Emekli Olan Kıdem Tazminatı Alabilir mi?
Emeklilik Nedeniyle Yapılan Fesih
İş Kanununun 14. Maddesinin 1. Fıkrasına göre iş akdinin işçi tarafından “bağlı bulundukları kanunla kurulu kurum veya sandıklardan yaşlılık, emeklilik veya malullük aylığı yahut toptan ödeme almak amacıyla” feshedilmesi de kıdem tazminatı hakkının doğumunu sağlar. Bu nedenle kanunla kurulmamış kurum veya sandıklardan yaşlılık, emeklilik aylığı veya toptan ödeme almak amacıyla sözleşmenin feshi kıdem tazminatına hak kazandırmaz.
İşçinin kıdem tazminatı hakkının doğabilmesi için iki koşulun yerine getirilmiş olması gerekir. Bunlarda ilki, işçinin aylık veya toptan ödeme almaya hak kazanmasıdır. İkinci koşul ise, kişinin Sosyal Güvenlik Kurumuna aylık veya toptan ödeme almak için başvurmuş olması ve bunu belgelemesidir. Nitekim işverenin kıdem tazminatı ödeme yükümlülüğü, fesih tarihinden geriye gitmemek kaydıyla bu belgenin kendisine verildiği tarihten itibaren başlar. Bu itibarla belgenin işverene geç verilmesi kıdem tazminatı hakkından yararlanmayı etkilemeyecektir. Ancak, yaşlılık aylığı nedeniyle hak kazanılan kıdem tazminatının geç ödenmesi halinde, bu alacağa faiz uygulanabilmesi için yaşlılık aylığına hak kazanıldığını gösteren belgenin işverene tebliğ edilmiş olması gerekecektir. Konuyla ilgili yüksek mahkeme ” 1475 sayılı Yasa’nın 14. maddesi gereğince faiz başlangıcı için, davacının Sosyal Sigortalar Kurumu’ndan alacağı yaşlılık aylığına hak kazandığına dair belgenin işverene ibraz tarihinin esas alınması gerektiği” ne karar vermiştir.
Yaşlılık aylığını hak etmesi nedeniyle kıdem tazminatını alarak işyerinden ayrılan ve bir süre sonra ya da ara vermeden tekrar çalışmaya başlayan işçinin, bu çalışması önceki çalışmasından ayrı olarak değerlendirilecek ve bu işinden kıdem tazminatı ödenmesini gerektirecek şekilde ayrılması halinde, ayrı bir kıdem tazminatı hesabı yapılacaktır.