Dernek Genel Kurulu Olağanüstü Toplantıya Nasıl Çağırılır?
DERNEK GENEL KURULUNU OLAĞANÜSTÜ TOPLANTIYA ÇAĞIRMA
Niteliği ve oluşumu
TÜRK MEDENİ YASASI MADDE 73,- Genel kurul, derneğin en yetkili karar organı olup; derneğe kayıtlı üyelerden oluşur.
Olağan toplantı
MADDE 74.- Genel kurul, tüzükte belirtilen zamanda yönetim kurulunun çağrısı üzerine toplanır.
Olağan genel kurul toplantılarının en geç üç yılda bir yapılması zorunludur.
Olağanüstü toplantı
MADDE 75.- Genel kurul, yönetim veya denetim kurulunun gerekli gördüğü hallerde veya dernek üyelerinden beşte birinin yazılı başvurusu üzerine, yönetim kurulunca olağanüstü toplantıya çağrılır.
Yönetim kurulu, genel kurulu toplantıya çağırmazsa; üyelerden birinin başvurusu üzerine, sulh hâkimi, üç üyeyi genel kurulu toplantıya çağırmakla görevlendirir.
Açıklama
Dernek organlarından olan Dernek Genel Kurulu derneğin en yetkili organıdır. Derneğe üye olanların toplanmasıyla oluşmaktadır.
Dernek Genel Kurulu, Dernek tüzüğünde belirtilen zamanlarda toplantıya çağrılır. Olağan genel kurul toplantıları, en geç üç yılda bir dernek merkezinin bulunduğu yerde yapılır. Ancak; Dernek Genel Kurulu, yönetim ve denetim kurulunun gerekli bulduğu durumlarda, olağanüstü toplantıya çağrılır.
Olağanüstü genel kurul toplantılarının yapılması için,
- Demek yönetim kurulu,
- veya Dernek Denetim kurulu,
- Yahut Dernek üyelerinin 1/5’inin yazılı başvurusu ile Dernek yönetim kurulunun çağrıda bulunması zorunludur. İşte Yönetim kurulu Demek Genel kurulunu olağanüstü toplantıya çağırmadığı takdirde; Dernek üyelerinden birinin veya birkaçının başvurusu ile Derneğin merkezinin bulunduğu yerin Sulh Hukuk Mahkemesi hakimi, vereceği kararla (3) dernek üyesini genel kurulu toplantıya çağırmakla görevlendirecektir. Bu üyeler, Demek yönetim kurulunun dernek genel kurulunu toplantıya çağırmada yapacağı işleri yapacaktır.
Sulh Hukuk Mahkemesi, istemi dosya üzerinde inceleyebileceği gibi, Dernek tüzük ve toplantı ve karar defterlerini, üye kayıt listelerini inceleyecek, gerekirse başvuruda bulunan veya bulunanları çağırıp dinleyebilecektir. Bu tür kararlar idari niteliktedir.