Overbooking Hakkında Önemli Bilgiler

Genel Sağlık Sigortalılığının Tescili

Genel Sağlık Sigortalılığının Tescili

  1. 5510 Sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentlerine tabi olanlar ile isteğe bağlı sigortalı olan kişiler; sigortalı veya isteğe bağlı sigortalı olarak tescil edildikleri tarihten itibaren genel sağlık sigortalısı sayılırlar. Bunlar, ayrıca bir bildirime ge­rek olmaksızın genel sağlık sigortalısı olarak tescil edilmiş sayılır.
  2. Vatansızlar ve sığınmacıların sigortalılığı vatansız ve sığınma­cı sayıldıkları tarihten itibaren başlar, bu tarih İçişleri Bakanlığı Em­niyet Genel Müdürlüğünce bir ay içinde verilecek genel sağlık sigor­tası giriş bildirgesi ile Kuruma bildirilir.
  3. Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanunu hüküm­lerine göre korunma, bakım ve rehabilitasyon hizmetlerinden ücretsiz faydalanan kişilerin sigortalılığı korunma, bakım ve rehabilitasyon hizmetlerinden ücretsiz yararlanmaya başladıkları tarihten itibaren başlar, bu tarih Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumunca bir ay içinde verilecek genel sağlık sigortası giriş bildirgesi ile Kuruma bildirilir.
  4. 442 sayılı Köy Kanununun 74 üncü maddesinin ikinci fıkrası­na göre görevlendirilen köy korucuları ile geçici köy korucularının si­gortalılıkları göreve başladıkları tarih itibarıyla başlar, bu tarih, görev­lendirmelerini İçişleri Bakanlığının onayına sunan Valilik tarafından bir ay içinde verilecek genel sağlık sigortası giriş bildirgesi ile Kuru­ma bildirilir.
  5. 5510 sayılı Kanunun 60 inci maddesinin birinci fıkrasının; (d) bendinde sayılan mütekabiliyet esası da dikkate alınmak şartıyla oturma izni almış yabancı ülke vatandaşlarından yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında sigortalı olmayan ve 5510 sayılı Kanunun 4 ün­cü maddesi kapsamında zorunlu sigortalı sayılmayan kişilerden, Tür­kiye’de bir yıldan fazla süreyle yerleşik olanlar, Türkiye’deki yerleşim süresinin bir yılı geçtiği tarihten itibaren genel sağlık sigortalısı sayılır ve bu tarihten itibaren kendilerince bir ay içinde verilecek genel sağlık sigortası giriş bildirgesi ile Kuruma bildirilir.
  6. 4447 sayılı Kanun gereğince işsizlik ödeneği ve ilgili kanunları gereğince kısa çalışma ödeneğinden yararlandırılan kişilerin genel sağlık sigortalılığı işsizlik ve ilgili kanunları gereğince kısa çalışma ödeneğinden yararlanmaya başladıkları tarihten başlar, bu tarih Türki­ye îş Kurumu tarafından işsizlik ödeneğinin bağlandığı tarihten itiba­ren bir ay içinde Kuruma bildirilir.
  7. 2022 sayılı 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun hükümlerine göre aylık alan kişiler aylığa hak kazandıkları tarihten itibaren ayrıca bir bildirime gerek olmaksızın genel sağlık sigortalısı olarak tescil edilmiş sayılır.
  8. 1005 sayılı İstiklal Madalyası Verilmiş Bulunanlara Vatani Hizmet Tertibinden Şeref Aylığı Bağlanması Hakkında Kanun hü­kümlerine göre şeref aylığı alan kişiler aylığa hak kazandıkları tarih­ten itibaren ayrıca bir bildirime gerek olmaksızın genel sağlık sigorta­lısı olarak tescil edilmiş sayılır.
  9. 3292 sayılı Vatani Hizmet Tertibi Aylıklarının Bağlanması Hakkında Kanun hükümlerine göre aylık alan kişiler aylığa hak ka­zandıkları tarihten itibaren ayrıca bir bildirime gerek olmaksızın genel sağlık sigortalısı olarak tescil edilmiş sayılır.
  10. 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun hükümlerine göre aylık alan kişiler aylığa hak kazandıkları ta­rihten itibaren ayrıca bir bildirime gerek olmaksızın genel sağlık si­gortalısı olarak tescil edilmiş sayılır.
  11. Harp malûllüğü aylığı alanlar ile Terörle Mücadele Kanunu kapsamında aylık alanlar aylığa hak kazandıkları tarihten itibaren ay­rıca bir bildirime gerek olmaksızın genel sağlık sigortalısı olarak tescil edilmiş sayılır.
  12. 2913 sayılı Dünya Olimpiyat ve Avrupa Şampiyonluğu Ka­zanmış Sporculara ve Bunların Ailelerine Aylık Bağlanması Hakkında Kanun hükümlerine göre aylık alan kişiler aylığa hak kazandıkları ta­li hten itibaren ayrıca bir bildirime gerek olmaksızın genel sağlık si­gortalısı olarak tescil edilmiş sayılır.
  13. 5510 sayılı Kanun veya bu Kanundan önce yürürlükte bulu­nan sosyal güvenlik kanunlarına göre gelir veya aylık alan kişiler gelir veya aylık almaya hak kazandıkları tarihten itibaren ayrıca bir bildirime gerek olmaksızın genel sağlık sigortalısı olarak tescil edilmiş sayı­lır.
  14. 5510 sayılı Kanunun 60 inci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinin (1) numaralı alt bendi uyarınca harcamaları, taşınır taşınmaz­ları ile bunlardan doğan hakları da dikkate alınarak, Kurumca belirle­necek test yöntemleri ve veriler kullanılarak tespit edilecek aile için­deki geliri kişi başına düşen aylık tutarı asgari ücretin üçte birinden az vatandaşlar primleri devlet tarafından karşılanmak üzere genel sağlık sigortalısı sayılacaklar, bunların genel sağlık sigortalılıkları Kurumca tescil edildikleri tarihten itibaren başlar. Bunların, eş, çocuk, ana ve babaları 5510 sayılı Kanunun 3 üncü maddesinin (10) numaralı alt bendi gereğince bakmakla yükümlü olunan kişi sayılamayacakların­dan, Kurumca belirlenecek test yöntemleri ve veriler kullanılarak tes­pit edilecek aile içindeki geliri kişi başına düşen aylık tutarı asgari üc­retin üçte birinden az tüm aile bireyleri de primleri Devlet tarafından karşılanmak üzere genel sağlık sigortalısı sayılacaklardır.
  15. 5510 sayılı Kanunun 60 inci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinin (1) numaralı alt bendi kapsamında genel sağlık sigortalısı sa­yılmak için müracaat etmekle birlikte, Kurumca belirlenecek test yön­temleri ve veriler kullanılarak tespit edilen aile içindeki gelirin kişi ba­şına düşen aylık tutarı;
  • Asgari ücretin üçte birinden asgari ücrete kadar olduğu tespit edilenler, 5510 sayılı Kanunun 82 nci maddesine göre belirlenen pri­me esas günlük kazanç alt sınırının otuz günlük tutarının üçte biri,
  • Asgari ücretten asgari ücretin iki katma kadar olduğu tespit edilenler, 5510 sayılı Kanunun 82 nci maddesine göre belirlenen pri­me esas günlük kazanç alt sınırının otuz günlük tutarı,
  • Asgari ücretin iki katından fazla olduğu tespit edilenler, 5510 sayılı Kanunun 82 nci maddesine göre belirlenen prime esas günlük kazanç alt sınırının otuz günlük tutarının iki katı,

prime esas kazanç tutarı olarak esas alınıp tescil edileceklerdir.

Bunların genel sağlık sigortalılıkları, primleri kendileri tarafından ödenmek üzere Kurumca tescil edildikleri tarihten başlar.

  1. Mütekabiliyet esası da dikkate alınmak şartıyla oturma izni almış yabancı ülke vatandaşlarından yabancı bir ülke mevzuatı kap­samında sigortalı olmayan ve 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesi kapsamında zorunlu sigortalı sayılmayan kişilerden, Türkiye’de bir yıldan fazla süreyle yerleşik olanlar, Türkiye’deki yerleşim süresinin bir yılı geçtiği tarihten itibaren genel sağlık sigortalısı sayılır ve bu ta­rihten itibaren bir ay içinde kendilerince Kuruma verecekleri genel sağlık sigortası giriş bildirgesi ile tescil edilirler.

5510 sayılı Kanunun 60 mcı maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi gereğince genel sağlık sigortalısı sayılanların genel sağlık sigor­talılıkları 1/10/2010 tarihine kadar, başvurdukları tarihten başlar ve bunlar Kuruma verecekleri genel sağlık sigortası giriş bildirgelerine göre tescil edilirler. Bu süre içinde, anılan bentler gereğince genel sağ­lık sigortalısı sayılanlardan; sağlık hizmet sunucusuna başvuranlarla tescil talebi olmadığı halde 18 yaşından küçük çocukları sağlık hiz­metlerinden yararlandırılanlar geçici olarak tescil kütüklerine kaydedi­lir. Bunların genel sağlık sigortasına tescilleri Kuruma müracaat tarihi itibarıyla yapılır.

Aile hekimliği uygulamasına başlanan illerde, 5510 sayılı Kanu­nun 60 inci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi gereğince genel sağlık sigortalısı sayılanlardan 1/10/2010 tarihine kadar Kurumca ıc’sen tescili yapılanların sigortalılıkları tescil edildikleri tarihten, re’sen tescil edilemeyenlerin genel sağlık sigortalılıkları ise başvur­dukları tarihten başlar.

6111 sayılı Kanun ile getirilen düzenleme gereğince;5510 sayı­lı Kanunun 60 mcı maddenin yedinci fıkrası kapsamında sayılanlar yükseköğrenimlerinin başladığı tarihten itibaren genel sağlık sigortalı­sı sayılırlar ve yükseköğrenimlerinin devam ettiği sürece genel sağlık sigortalılıkları devam eder. Bu kapsamdaki öğrenciler yüksek öğre­nimlerinin başladığı tarihten itibaren bir ay içerisinde ilgili üniversitelerce genel sağlık sigortası giriş bildirgesiyle kuruma bildirilir.

6111 sayılı Kanun ile getirilen düzenleme gereğince;5510 sayı­lı Kanunun 60 inci maddenin sekizinci fıkrası kapsamında sayılanlar avukatlık stajına başladıkları tarihten itibaren genel sağlık sigortalısı sayılırlar ve avukatlık stajları devam ettiği sürece genel sağlık sigorta­lılıkları devam eder. Bu kapsamdaki stajyerler, staja başladıkları tarih­ten itibaren bir ay içerisinde Türkiye Barolar Birliğince genel sağlık sigortası giriş bildirgesi ile Kuruma bildirilir.