlem kurulu, gözlem ve sınıflandırma merkezlerinde veya Bakanlıkça gözlem ve sınıflandırma merkezi olarak ayrılan ceza infaz kuramlarında, kanun ve tüzükle verilen diğer görevlerinin yanında, gözlem ve sınıflandırmayla ilgili olarak sadece aşağıda sayılar, görevleri yapar:

-Hükümlülerin suç türlerini belirlemek,

-Hükümlüleri gruplandırmak,

-Durumlarına uygun infaz kuramlarına ayrılmalarına karar vermek,

-Uygulanacak infaz ve iyileştirme rejimini saptamak. (Yön. m.8)

dd- Toplantı ve karar yeter sayısı: İdare ve gözlem kurulu, üye tam sayısının salt çoğunluğuyla toplanır ve toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile karar verir. Ancak, karar yeter sayısı hiçbir zaman üye tam sayısının üçte birinden az olamaz. Oylarda eşitlik olması halinde başkanın bulunduğu tarafa üstünlük tanınır (Yön. m. 9).

Gözlem ve Sınıflandırma

aa-Gözlem

aaa-Hükümlülerin gözlemleri: Hükümlülerin gözlemleri, idare ve gözlem kurulunca, kuruma kabul tarihinden başlayarak tek kişilik odalarda yapılır. Ancak, urumun tek kişilik odası bulunmaması veya kısıtlı sayıda olması durumunda tahsis edilmiş özel bölümlerinde de yapılabilir. Gözlem ve sınıflandırmaya tabi tutulan hükümlülerin diğer hükümlü ve tutuklularla ilişki kurmamaları için gerekli tedbrler alınır. Gözlem süresi altmış günü geçemez (Yön. m. 10).

bbb-Hükümlülerin gözleme tabi tutulmaması: Hükümlü; kişiliğine, sair hâllerine, suçun işlenmesindeki özelliklere göre, idare ve gözlem kurulu kararıyla gerektiğinde gözleme tâbi tutulmayabilir. Gözleme tabi tutulmayacak hükümlüler hakkında da gözlem ve sınıflandırma formunun ilgili kısımları düzenlenerek dosyasında saklanır. Kısa süreli hapis cezaları, 5275 sayılı Kanunda gösterilen esaslara öre infaz olunur (Yön. m. 11).

ccc-Toplu faaliyetler: Gözlem ve sınıflandırma merkezinde kalan hükümlü­mden ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına hükümlü olanlar dışında kalanlar, güvenlik bakımından tehlike yaratmadığı takdirde;

  • Özel yemekhanesi olan kurumlarda toplu olarak yemek yiyebilir.
  • Sosyal ve kültürel etkinliklerde toplu olarak bulunabilir.
  • Spor yapmaları teşvik edilir.

Tüm hükümlüler; ceza infaz kurumlarıyla ilgili düzenlemeler kapsamında mektup alıp gönderebilir, telefon görüşmesi yapabilir ve diğer hükümlülerle ileti- im kurmayacak şekilde ziyaretçileriyle görüşebilir (Yön. m. 12)

ddd-İşkollarında çalışma: Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına hükümlü ilanlar hariç, diğer hükümlüler, gözlem süresi içinde ilgi ve yeteneğine uygun mevcut işkollarından birinde çalıştırılabilir. Yaş, sağlık durumu, bedensel yetenek- eri itibariyle çalışma şartlarına uyum sağlayamayacakları kurum tabibi tarafından tespit edilen hükümlüler çalıştırılmaz (Yön. m. 13)

eee-Eğitim – öğretim: Hükümlünün eğitim durumu tespit edilerek, uygun îğitim öğretime katılması sağlanır (Yön. m. 14).

fff-Din: Hükümlünün talep etmesi halinde, mensup olduğu dine uygun ibadetinin yerine getirilmesine yardımcı olunur (Yön. m. 15).

ggg-Sağlık: Hükümlünün sağlık durumu cezaevi tabibi tarafından belli aralıklarla incelenir (Yön. m. 16).

hhh-Gözlem ve sınıflandırma formu: Gözlem ve sınıflandırma formu, hü­kümlünün tanınması, davranışlarının değerlendirilerek hakkında uygulanacak reji­min belirlenmesi, kişinin durumuna uygun ceza infaz kurumuna ayrılması, infazın bireyselleştirilmesi ile iyileştirme programlarına katılması, hükümlülük süresi içe­risinde davranışlarının izlenmesi ve sonucunda hükümlüye iyi hal kararının veril­mesine dayanak oluşturması amacıyla düzenlenen belgedir. Hükümlülerin, gözlem sonucu gönderildikleri eğitimevleri ile açık ceza infaz kurumlan dahil, tüm ceza in­faz kurumlarında koşullu salıverilecekleri tarihe kadar, altı ayda bir olmak üzere gözlem ve sınıflandırma formunun doldurulmasına devam olunur. Kurum müdürü, hükümlü hakkında allı avlık dönemlere ait görüsünü yazılı olarak bildirir.

Gözlem ve sınıflandırma forumunun;

Kimlik bilgileri, kişisel bilgiler, süre belgesi ile ilgili bilgiler, ilamlarla ilgili bilgili, infaz sürecine ilişkin bilgiler, suçla ilgili bilgiler bölümleri, müdürlük teşkilatı bulunan ceza infaz kurumlarında infazdan sorumlu ikinci müdürün gözetiminde cezaevi katibi, müdürlük teşkilatı bulunmayan ceza infaz kurumlarında kurum en üst amiri tarafından,

Suçu baklandaki düşünceleri, psiko- sosyal değerlendirme, bölümleri, psiko­log ve/veya sosyal çalışmacı, yoksa hekim tarafından,

Eğitim-öğretimle ilgili değerlendirme bölümü, öğretmen tarafından,

Çalışmayla ilgili değerlendirme bölümü, ilgili veya işyurdundan sorumlu ikinci müdürün gözetiminde atölye şefi, yoksa infaz ve koruma başmemuru tara­fından,

Dinî inancıyla ilgili değerlendirme bölümü, mensup olduğu dinîn görevlisi tarafından,

Sağlık bilgileri bölümü, hekim tarafından,

Gündelik yaşamına ilişkin bilgiler bölümü, öncelikle öğretmen ve ilgili infaz ve koruma başmemuru tarafından,

Salıverilme sonrası bölümü, psikolog ve/veya sosyal hizmet uzmanı, yoksa öğretmen tarafından,

Sonuç bölümü, kurum en üst amiri tarafından, doldurulur.

iii-Kurum en üst amirinin değerlendirmesi: Kurum en üst amiri;

Gözlem ve sınıflandırma merkezinde, formu incelemek suretiyle, hükümlünün ayrılacağı ceza infaz kurumunu ve rejimini gösterir düşüncesini sonuç bölümünde belirtir ve tüm fişleri kapsayan dosya ile birlikte karar alınmak üzere, hükümlüle­rin, gözlem sonucu gönderildikleri ceza infaz kurumlarında, koşullu salıverilecek­leri tarihe kadar, altı ayda bir olmak üzere doldurulan bu formun sonuç bölümüne, iyi hal kararma esas teşkil edecek değerlendirmeleri yapar ve karar alınmak üzere, idare ve gözlem kuruluna teslim eder. (Yön. m. 18)

jjj-İdare ve gözlem kurulunun incelemesi: îdare ve gözlem kurulu, hüküm­lünün dosyaşı üzerinde gerekli incelemeyi yapar. Talebi halinde veya resen hüküm­lüyü dinler. İdare ve gözlem kurulu, hükümlünün gönderileceği kurum ve hakkında uygulanacak rejim ile ilgili değerlendirmesini yapar ve önerisini kapsayan kararı verir. Hükümlünün, gözlem sonucu gönderildiği ceza infaz kurumunda, koşullu sa­lıverileceği tarihe kadar, altı ayda bir olmak üzere doldurulan bu formun, her dö­nem sonunda değerlendirmesini yaparak, infazın bulunduğu veya başka bir kurum­da devamına veya iyi hal kararma esas teşkil edecek kararı verir (Yön. m. 19).

kkk-Cezanın infaz edileceği kurumun belirlenmesi: Gözlem sonunda, göz­lem merkezi hükümlüye ait dosyayı görüşü ile birlikte Adalet Bakanlığına gönde­rir. Gözlem sonucuna göre hükümlünün gönderileceği infaz kurumu Bakanlıkça belirlenir. Ancak, yapılan gözlem ve sınıflandırma sonunda idare ve gözlem kuru­lunca aynı ceza infaz kurumunda veya o yer Cumhuriyet Başsavcılığına bağlı diğer ceza infaz kurumlarında kalması uygun bulunan hükümlülerin dosyaları Bakanlığa gönderilmez ve cezalarının infazına, bulundukları veya Cumhuriyet Başsavcılığınca gönderilecekleri bağlı ceza infaz kurumlarında devam olunur. Hükümlü, belirle­nen kuruma gidinceye kadar ceza infaz kurumunun ayrı bir bölümünde bulunduru­lur (Yön. m. 20).

III-Gözlem ve sınıflandırma dosyası: Hükümlülere ait gözlem ve sınıflan­dırma formu, verilecek görüşler, idare ve gözlem kurulu kararları, ilâm örneği ve süre belgesi bir dosyaya konur ve dosya kartonu içinde tarih sırasına tarih sırasına göre saklanır (Yön. m. 21).

bb- Sınıflandırma

aaa- Hükümlülerin gruplandırılması: Hükümlüler, bulundukları veya gön­derildikleri kuramlarda şu gruplara ayrılırlar;

  •  İlk defa suç işleyenler, mükerrirler, itiyadî suçlular veya suç işlemeyi mes­lek edinenler,
  • Aklî ve bedensel durumları nedeniyle veya yaşları itibarıyla özel bir infaz rejimine tâbi tutulması gerekenler,
  • Tehlike hâli taşıyanlar,
  • Terör suçluları,
  • Suç örgütlerine veya çıkar amaçlı suç örgütlerine mensup olan suçlular

bbb- Mükerrirlerin gruplandırılması: Kasıtlı bir suçtan dolayı mükerrir olanlar ve birden fazla taksirli suçtan hükümlü olanlar olarak gruplandırmaya tabi tutulur.

ccc- Hükümlülük sürelerine ve suç çeşitlerine göre gruplandırması Yönetme­liğin 24. maddesine göre yapılır. Söz konusu maddeye göre sınıflandırma hükümlü­lük süreleri ve suç çeşitlerine, süreli hapis cezaları süreleri, suçların çeşitleri gözeti­lerek yapılır.

Yukarıda açıklanan hükümlüler;

  1. Hükümlülük süreleri ve suç çeşitlerine göre;
  • Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası.
  • Müebbet hapis cezası.
  • Süreli hapis cezası.
  1. Süreli hapis cezaları, süreleri itibariyle;
  • îki yıla kadar.
  • İki yıldan altı yıla kadar.
  • Altı yıldan fazla.
  1. Suçların çeşitleri itibariyle;
  • Uluslararası suçlar.
  • Kişilere karşı suçlar.
  • Cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar.
  • Topluma karşı suçlar.
  • Millete ve devlete karşı suçlar.

olarak gruplandırmaya tabi tutulur.

ddd- Yaşları nedeniyle gruplandırılması (Yön. m. 25): Daha önce belirtil­diği şekilde gruplara ayrılan hükümlüler ayrıca;

  • 12-15 yaş grubunda olanlar,
  • 15-18 yaş grubunda olanlar,
  • 18-21 yaş grubunda olanlar,
  • 65 yaşını bitirmiş olanlar,

şeklinde gruplandırmaya tabi tutulurlar.

eee-Akli, bedensel durumları nedeniyle gruplandırılması (Yön. m. 26):

Akli ve bedensel durumları nedeniyle veya yaşları itibarıyla özel bir infaz rejimine tabi tutulması gerekli suçlular, yaşları gözetilerek bir sınıflamaya tabi tutulurlar. Bu sınıflandırma yapılırken ayrıca, şu hususlar bakımından da ayrı bir sınıflandırma yapılır:

  • Fiziksel engelliler,
  • Akıl hastalığı olanlar,
  • Akıl hastalığı dışında psikolojik rahatsızlığı olanlar,
  • Uyuşturucu ve alkol bağımlılığı olanlar,
  • Cinsel yönelimi farklı olanlar.

fff- Örgütsel durumları nedeniyle gruplandırma (Yön. m. 27): Terör suç­luları ile suç örgütlerine veya çıkar amaçlı suç örgütlerine mensup olan suçlular ay­rıca, aşağıda belirtilen şekilde gruplandırmaya tabi tutulurlar:

  • Örgüt lideri olanlar,
  • Aktif örgüt üyesi olanlar,
  • Örgütten ayrılanlar,
  • Tarafsız olanlar.

e- Genel eğitim programları (Yön. m. 28): Genel eğitim programlarının amacı: Ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlülerin topluma yapıcı, yararlı bi­reyler olarak katılmalarının sağlanması, kurum yaşantısı içerisinde maddî ve mane­vî bütünlüklerinin korunması, bireysel yeteneklerinin geliştirilmesi ve salıverilme sonrası sosyal hayata uyumlarının sağlanmasıdır.

f- Eğitim öğretim programları: Hükümlüler hakkında, aşağıda belirtilen eği­tim öğretim programları uygulanır;

  1. aa) Yaygın eğitim: Hükümlülerden okuma-yazmayı bilmeyenler, okuma- yazma; ilköğretim okulunun üç, dört ve beşinci sınıflarından ayrılanlar ise ikinci kademe eğitimi başarı kurslarına katılmak zorundadır. Özel güçlükleri olan hüküm­lülere ve özellikle okuma yazma sorunu olanlara itina gösterilir.
  2. İlköğretimin ara sınıflarından ayrılmış olanlar ile yetişkinlerden, ikinci ka­deme eğitimi başarı kurslarını tamamlayanların açık ilköğretim okuluna kaydı ya­pılır ve devamları sağlanır.
  3. Hükümlüler, açıköğretim lisesi kurslarına devam ederek, Millî Eğitim Ba­kanlığı il müdürlüğünce ceza infaz kurumlarına gönderilen komisyonlar aracılığı ile sınavlara katılabilir.
  4. Hükümlüler, üniversiteye giriş sınavları ile açıköğretim fakültesi sınavları­na kurumlara gönderilen komisyonlar aracılığı ile katılabilir.
  5. bb) Örgün eğitim: Yükseköğretim kurumuna devam eden öğrencinin çeşitli nedenlerle tutuklanması ya da hüküm giymesi veya ceza infaz kurumunda kalmak­tayken üniversiteyi kazanması durumunda, okul idarelerinin kabul etmesi koşuluy­la, gerekli güvenlik önlemleri altında sınavlara katılması sağlanır. Çeşitli nedenler­le ceza infaz kurumlarında, okullarına devam edemeyen öğrencilerin müracaat et­meleri hâlinde, öğrenim haklarının saklı tutulması için yüksek öğretim kurumlan nezdinde girişimlerde bulunulur.
  6. cc) İş ve meslek eğitimi ile beceri kursları: Kurum tarafından, hükümlülerin salıverilme sonrası yaşamlarını sürdürecek bir meslek edinmeleri ve boş zamanla­rını değerlendirmeleri için iş ve meslek eğitimi ile beceri kursları düzenlenir. Mes­lek eğiliminin, sadece ceza infaz kurumu imkânlarıyla değil, ilgili kurum ve kuru­luşların katılımı ile sağlanmasına, kurum dışında uygulanan eğitim ile ceza infaz kurumunda uygulanan eğitim arasında önemli bir fark yaratılmamasına özen gösterilir.
  7. dd)Sosyal ve kültürel etkinlikler: Ceza infaz kurumlarındaki hükümlülerin maddi ve manevi bütünlüklerinin korunup geliştirilebilmesi için, tiyatro, müzik resim, folklor, el becerileri, spor karşılaşmaları, satranç ve lisan kursları, konferans, konser gibi çeşitli sosyal kültürel çalışmalar düzenlenir. Hükümlüler, bu çalışmala­ra dinleyici ya da izleyici olarak katılabilecekleri gibi, aktif görevler de alabilir ve her ceza infaz kurumunda yeterli miktarda bulunan kitle iletişim araçlarından ya­rarlanabilir.
  8. ee) Din kültürü ve ahlâk öğretimi: Ceza infaz kurumlarında din kültürü ve ahlâk öğretimi programı uygulanır. Ancak, hükümlülerin bu programlara katılması isteğe bağlıdır.

g- Destek programları: Ceza infaz kurumlarında aşağıda belirtilen destek programları uygulanır:

  1. aa) Kütüphane ve kitaplık çalışmaları: Tüm hükümlüler kütüphane ve kitap­lıklardan azamî ölçüde yararlanmaya teşvik edilir. Ceza infaz kurumlan kütüphane­leri, olabildiği ölçüde kamu kütüphane hizmetleri ile iş birliği içinde düzenlenir. Ceza İnfaz Kurumlan Kütüphane ve Kitaplık Yönetmeliği çerçevesinde kurum ta­rafından gerekli tedbirler alınır.
  2. bb) Psiko-Sosyal Programlar (Yön. m. 30) : Hükümlüler, kişisel, ruhsal, duygusal ve sosyal sorunların çözümü için kurumlarda görevli psikolog ve sosyal çalışmacılara başvuruda bulunabilir.

Sosyal çalışmacı veya psikolog, kendisine müracaat eden hükümlünün yaşa­dığı sorunla bağlantılı olarak, bireysel veya grup terapisi yöntemlerini kullanarak bir plân çerçevesinde sorunun çözülmesi için çalışır.

Psiko-sosyal yardım servisi, psikiyatrik yardıma ihtiyaç duyan hükümlüleri, psikiyatri servisi bulunan hastanelere sevk edilmesi yönünde kurum doktoruna öne­ride bulunur.

Psikolog veya sosyal çalışmacı, kurum müdürünün bilgisi dahilinde hükümlü­lerin aileleri ve yakın sosyal çevresi ile iletişim kurarak, terapi sürecinin daha ve­rimli ve kapsamlı olması yönünde çaba harcar.

h- İyileştirmeye gereksinimi olmayan hükümlülerin belirlenmesi Yönet­meliğin 31 ve 32. maddelerinde hükme bağlanmıştır. Söz konusu yönetmeliğe göre; İdare ve gözlem kurulu tarafından; ilk defa suç işleyen ve hükümlülük süresi iki yıldan aşağı olanlar hakkında, gözleme tabi tutulmaksızın, mükerrirler ile iki yıldan fazla hükümlülük süresi olanlar hakkında ise sağlık, psiko-sosyal ve eğitim servislerince yapılacak gözlem sonucunda düzenlenecek raporlar doğrultusu iyileş­tirmeye gereksinimi olmadığına karar verilebilir.

İyileştirmeye gereksinimi olmadığı belirlenen hükümlüler hakkında genel iyi­leştirme programları uygulanmaz, ihtiyaç, ilgi ve istekleri doğrultusunda kurumda gerçekleştirilen çalışma, eğitim, sosyo-kültürel, spor, serbest zaman etkinlikleri ve benzeri faaliyetlerden yararlandırılır. Bu durumda bulunan hükümlülere sağlık, psiko-sosyal ve eğitim servisleri tarafından kişiye özgü ihtiyaçlar dikkate alınarak hazırlanan bireyselleştirilmiş iyileştirme programları da uygulanabilir.